Cik viegli tikt pie kompensācijas, ja bērns iet privātā dārziņā?

Jaunam gadam sākoties, ir uzvirmojušas runas par un ap pašvaldību kompensācijām tiem vecākiem, kuru bērni apmeklē privātos bērnudārzus. Nupat ir stājušies spēkā noteikumi, ka Rīgā kompensācijas tiks arī tiem vecākiem, kuru bērni rindu pašvaldības dārziņā ir sagaidījuši, bet tomēr izvēlas bērnu atstāt privātajā. Šāda kārtība ir arī Saulkrastu pašvaldībā, bet, piemēram, Inčukalna pašvaldībā kompensāciju paredzēts saņemt tiem vecākiem, kuru bērnam vēl jāgaida rindā uz pašvaldības dārziņu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Manam bērnam ir jau nedaudz pāri 2 gadiem. Un kopš pusotra gada vecuma cītīgi apmeklē bērnudārzu Saulkrastos. Privāto, ne pašvaldības. Turklāt kārtības labad jāpiebilst, ka oficiāli tas saucas Bērnu attīstības centrs. Un pašvaldība jau no paša sākuma ir piešķīrusi kompensāciju. Septembrī, kad bērnam vēl nebija 2 gadi, bija pienākusi rinda pašvaldības dārziņā. Un, pat neprasot, tika piedāvāta iespēja turpināt apmeklēt privāto dārziņu, tajā pašā laikā saglabājot vietu pašvaldības dārziņā. Mēs šo iespēju izmantojam.

Tomēr ne visu pašvaldību vadība ir ar tik draudzīgu pieeju. Lūk, ko stāsta kāda ģimene no Inčukalna, kur arī formāli ir iespējams tikt pie kompensācijām, ja bērnam nav atradusies vieta kādā no pašvaldību dārziņiem. Stāsta Madaras tētis Kaspars:

“Inčukalna novadā ar bērnudārzu ir tā, ja Tev ir laimējies tikt pašvaldības dārziņā, uz kuru ir rindas, tad ir labi, un viss ir kārtībā. Slikti ir tad, ja esi palicis “aiz borta”. Gala rezultātā secinājumi ir šādi:
1)  Tas interesē tikai tevi, novadam ir savas problēmas.
2)  Novada darbinieki maldina vecākus, ka “tūliņ” rinda pienāks. Mums nepienāca 9 mēnešus.
3)  Pašam neatlaidīgi un ilgstoši jāmeklē visas tiesības un likumi, kas pierādītu, ka bērnam pienākas dotācija privātajam dārziņam (apmēram Ls 97/ mēnesī), līdz pienāk vieta pašvaldības dārziņā.
4)  Vecākiem minimums ir vajadzīga juridiskā izglītība, lai nekļūdītos kādā komatā vai panta definējumā iesniegumos, kuru veidnes nav dotas, bet pašiem politkorekti jāizdomā, kā noformēt. Būs nepilnīgi vai interpretējami, dabūsiet neko.
5)  Ejot taujāt pēc dotācijas, novada darbinieks jau uzreiz paziņo, ka nekas nesanāks un tas ir sarežģīti, labāk nemaz nesākt, labāk pagaidīt, jo rinda “tūliņ” būs pienākusi.
6)  Nav kārtības, kādi īsti dokumenti un kam ir jādod, līdz ar to pastāv vienmēr iespēja pateikt “šo tā nedara, jo jādara ir savādāk”.
7)  Kamēr tiek kārtota dotācija (reālajā dzīvē pilns kārtošanas cikls ap 3 mēnešiem), mainās noteikumi, kas attiecas un rindām un dotācijām, kā arī “pēkšņi” pienāk rinda valsts dārziņā.
8)  Vecākiem, kuriem tiek piedāvāta vieta novada PII, pienāk vēstule ar paziņojumu. Tie,  kas gaida rindu, ir spiesti regulāri zvanīt domei, lai noskaidrotu, vai nav kas mainījies; pat paziņojuma, ka komisija nepiešķir vietu dārziņā, bet jums pienākas dotācija, nav, jo tas tiek rūpīgi slēpts.
9)  Dotācijas piešķir stingri pēc punktiem kā tiesā, bet, kad pienāk domes sēde, ir pilsoņi, kam to piešķir “uz emocionālā pamata”.
10)  Ja  tev galu galā piedāvā novada dārziņu (jebkuru, pat, ja ir kādas morālas vai ģeogrāfiskas iebildes - uz dažiem pat nekursē autobuss, piem. Vangaži-Inčukalns), un tu atsakies, dotācija, ja bijusi piešķirta, tiek automātiski atteikta. Nav konkurences starp privātajiem un domes dārziņiem, ar ko pēdējos var notikt vienalga kas (realitāte lielākajā novada dārziņā, pārpildītības dēļ).
11)  Dotācijas izskatīšana tiek “vilkta garumā”, jo izmaksas notiek tikai no lēmuma dienas, jo ilgāk novilcini, jo mazāk jāmaksā; plānojiet dotāciju vismaz 3 mēnešus iepriekš! Ja šodien atnācāt dzīvot uz Inčukalna novadu, paši vainīgi, ja jums kas nepatīk - atrodiet citu dzīves vietu (dažu domes darbinieku neoficiāla pozīcija), arī bērni novadam ir tikai tēriņi un apgrūtinājums.
12)  Novadā nedeklarētiem bērniem un vecākiem uz bērnudārzu/dotāciju nav nekādu cerību.
13)  Pat ja visi dotācijas papīri ir sakārtoti, vēl nav garantijas, ka dome pildīs savas saistības pret privāto bērnudārzu, ir bijuši gadījumi, kad dome vienkārši nemaksā, liekot vecākiem justies pavisam nelāgi...
14)  Rindas veidošanās uz novada dārziņiem vispār ir liela mistērija, kā arī kārtība, kā vieta tiek piešķirta.
http://www.incukalns.lv/public/lat/pii_pieteikto_bernu_registrs/
šajā saitē ir saraksts, par kuru var uzrakstīt atsevišķu stāstu ar ievadu un iztirzājumu, bez nobeiguma
15)  http://www.incukalns.lv/upload/files/Uznemsana%20PII%2019-2011(3).doc
šo dokumentu jāiemācās no galvas, pirms uzsākat sarunu par bērnudārziem ar Inčukalna novada domes darbiniekiem!
16)  Ja kāds pajautātu domes vadībai par problēmām ar bērnudārziem, versija - rindu nav, problēmu nav, dzīve ir skaista, tikai kas tas par rindā esošo bērnu sarakstu mājaslapā...
17)  Lai viss izdotos: neatlaidība, brīvs laiks studēt likumus un staigāt pa iestādēm, pacietība, stipri nervi, un ticība labajam. Un Jums noteikti izdosies!”

Interesanti, kāda realitāte ir citās pašvaldībās?
 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore

Reklāma
Reklāma