Velc, pelīte, saldu miegu mazajam... stulbenim...

Daudzi būs ievērojuši reklāmu radio, kas sākas ar dziesmu “Velc, pelīte, saldu miegu mazajam... stulbenim...”. Ne viena vien mamma sašutumā iepleš acis – kāpēc manam bērnam jādzird kaut kas tāds! Un jūtas aizvainota. Jūtas... ievainota. Kāpēc? Jo vārdi patiešām var ievainot.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jautāju Centra “Dardedze” pārstāvei Kristīnei komentāru par kampaņas mērķiem un izvēlēto veidu tā sasniegšanai. Kristīne stāsta, ka emocionālā vardarbība pret bērnu ir visizplatītākais vardarbības veids no visiem, par ko gan Centrs “Dardedze”, gan citi krīzes centri ir pārliecinājušies ilgstošas darbības rezultātā. Tas atstāj graujošas sekas bērna tālākajā attīstībā un dzīvē. 12 darbības gadu laikā Centrs "Dardedze" ir dažādiem veidiem centies aktualizēt šo problēmu gan strādājot ar vecākiem individuāli, gan grupās, gan ar sociālo kampaņu palīdzību.

 

“Šoreiz izvēlējāmies “radikālāku” metodi, lai sabiedrība sadzirdētu un aizdomātos par to, cik dziļi un nopietni  vecāku/ ikviena pieaugušā izteiktie vārdi un attieksme ietekmē bērnus,” stāsta Kristīne. “Savas darbības laikā esam saņēmuši kritiku, ka iepriekš īstenotās kampaņas neuzrunā sabiedrību un metodes ir pārāk “maigas” un būtiskā informācija paliek nepamanīta, nesadzirdēta. Kampaņa pagājušajā gadā tika īstenota Polijā ar ļoti līdzīgiem rezultātiem - visnotaļ lielu sabiedrības sašutumu, taču pamanāmība kampaņai bija milzīga. Tas veicināja sabiedrības diskusiju gan TV, gan radio, gan elektroniskajos medijos. Daudzi vecāki, lai gan sašutuši par izmantoto šūpuļdziesmu, atzina, ka tas tomēr licis aizdomāties par vārdiem, kuros dēvē savus bērnus.

Šūpuļdziesma ir kaut kas īpašs, ko māmiņas dzied bērniem, bet tieši tik pat “īpaši” ir vārdi, kurus sakām bērnam veikalā, autobusā, uz ielas, mašīnā un jebkurā stresa pildītā ikdienas situācijā...

Šogad kampaņa tiek īstenota Latvijā, Lietuvā, Moldovā, Bulgārijā un Ukrainā. Priecājamies, ka salīdzinoši ar citām kampaņām, šī kampaņa jau pirmās nedēļas laikā ir veicinājusi diskusiju un rosību šajā jautājumā un vēlamies to izmantot, lai kampaņas galveno vēsti aiznestu līdz pēc iespējas vairāk vecākiem. Kampaņas vizuālajos un audiālajos materiālos atspoguļota ļoti daudzu Latvijas bērnu ikdiena. Arī savā darbā sastopamies ar šausminošām situācijām, kurās nonāk mūsu bērni. Nevēlēšanās to dzirdēt vai redzēt nav risinājums, tāpēc šoreiz izvēlējāmies runāt “skaļi”. Mūsu, kā vecāku uzdevums, ir mācīt bērniem dzīvi un, diemžēl, dzīvē notiek arī sliktas un sāpīgas lietas. Kampaņas materiāls var kalpot kā negatīvs piemērs, ar kura palīdzību runāt par cilvēku savstarpējām attiecībām un vārdiem, ko viens otram pasakām. Nebaidieties runāt ar bērniem par to, cik sāpīgi dzirdēt sliktus, aizskarošus vārdus, māciet atvainoties un sliktos vārdus aizstāt ar labajiem. Iedrošiniet, mīliet, slavējiet savus bērnus ik dienas, rādiet savu pozitīvo dzīves piemēru, lai sliktie, aizskarošie vārdi, ar kādiem sastopamies gan mēs pieaugušie, gan mūsu bērni, nespētu mūs dziļi ievainot. ” 

 

Es piekrītu Centra “Dardedze” pārstāvei Kristīnei, ka šūpuļdziesma ir kaut kas īpašs, ko māmiņas dzied bērniem, bet tieši tik pat “īpaši” ir vārdi, kurus sakām bērnam veikalā, autobusā, uz ielas, mašīnā un jebkurā stresa pildītā ikdienas situācijā...

Reklāma
Reklāma

 

Lai ikvienam izdodas apzināties savu vārdu spēku un mīlot, iedrošinot izaudzināt laimīgus bērnus!

 

Ieskaties: www.paligsvecakiem.lv

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore