Skumji. Mātes pamet bērnus dzemdību namā

Ziņu lentas vēsta, ka šī gada nepilnos piecos mēnešos jau divas mātes slepus Rīgas dzemdību namā atstājušas savus jaundzimušos, bet deviņu bērnu mātes atteikušās uzņemties rūpes par bērniem un parakstījušas atteikumu. 

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste Dace Rezeberga ziņu aģentūrām pastāstījusi, ka salīdzinot ar pērnā gada datiem, šī gada situācija izskatās satraucošajo pērn visa gada laikā slimnīcas nodaļās, mātēm bez dokumentiem pametot slimnīcu, atstāti trīs jaundzimušie, savukārt mātes nevēlējās audzināt 13 bērnus, slimnīcā parakstot dokumentus par atteikumu. Rezeberga pastāstījusi, ka šajā gadā mātes atteikušās arī no diviem dvīņu pāriem.

Speciāliste atzīmē, ka bērnu atstāšana ir nevēlamas grūtniecības vai sociālekonomiskās situācijas sekas. Retākos gadījumos - bērniņa veselības problēmas. Ar mātēm, kuras nevēlas audzināt savus bērnus, pirms slimnīcas pamešanas runā slimnīcas sociālais darbinieks, kurš informē par pieejamo palīdzību. 

kāpēc nevēlas tikko dzimušo bērnu ņemt līdzi uz mājām - viņai jau četri bērni esot, piektais nepavisam nav vajadzīgs.

Aktualizētā informācija par atteikšanos no bērna uzreiz pēcdzemdībām mani īpaši uzrunā, jo pati pieredzēju līdzīgu notikumu, kad pirms dažiem gadiem piedzima mans dēls. 

Kāda sieviete Rīgas Dzemdību nama gaitenī sociālajai darbiniecei, pavisam atklāti un nekautrējoties no pērējām slimnīcā esošajām jaunajām māmiņām, skaidroja, kāpēc nevēlas tikko dzimušo bērnu ņemt līdzi uz mājām - viņai jau četri bērni esot, piektais nepavisam nav vajadzīgs. Un vīrs arī vēl vienu bērnu mājās nevēloties. Visai nežēlīgi vārdi...

Bet, protams, vienmēr jau uz šādām situācijām var skatītiesno otras puses - labāk bērniņš drošībā un aprūpē, nevis nogalināts ledusskapī vai izgāztuvē. Un, visticamāk, mazulis drīz vien nonāca jaunā ģimenē, jo pēc adoptējamiem zīdaiņiem Latvijā ir liels pieprasījums. 

 

 

Vien jāpiezīmē, ka mātēm, kas nevēlas uzņemties rūpes par sava bērna aprūpi, sešas nedēļas pēc dzemdībām bāriņtiesā ir iespēja pārdomāt, par to informējot bāriņtiesu. 

 

Informācijai:

Reklāma
Reklāma

2012.gadā mātes pametušas 16 bērnus

2011.gadā –18 bērnus,

2010.gadā – 27 bērnus,

2009.gadā – 16 bērnus,

2008.gadā - 7 bērnus.

 

Šo bērnu vidū ir arī glābējsilītēs atstātie bērni, kā arī dzemdību nodaļās vai citviet pamestie zīdaiņi. 

 

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore