Par ko balsot? Šoreiz par vismazāko ļaunumu

1.jūnijā visā Latvijā notiks kārtējās pašvaldību vēlēšanas. Ikreiz pirms vēlēšanām - Saeimas, pašvaldību vai Eiropas Parlamenta deputātu izraudzīšanos sev tiek uzdots jautājums:"Par ko balsot?". Tiek aptaujāti paziņas, gudrāki kolēģi, radi, bet vienalga - Tava balss pieder tikai Tev un gala lēmums jāpieņem pašam.

Arī tāda ir Rīga.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Arī tāda ir Rīga.

Nu jau pāris mēnešus pastkastīte katru dienu pildās ar partiju bukletiem, avīzēm un cita veida papīra gabaliem, kas piesūcināti ar solījumiem par rožainu nākotni mūsu pilsētā. Lauku rajonos mazās partijas vai to apvienības tik bagātas nav, tur nākas izlauzties pie vēlētājiem citos veidos - esošajiem domniekiem, piemēram sarīkojot vērienīgākos pilsētas svētkus pagasta vēsturē, dalot uz ielām konfektes un citus labumus.

Un es arī patiešām šīs avīželes pārlasu, jo tas taču ir tik interesanti - ko tik mums nesola - bērniem līdz pat 9.klasei brīvpusdienas, "zaļus" pagalmus, siltinātas mājas, nekustamā īpašuma nodokļu atlaides īpašām iedzīvotāju grupām, bērnudārzus, kad vien sagribas bērniņus tajos palaist utt. Un tad man vienmēr ataust atmiņā kāda "caurkrituša" politiķa teiktas: "Bet, kā var nesolīt?". Tā jau ir, ko tad citu teikt potenciālajiem vēlētājiem, neba jau uzskaitīsi savus mīnusus un atzīsi, ka patiesībā naudas ir tik, cik ir un nekādas gaisa pilis neuzcelsi.

...man vienmēr ataust atmiņā kāda "caurkrituša" politiķa teiktas: "Bet, kā var nesolīt?"

Bet par ko tad balsot? Es, piemēram, nu jau pāris vēlēšanas, balsoju par vismazāko ļaunumu. Izvērtēju plusus un mīnusus katrai no partijām, pavēroju deputātu kandidātu uzvedību, attieksmi pret citādi domājošiem, un tad izsveru, kas būs vismazākais ļaunums. Tajās dažās reizēs pirms vairākiem gadiem, kad skaidri zināju, par ko balsot, vēlāk nācās ļoti vilties. Tagad manas simpātijas nepieder nevienai partijai, bet es iešu balsot. Un to daru kopš brīža, kad biju sasniegusi 18 gadu vecumu. Uzskatu, ka tas ir mans pilsoņa pienākums.

 

Ja nevēlies būt aktīvs pilsonis, tad neesi arī aktīvs ķengātājs.

 

Reklāma
Reklāma

Tie, kuri savu attieksmi pret politiku parāda ar neierašanos uz vēlēšanām, patiesībā atdod savu balsi pavisam citiem spēkiem. Un tiem, kuri nepiedalās vēlēšanās, pēc būtības arī nav tiesību pēc tām zākāties par pašvaldību deputātu neizdarībām. Ja nevēlies būt aktīvs pilsonis, tad neesi arī aktīvs ķengātājs.

 

Der zināt: visā Latvijā šajās vēlēšanās būs izveidoti 950 vēlēšanu iecirkņi. Tu vari nobalsot tikai vienā no tiem. Ja esi pazaudējis pavasarī sūtīto vēstulīti par to, kurā iecirknī Tev jābalso, un neatceries to, zvani uz Centrālo vēlēšanu komisiju pa tālruni 67049999 - katru dienu no plkst.8-20.

Ja 1.jūnijā būsi tik aizņemts, ka nevarēsi aizdoties novēlēt, to var izdarīt šodien no plkst.17 -20, rīt, 30.maijā no plkst.9-12, bet 31.maijā - no plkst.10-16. Savukārt 1.jūnijā visi vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no plkst.7-22.

 

Autore: Aija Rutka, mammamuntetiem.lv redaktore