Akcijas "Skābeklis" ietvaros savākti 800 tūkstoši ozolzīļu un iesēti 20 tūkstoši ozoli

Akcijas Skābeklis ietvaros organizētajos Zīļu mačos 3500 skolēni visā Latvijā savāca vairāk nekā 800 tūkstošus ozolzīļu, un Jelgavas kokaudzētavā lielākajā ozolu sēšanas pasākumā apmēram 100 skolēni kopā ar Vili Vītolu, Robertu Strīpnieku, Lieni Šomasi, Annu Rozīti un Nikolaju Puzikovu, iesēja vairāk nekā 20 tūkstošus ozolu. 5000 skaistākie un raženākie no tiem pēc diviem gadiem tiks pārstādīti Likteņdārza teritorijā.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Roberts Strīpnieks, a/s Latvijas valsts meži valdes priekšsēdētājs pēc ozolu sēšanas atzina: “Skaistākie no šodien iesētajiem ozoliem pēc diviem gadiem aizceļos uz Likteņdārzu. Tā veidotāji teic, lai gūtu spēku, vispirms ir jāizprot, jāpiedod un jānonāk saskaņā un mierā ar sevi. Mūsuprāt, visveiksmīgāk to var darīt mežā, parkā vai vienkārši dabā. Turklāt ne velti šī piemiņas vieta tiek veidota kā parks. Šis ir viens no iemesliem, kāpēc Likteņdārza atbalstīšanu redzam kā savu misiju”.

Pasākuma laikā tika apbalvoti Zīļu maču laureāti. Šo sacensību uzdevums bija savākt pa 1 kg zīļu no vismaz 5 dažādiem ozoliem, iemūžināt vākšanas procesu fotogrāfijās un uzrakstīt stāstu par to, kāpēc Latvijai būtu jākļūst ar zaļāko valsti pasaulē un kas būtu jādara, lai tā notiktu. Konkursā piedalījās 3500 skolēni jeb 145 klases no vairāk kā 60 Latvijas skolām. Kopumā konkursa laikā tika savākti apmēram 800 000 tūkstoši ozolzīļu un apkopotas vairāki simti ideju. Žūrija izvērtēja pieteikumu un ideju radošumu un asprātīgumu.

FOTO: PASĀKUMA DALĪBNIEKI.

Reklāma
Reklāma

Pirmo vietu Zīļu mačos ieguva Mālpils internātpamatskolas 4. klases skolēni, kuri balvā saņēma 300 LVL klases ekskursijai. 2. vietu un 200 LVL ekskursijai saņēma Aizkraukles novada ģimnāzijas 11.b klases skolēni. 3. vietu ieguva Stalbes vidusskolas 5. klases skolēni, kuri laimēja finansiālu atbalstu nākamajai klases ekskursijai 100 LVL apmērā.

Dzelzavas pamatskolas 4.klases skolēni saņēma veicināšanas balvu — apmaksātu putnu vērošanas ekskursija — kā Zīļu maču viscentīgākā klase, jo viņi bija savākuši vairāk kā 900 kg ozolzīļu. Savukārt Ogres 1. vidusskolas 2. klases skolēni ieguva identisku veicināšanas balvu par visradošāko pieteikumu.

Aizkraukles vidusskolas 11.b klases skolēni uzskata, ka “Latvija kā zaļākā valsts pasaulē piesaistītu gan no Pekinas smoga nogurušos ķīniešus, gan Lasvegasas sastrēgumu nokaitinātos amerikāņus”, savukārt Dzelzavas pamatskolas 4. klases skolēni atzīst, ka “arī viņu vecāki ir sākuši domāt zaļāk, piedalās un atbalsta skolēnu ieceres un aktivitātes”. Krista Lauga no Stalbes vidusskolas skaidro, ka gribētu “aizliegt piesārņot dabu un, ja nepieciešams dežurētu vietās, kur piemēslo”. 5. klases skolniece Danute Bērziņa stāsta, ka “Latvijai jākļūst par labāko, skaistāko un zaļāko valsti pasaulē, jo tā ir mūsu dzimtene un mājas. Šeit ir manas ģimenes saknes un es nevēlos nekur braukt prom”, arī Mārtiņš Ūdris, 5. klases skolnieks,  atzīst, ka “Latvijai jābūt viszaļākajai valstij pasaulē, jo es to ļoti mīlu”.  Anna rezumē: “Es būšu arhitekte un izdomāšu tādas mājas, kurām apkārt būs daudz, daudz koku. Un šajās mājās ļaudīm būs zaļa dzīve!”

Visas Latvijas koku sēšanas un stādīšanas akcija Skābeklis tika uzsākta šā gada maijā. Akcijas mērķis ir padarīt Latviju par vienu no zaļākajām valstīm pasaulē. Tās ietvaros apmēram 700 Latvijas skolu 5. un 6. klašu skolēni, dažādu uzņēmumu un organizāciju pārstāvji, kā arī vairāki tūkstoši Latvijas iedzīvotāju iesēja 2 177 063 egļu un priežu. Plānots, ka projekts noslēgsies 2011. gada jūnijā, kad vairāk nekā 2 miljoni iesēto koku būs izauguši tik lieli, lai tos stādītu mežā un ļautu augt pašu spēkiem. Akciju Skābeklis īsteno a/s Latvijas valsts meži un SEB banka.