Bērndārznieki uz palodzēm audzē redīsus un dilles

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šorīt mazākā meita uz bērnudārzu gāja ar pavisam mirdzošām acīm, uzmanīgi rokās turot podiņu, kurā vakar iesētas sarkano redīsu sēklas. Turpat podiņā ievietojām no saldējuma pāri palikušo kociņu, uz kura uzrakstījām, kas un kad iesēts, un kurš ir sējējs.

 

Visi bērnudārza biedri šonedēļ aicināti palodzes kuplināt ar podiņiem, kuros iesēti dažādi garšaugi, dārzeņi. Tad nu audzinātājas kopā ar saviem grupas bērniem kops un laistīs iesētās sēkliņas. Redzēs, kuram kaut kas izdīgs pirmajam. Ka tikai nesanāk kādam arī nobirdināt pa asarai, kad "lolojums podiņā" nezels un nekuplos tik labi, kā citam grupiņas biedram.

Pēc tam, kad stādiņi būs paaugušies, tos iecerēts izstādīt pavisam īstā dārzā. Jau pērnajā rudenī bērni piedalījās ražas novākšanā - raka kartupeļus, burkānus, bietes. Arī šopavasar vecākiem lūgts talkot nākt 20.aprīlī, lai vienlaikus ar citiem darbiem, varētu uzrakt arī dārziņu, kurā siltajā laikā varēs iestādīt visu to, ko bērni būs saaudzējuši uz palodzēm iekštelpās.

Visa sākums ir sēkliņa, tad stādiņš un visas vasaras rūpīgs darbs - laistīšana, ravēšana un tikai tad pats, pats patīkamākais - ražas novākšana.

Bērniem ļoti patīk šī nodarbe, un tas ir apsveicami, ka Rīgas bērnudārzā mazajiem tiek iemācīti arī dārza darbi - to, ka veikalā nopērkamais tāpat vien nerodas. Visa sākums ir sēkliņa, tad stādiņš un visas vasaras rūpīgs darbs - laistīšana, ravēšana un tikai tad pats, pats patīkamākais - ražas novākšana.

Reklāma
Reklāma

Var jau spriedelēt, cik ekoloģiski ir Rīgā izaudzēti dārzeņi. Pirmkārt, mūsu bērnudārzs atrodas Pārdaugavā, tālu iekšpagalmos no lielajām ielām. Otrkārt, dārziņš izveidots visattālākajā vietā, neaizsniedzami nepiederošām personām un turpat - aiz žoga, atrodas arī kādas privātmājas visai prāvs mazdārziņš. Un lai jau arī uzsēžas kāds puteklis, toties bērni iemācās ļoti, ļoti daudz un neba ir pārliecība, ka lielveikalos nopērkamā pārtika ir veselīgāka par paša Rīgas dārziņā uzaudzēto.

Cerams, ka visiem mazajiem uzdīgs tas, kas iesēts. Žēl vien, ka daļa bērnu savus darba augļus nevarēs baudīt, jo laikā, kad varētu notikt ražas novākšana, viņi jau sēdēs 1.klases solā un kartupeļu rakšanas vietā būs jāmācās rēķināt. 

 

Autore: mammamuntetiem.lv redaktore Aija Rutka