​Cik viegli būt Frīlanceram?

Teju deviņus mēnešus mans oficiālais darba amata nosaukums ietver vārdu "freelancer" (frīlancere). Nekaunīgi mēdzu painteresēties par paziņu projektiem un ievēroju, ka...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Teju deviņus mēnešus mans oficiālais darba amata nosaukums ietver vārdu "freelancer" (frīlancere). Nekaunīgi mēdzu painteresēties par paziņu projektiem un ievēroju, ka frīlanceru skaits Latvijā ir vērā ņemams. Latvijā arvien vairāk uzņēmumi uz noteiktiem projektiem izvēlas sadarboties ar frīlanceru, ja jūt, ka esošais darbinieku skaits ir krietni vien par mazu.


Stāstot par interesantajiem projektiem saviem tuviniekiem, tie daļēji mani apskauž, bet reizē jūt līdzi brīdī, kad darbošanās pa projektiem pierimst. 

Kāda tad īsti ir frīlancera darbošanās būtība? Kādi ir frīlancera darba plusi un mīnusi? 

Pati dēvēju sevi par video montāžas un animēšanas frīlanceri. Gan jau citi mani nodēvētu savādāk, bet, lai nu paliek.

Kā kļūt par frīlanceri?


Būtībā, lai kļūtu par frīlanceri tev ir jādara viss tas pats, kas jebkuram darba meklētājam - jāmeklē uzņēmumi, kuriem būtu vajadzīgi savi pakalpojumi. Tā arī darīju. 

Sākumā izpētīju visus iespējamos sludinājuma portālus ar vakancēm, kuras saistītas ar video, TV, montāžu un dizainu. Protams, neviltoti cerēju sludinājumu kaudzēs "uzrakt" patstāvīgu štata vietu, bet nebūt nedomāju atteikties no atsevišķiem projektiem. 

Kad neviens man nepievērsa uzmanību, sāku veidot sarakstu ar kompānijām, kuras nodarbojas ar video veidošanu. Būtībā jārēķinās, ka sākumā atbildi sniegs labi, ja 20% no uzņēmumiem. Taču puse no tiem sniegs aptuveni šādu atbildi: "Atvainojiet, mēs nevienu nemeklējam.". Es nebūt nenokāru degunu par šādām atbildēm, vismaz skaidri atbildi. Par to šiem uzņēmumiem, cepuri nost!
 

Tomēr e-pasta kastītē parādījās pāris pozitīvas vēstis un tā es atradu savus pirmos projektu sadarbības partnerus. Palēnām sāku darboties, vienmēr piedomājot par darbu kvalitāti. Papildus izstrādāju mājas lapu ar saviem darbiem (http://hertataube.wix.com/hertataube ). Uzskatu, ka tā ērtāk pārliecināt darba devēju, ka esi "super awesome".



Tad nu, tagad sāku skaitīties frīlancere. Piezīme: rakstos šo teikumu, pārņem teju tāda patriotiska piederības sajūta kādai grupai.

Frīlanceru ikdienas plusi

Sākot aprakstīt frīlanceru ikdienu, sākotnēji pievērsīšos pozitīvām lietām.

1. Dinamiska ikdiena

Lieliski ir tas, ka vari strādāt ar dažnedažādiem cilvēkiem un līdz ar to, arī projektiem. Būtībā, projektu dažādība atkarīga tikai un vienīgi no tevis paša gaumes un prasmēm. Ikdiena ir dinamiska. Viena dienu "rukā" 24 stundas un pēc tam skrien uz tikšanos, domājot par nākamo projektu. 


2. You are the boss

Protams, saprotams, ka tavs priekšnieks ir projekta pasūtītājs, tomēr liela vara ir tev pašam, kā projekta izpildītājam. Pats saplāno laiku un atbildi par savu darbu. Strādā tad, kad uznāk iedvesma - kaut tas būtu četros no rīta. Pats izdomā, kad tev būs brīvdiena, pusdienas ar draugiem vai kāds atpūtas brīdis.


3. Tu neesi piesiets

Ja esi frīlanceris tu īsti nekur neesi "piesiets". Tev nepatīk strādāt ar kādiem "tipiņiem", pasūti tos piecas mājas tālāk. Šāds apstāklis ir svarīgs īpaši radošajām dvēselēm. 


4. Attīstīšanās iespējas dažādos virzienos

Es nezinu, vai tā ir citiem, bet pati par sevi varu teikt, ka esot frīlancerei ir iespējams attīstīties dažādos darbības  virzienos. Katrs projekts ir individuāls un katram vajadzīgas atšķirīgas pieejas. 


Ja sākumā tikai montēju, tad tagad, pateicoties vairākiem projektiem, arī zīmēju dizainu un animēju, veidoju dažādus efektus. Jo vairāk darba devējs tev uzticas un redz tavu darbu kvalitāti, viņš ļaus tev padarīt arī citus izaugsmes veicinošus darbus.

5. Īsā laikā iespējams nopelnīt krietnu naudas žūksnīti

Ja paveicas ar projektu, frīlanceris var nedēļas laikā nopelnīt vairāk par Latvijā noteikto minimālo mēnešalgu. Protams, jāstrādā kā trakam, bet tas ir šo līdzekļu vērts.


 

Reklāma
Reklāma

Frīlanceru ikdienas mīnusi


Katrai lietai ir divas puses. Zemāk redzams neliels apskats par ne tik spožajiem frīlanceru ikdienas darbu apstākļiem:

1. Nav patstāvības

Ir veiksmīgi mēneši un ir neveiksmīgi. Te ir darbs, te nav. Tas iesēj tādu iekšēju nedrošības sajūtu: "Vai šomēnes būs tik daudz darba, lai varētu sakasīt īrei?". Tu īsti nevari ar neko rēķināties. Pat ja nopelni labu kapitālu, tu nevari iet trakot pa veikaliem, jo nekad nevar zināt, cik ilgam laikam šī nauda nepieciešama.


Reiz nosēdēju bez darbiem veselu mēnesi - galīgi biedējoši.

2. Dienas plānošana

Pat ja iepriekš minēju, ka tāda nestandarta darba diena padara to frīlancera padarīšanu daudz dinamiskāku, kārtībai jābūt. Personīgi, reizēm ir sasodīti grūti piecelties no rītiem, ja nav paredzēti nekādi projekti. 

Tādēļ sastādu savu dienas plānu, kas ietver sludinājumu izskatīšanu, projektu izpēti, dažādu konkursu meklēšanu, pamācību skatīšanos internetā. Tā, lai diena kaut cik liktos produktīva.


3. Kolektīva trūkums

Lai gan man reizēm cilvēki šķiet bezgala kaitinoši (protams, ne jau visi), tomēr kolektīvs ir teju vai tavas ikdienas būtiska sastāvdaļa. Personīgi trūkst apspriedes, diskusijas un norādes, kā kādu darbu izdarīt labāk.


4. Mīļie nodokļi

Ja esi frīlancers tev un nodokļu pārskatiem jākļūst par labākajiem draugiem. Un nevienam nepatīk nodokļi. VIDā neviens nav īpaši draudzīgs, lai izskaidrotu tev kaut kādas nesaprotamas lietas. Ir tik grūti būt apzinīgam pilsonim.


Pati esmu piereģistrējusies kā pašnodarbinātā un tā visa ienākumu un deklarāciju lieta ir diezgan mulsinoša. Ir jālasa daudz likumi.

Štata vietā ar nodokļiem tiek galā darba devējs un super gudra grāmatvede. Lucky.


5. Frīlanceri pārāk daudz strādā

Dažiem šis apgalvojums varētu šķist absurds (dēļ brīvā laika plānojuma), bet mēģināšu pierādīt pretējo. 


Parasti standarta darba vietā ir darba laiks. Tu atnāc, padari savas lietas un aizej, kad nosit kādu noteiktu pulksteņa stundu.

Frīlanceram nav darba laika. Esmu it kā izdomājusi savu darbu laiku, piemēram, 9:00 - 18:00. Taču attopos, ka lasu, zīmēju, rakstu un pētu derīgu darba informāciju līdz pat vieniem naktī. Frīlanceri ik dienas meklē jaunus sadarbības partnerus, projektus un konkursus, tādēļ, ka nav šī drošības sajūta un stabilitāte.


***

Pagaidām gan nav izdevies atrast stabilu darba vietu, tādēļ vēl aizvien lepojos ar "frīlanceres" amata nosaukumu. 


Frīlnaceru darba specifikai ir vairākas priekšrocības, bet pastāv arī tumšās puses. Man tik tiešām gribētos, lai Latvijā frīlanceru grupa apvienotos vienā platformā. Tad, piemēram dažādie uzņēmumiem būtu ērtāka iespēja atrast un nolīgt kādu talantīgu darboni savam projektam. Tādā veidā frīlanceriem būtu ērtāka iespēja uzzināt par savas iecerētās darba vietas un vakances eksistenci.

Nu, par gaišāku nākotni frīlanceriem!

Ja esi frīlanceris, atstāj komentāru! Kāda ir tava darbošanās pieredze? Kas tevi kaitina, kas iepriecina frīlancera darbā?