Drošas braukšanas skolas instruktori skolēniem stāstīs par drošību

Akcijas Esi redzams ietvaros no 6. līdz 16. decembrim Drošas Braukšanas Skolas (DBS) instruktori apmeklēs 15 skolas Latvijas reģionos, lai stāstītu par satiksmes drošību diennakts tumšajā laikā. DBS eksperti ne vien atgādinās par piesardzību uz ceļa un satiksmes noteikumiem, bet arī izglītos skolēnus par atstarotāju lietošanas nepieciešamību.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

„Mēs bieži vien ikdienas steigā aizmirstam par tādu sīkumu kā atstarotājs, tomēr tam ir neizmērojami liela nozīme. Lai pastaiga uz skolu nebeigtos ar negaidītu, traģisku notikumu, ar skolēniem mēs pārrunāsim jautājumus, kas saistīti ar drošību uz ceļa, kā arī dāvināsim viņiem atstarotājus. Šogad ceļu satiksmes negadījumos cietuši jau vairāki bērni. Vienā no skolām, kuru apmeklēsim, viens no skolēniem gājis bojā, jo autovadītājs nepamanīja viņu neapgaismotā ceļa posmā. Ceram, ka, apgūstot Esi redzams praktiskos padomus, nekas tāds vairs neatkārtosies,” stāsta Andris Pļavenieks, DBS eksperts.

DBS instruktori galvenokārt apmeklēs tās reģionu skolas, kuru skolēniem līdz skolai ir jāmēro tāls, dažkārt pat vairākus kilometrus garš, bieži vien neapgaismots ceļš ar kājām. Valsts policijas, CSDD un DBS ikgadēji rīkotās akcijas Esi redzams mērķis ir runāt par gaismas atstarojošo elementu lietošanas nepieciešamību gan apdzīvotās vietās, gan ārpus apdzīvotām vietām, kā arī bērnus aicināt lietot atstarotājus.

DBS instruktori viesosies šādās skolās:
6. decembrī Līvu, Raiskuma Straupes pamatskolās
7. decembrī Liepupes vidusskolā un Ķoņu skolā
8. decembrī Pļaviņu novada ģimnāzijā, Bērzaunes pamatskolā un pirmsskolas iestādē „Vārpiņa”
9. decembrī Valles un Zasas vidusskolā, kā arī Rubeņu pamatskolā  
10. decembrī Cēres sākumskolā un Spāres pamatskolā
15. decembrī Pampāļu pamatskolā
16. decembrī Ulbrokas vidusskolā


Desmit dienu laikā 15 reģionu skolās skolēniem tiks mācīta ceļu satiksmes drošības ābece, piemēram, kā pareizi lietot atstarotāju – visefektīvāk to piestiprināt jakas vai mēteļa labajā pusē aukliņā tā, lai ejot tas kustētos. Arī atstarojošās aproces ir jāliek uz labās rokas vai kājas, jo CSN nosaka, ka gājējam pa neapgaismotu ceļu jāiet pa kreiso brauktuves pusi – tātad ar seju pret braucošām automašīnām. Savukārt, ja atstarotājs ir atstāts mājās, DBS eksperti aicina spīdināt, piemēram, mobilā telefona gaismiņas, jo citādi uz ceļa skolēns būs neredzams.


Papildus bērniem tiks atgādināts, pa kuru ceļa pusi pārvietoties, kā pareizi šķērsot ceļu utt. Kā balvu par pacietību un uzmanību katrs saņems Statoil atstarojošo spēļmalntiņu – profesoru Aķīti.  Eksperti atgādinās arī par satiksmes noteikumos sacīto - diennakts tumšajā laikā ārpus apdzīvotām vietām, kā arī apdzīvotās vietās, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kuri pārvietojas pa brauktuvi vai nomali, jālieto gaismas atstarotājs vai cits gaismu atstarojoša materiāla elements, vai jātur rokā iedegts lukturītis. Par šo un citu noteikumu neievērošanu paredzēts administratīvais sods – brīdinājums vai naudas sods no 5Ls līdz 20Ls.

Šī gada pirmajos desmit mēnešos Latvijā ceļu satiksmes negadījumos cietis 701 un bojā gājis 51 gājējs. Turklāt 70% avāriju, kurās iesaistīti arī gājēji, notikušas tumsā vai krēslā, galvenokārt tādēļ, ka gājējam nav bijis atstarotāja, tas piestiprināts nepareizi, vai arī gājējs nav pārvietojies pa pareizo ceļa pusi.

Par DBS:
Drošas Braukšanas Skola darbojas kopš 2005. gada. Skolas galvenais darbības virziens ir drošas braukšanas apmācības un ar to saistīto risku samazināšana gan uzņēmumiem, gan jebkuram transportlīdzekļa vadītājam, kurš vēlas uzlabot savas braukšanas prasmes.

 

Reklāma
Reklāma