Sarunā ar bērnu, kā rīkoties, ja viņš jūtas pazaudējies!

Tuvojas brīvdienas, kad gribēsies doties ārā, lai kopā ar bērniem pavizinātos ar velosipēdiem, panūjotu, vienkārši pastaigātos. Gadās, ka šādās situācijās pēkšņi bērns vairs nav acu priekšā, bet... pazaudējies. Kā tas notiek? Pavisam vienkārši. Piemēram, mamma iet ar kājām, bet bērns pa priekšu vizinās ar riteni. 

Pasaulē nav drausmīgākas sajūtas par apziņu - man pazudis bērns! Foto: Uri Bernad, https://www.urifoto.lv/

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pasaulē nav drausmīgākas sajūtas par apziņu - man pazudis bērns! Foto: Uri Bernad, https://www.urifoto.lv/

Pavisam nesen šādu situāciju piedzīvoju Biķernieku trasē. Pirmajā brīdī šķiet, kā šajā norobežotajā teritorijā var pazaudēties bērns? Bet var. 

Puisēns ar riteni stāvēja līkumā. Tālu uz vienu un otru pusi var redzēt trasi. Tāpēc es viņu ieraudzīju krietnu gabalu pirms viņam pietuvojos. Sākotnēji viņš pagāja uz vienu pusi, uz otru. Likās, ka katrs tuvojošais gājējs nāk pēc zēna, bet tomēr ne. Tad mazais apsēdās uz apmales un sāka raudāt. Pa to laiku jau biju klāt. 

Jā, pazaudējies. Jā, mamma kaut kur tepat. Viņš ar riteni, mamma ar nūjām. Zēns nosauca savu, mammas vārdu, uzvārdu. Zināja, kas mammai mugurā. Neatcerējās, kad dzimšanas diena, neviena tuvinieka tālruņa numuru, mājas adresi. Līdzi neesot arī telefona, kur tālruņa numurus pameklēt. Zināja skolas nosaukumu - esot pirmklasnieks. 

Lūdzu savam dēlam, kurš arī ar velosipēdu, apbraukt apli un pēc pazīmēm pameklēt aprakstīto sievieti. Vienlaikus cerēju, ka mamma pati pa to laiku atnāks. Pēc minūtēm divdesmit mammas vēl nebija. Nācās izsaukt pašvaldības policiju, kuras iespējas sameklēt bērna mammu ir daudz, daudz lielākas.  

 

Šis gadījums lika apzināties divas būtiskas lietas:

arī 8 gadus vecs bērns var apmaldīties;

arī 8 gadus vecs bērns var apjukt un stresa situācijā neatcerēties adresi, tālruņa numurus, ko iepriekš zinājis.

 

Reklāma
Reklāma

Ko izrunāt ar bērnu pirms ejat ārā?

Vienmēr tiek uzsvērts - iemāci bērnam vecāku tālruņa numurus, adresi. Bet, kā redzams, ne vienmēr tas līdz. Tāpēc ieteicams pārrunāt, kā bērns rīkosies situācijā, ja jutīsies pazaudējies. 

1. Sarunā, ka bērns paliks uz vietas. Tā viņu noteikti būs daudz vieglāk atrast. 

2. Lūgs palīdzību pieaugušajam, kam uzticēsies - citai mammai, kura ir kopa ar mazu bērnu, cilvēkam formas tērpā. Ja izraudzītais cilvēks būs steidzīgs un nerunīgs, uzrunās kādu citu. 

3. Tā kā ne vienmēr bērnam līdzi būs telefons, sarunājiet, kurā kabatā glabāsies zīmīte ar mammas vai tēta tālruņa numuru. Kāds no numuriem var būt ierakstīts, piemēram, jakas iekšpusē uz apģērba ražotāja zīmes. Starp citu, bērnu apģērbos nereti ir iešūtas speciālas etiķetes, uz kurām norādīt vārdu un tālruņa numuru. 

 

Iztēlojos sevi puisēna mammas vietā. Man šķiet, pasaulē nav drausmīgākas sajūtas par apziņu – man pazudis bērns!

 

Autore: Audra Šauere

Saistītie raksti