Pildīts kartupelis mundierī. Septiņi gardi pildījumi

Ēdot kartupeli mundierī, ne reizi vien ir nācies garšas baudījumā noelsties – ak, cik tas mūsu parastais kartupelītis ir brīnumgards! Un ja tas vēl ir pildīts, tad – oooo, par to domājot vien, jau gribas ēst. :) 

Cepot kartupeli krāsnī ar visu mizu, bumbulis saglabā gandrīz visas sastāvdaļas, vienīgi zūd piektdaļa C vitamīna. Foto no žurnāla 100 labi padomi.

FOTO: Shutterstock.com

Cepot kartupeli krāsnī ar visu mizu, bumbulis saglabā gandrīz visas sastāvdaļas, vienīgi zūd piektdaļa C vitamīna. Foto no žurnāla "100 labi padomi".

Folijā ietīts un ugunskurā cepts kartupelis ar miziņu, ko pirms ēšanas apziež ar sviestu – šī bija mana pirmā saskare ar fantastisko garšu, ko sevī slēpj kartupelītis mundierī. Tas bija pirms daudziem gadiem kādā laivu braucienā, un šie no uguns izķeksētie tupenīši manā atmiņā palikuši kā viens no spilgtākajiem manas dzīves gastronimiskajiem baudījumiem. Ja runājam par pildītiem kartupeļiem mundierī, tad man ļoti garšo restorāna “Steiku haoss” piedāvājums – ēdot tur, var iedvesmoties kulinārajiem brīnumiem savā virtuvē! 

 

Tālāk ielikšu info, kāpēc ir labi gatavot kartupeli ar visu miziņu, kā arī četras lieliskas pildījumu receptes. Tās uzgāju žurnālā “100 labi padomi”

 

Visvairāk dietologu slavēto šķiedrvielu kartupelī ir tieši miziņā, tāpēc labāk vāri vai cep to “mundierī”, proti, ar visu miziņu. Cepot kartupeli krāsnī ar visu mizu, bumbulis saglabā gandrīz visas sastāvdaļas, vienīgi zūd piektdaļa C vitamīna. Tāpēc daudzviet kartupeļēdāju pasaulē iecienīta maltīte ir ar visu miziņu krāsnī cepts kartupelis ar dažādiem pildījumiem un mērcēm. 

 

Visvairāk dietologu slavēto šķiedrvielu kartupelī ir tieši miziņā, tāpēc labāk vāri vai cep to “mundierī”, proti, ar visu miziņu.

Vienāda lieluma kartupeļus ar gludu, veselu mizu var ievīstīt folijā vai arī uzlikt uz sāls (ieber cepampannā 1kg rupjā sāls un saliec tupeņus) un cep cepeškrāsnī. Abos gadījumos jārēķinās ar 45-60 minūtēm (atkarībā no lieluma). Kad izņem no krāsns, iegriez ar asu nazi garenisku, dziļu “ vagu”, paņem kartupeli ar rādītājpirkstu un īkšķi un saspied – tupenis atvērsies, un tur vari likt pildījumu. 

 

Pildījumu varianti:

spāņu:

garneles + kaperi + majonēzes/tomātu mērce;

itāļu: 

saulē vītināti tomāti + rukola + svaigs krējumsiers;

Reklāma
Reklāma

portugāļu:

cepts bekons + cepti sīpoli + maskarpones vai cits maigs svaigais siers;

grieķu:

tsaziki mērce (rupji sarīvēts svaigs gurķis, smalki kapāts ķiploks, sāls, jogurts bez piedevām);

somu:

mazsālīta siļķe + lociņi + sinepju mērce;

dāņu:

karsti kūpināts lasis+sīki kapāti sīpoli+svaigs krējumsiers;

krievu:

sarkanie ikri+lociņi vai kapāti sīpoli+skābais krējums.

 

 

Iesaka: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammam.lv/tetiem.lv

Izmantota informācija no žurnāla "100 labi padomi"