Valdība lēmusi, ka velobraucējiem būs jābrauc pa ielām. Varbūt vajadzēja sākt ar veloķiveru valkāšanas ieviešanu?

Satiksmes ministrija šodien lepni ziņo, ka valdība apstiprinājusi Ministru kabineta noteikumu projektu „Ceļu satiksmes noteikumi” (CSN), kas uzlabošot satiksmes drošību uz ceļiem, īpaši pievēršot uzmanību mazaizsargātajiem satiksmes dalībniekiem, ar to domājot gājējus un velobraucējus. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Ministrija ziņo, ka noteikumu projektā iekļauts plašs regulējums attiecībā uz velosipēdu vadītājiem nepieciešamo infrastruktūru, ieviesta un definēta ceļa infrastruktūras sastāvdaļa - velojosla, kas paredzēta braukšanai ar velosipēdu.

 

Precīzāk noteikta arī velosipēdu atrašanās vieta uz ceļa – velosipēda vadītājiem jābrauc pa tiem paredzēto infrastruktūru, taču, ja šīs infrastruktūras nav vai tā ir attālināta no ceļa, velosipēda vadītājiem atļauts braukt pa brauktuvi.

 

Daudz diskutētā braukšana pa ietvi atļauta kā izņēmuma gadījums – ja braukšana pa brauktuvi, ņemot vērā ceļu satiksmes intensitāti, ceļa un meteoroloģiskos apstākļus, nav iespējama, ir apgrūtināta vai bīstama. Gājējiem uz ietves ir priekšroka un velosipēda vadītājiem jāizvēlas tāds braukšanas ātrums, lai gājēji netiktu apdraudēti vai traucēti. Braukšana pa ietvi jebkurā gadījumā atļauta bērniem līdz 12 gadu vecumam un to pavadītājiem.

 

Uzstādot attiecīgas ceļa zīmes, var atļaut braukšanu ar velosipēdu pa sabiedriskā transporta joslām.

 

Jaunajos CSN tiks ieviesta prasība gājējiem un velosipēdu vadītājiem diennakts tumšajā laikā lietot apģērbu (vesti) ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem.

Reklāma
Reklāma

 

Jau iepriekš, kad tika spriests par CSN papildināšanu, un arī šodien ziņa intenetā ir ļoti kritizēta. Un pamatoti. Ir ārkārtīgi nejēdzīgi un bezatbildīgi ieviest noteikumus, kas apgrūtina un rada bezgalīgas interpretācijas iespējas. 

 

Varbūt labāk vajadzēja sākt ar to, ka tiek ieviesta obligāta veloķiveru lietošana ikvienam braucējam? Tagad tas jādara tikai bērniem līdz 12 gadu vecumam. Un tajā pašā laikā šobrīd pilnas ielas ar bezķiverainiem bērniem. 

 

Starp citu, plānots, ka jaunie noteikumi stāsies spēkā 2016. gada 1. janvārī. 

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore

Foto: Shutterstock.com