Rotaļāšanās nozīme bērna attīstībā TOP 10

Videi kādā bērns attīstās un rotaļājās ir ļoti būtiska nozīmē to iemaņu un prasmju apgūšanai, kuras viņš izmantos turpmākajā dzīvē. Tas ir saistīts gan ar mācīšanos,...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Videi kādā bērns attīstās un rotaļājās ir ļoti būtiska nozīmē to iemaņu un prasmju apgūšanai, kuras viņš izmantos turpmākajā dzīvē. Tas ir saistīts gan ar mācīšanos, socializēšanos, attīstību un pat intelektu.

Rotaļāšanās attīsta bērna prātu: Rotaļāšanās ilgums un mijiedarbība ar rotaļlietām ir primārās metodes bērna pamata prasmju apguvei. Centieties pēc iespējams vairāk ļaut bērnam izpausties ar rotaļlietām, nevis TV vai izglītojošiem DVD. Piemēram, kad bērns rotaļājas ar vilcieniņu, viņš domā par to kā tas darbojas, riteņiem, kā izmantot sliedes. Tajā pat laikā, kamēr vilcieniņš tiek izjaukts vai salikts, viņš apgūst gan krāsas, skaitļus, formas, gan arī izmērus.

Palīdz attīstīt saskarsmes iemaņas: lomu uzņemšanās, noteikumu ievērošana, empātija, sadarbošanās un pašregulācija ir tikai dažas no saskarsmes iemaņām ko palīdz attīstīt rotaļāšanās. Rotaļājoties bērns iemācās saprasties ar saviem vienaudžiem un veido pamatu nākotnes attiecībām.

Palīdz attīstīt impulsu kontroli: Rotaļāšanās bērnam ir darbs. Bērnam jāiemācās gan paškontrole, gan jāievēro sociālie noteikumi, kas prasa lielu impulsu kontroli. Bērniem ar izteiktu impulsivitāti ir tendence uzrādīt lielākus sasniegumus, ja tiek dota iespēja vairāk rotaļāties. Ir svarīgi radīt „brīvu” vidi rotaļām, izmantojot tādas rotaļlietas kā bumbas, klucīši u.tml., ļaujot bērnam spēlēties pēc saviem noteikumiem.
 

Rotaļāšanās mazina stresu: Mazi bērni ir pakļauti stresam mācoties spēlēties, ievērojot sociālos noteikumus, kontrolējot impulsus, paklausot vecākiem, gan tiekot galā ar dalījumiem. Ja Jūs saskaraties ar situāciju, kas var pakļaut bērnu stresam, mēģiniet ierasties ātrāk, paņemot līdzi rotaļlietas un parotaļājaties ar bēru iepriekš. Tādējādi, novirzot uzmanību prom no nemiera, bet palīdzot iejusties bērnam jaunajā vidē caur pazīstamiem objektiem.
 

Rotaļāšanās uzlabo koncentrēšanās spējas, uzmanības noturēšanu un atmiņu: Uzmanība un koncentrēšanās ir prasmes, kuras iemācās un rotaļāšanās ir dabisks veids kā attīstīt šīs prasmes Jūsu bērnam. Esiet pacietīgi, ja bērns ir aizņemts ar rotaļāšanos un neatsaucas uz Jūsu aicinājumu, viņš attīsta ļoti nozīmīgas iemaņas.
 

Rotaļāšanās palīdz fiziski attīstīties: Uzlabota koordinācija, smalkās motorikas prasmes, lielās motorikas prasmes un muskuļu stiprums, to visu var apgūt caur rotaļāšanos. Mudinot bērnu spert pa bumbu – darbojas lielā muskulatūra, bet cepot smilšu kūkas – smalkā muskulatūra. Fiziskās iemaņas ceļ pašapziņu un veiksmes sajūtu, kā arī ir pamats bērna veselībai.

Reklāma
Reklāma


Rotaļāšanās palīdz bērnam saprast kā lietas strādā: Bērniem patīk atkārtot savas darbības. Caur atkārtošanu viņi nostiprina savas zināšanas un apgūst jaunas, tādējādi pārejot uz nākamo līmeni. Jā Jūsu bērns aizrautīgi spēlējas ar kādu rotaļlietu, nepiedāvājiet viņam citu, ļaujiet viņam eksperimentēt caur darbību atkārtošanu.
Koka kluči. Eco Toys Latvia

Rotaļāšanās palīdz attīstīt matemātisko domāšanu: Kad bērns rotaļājas viņš neapzināti apgūst arī matemātiku. Rotaļāšanās māca bērniem lietu savstarpējo mijiedarbību un palīdz attīstīt argumentācijas spējas, kas sekmēsies sasniegumos matemātikā. Piemēram, liekot klučus vienu uz otra, bērns redz, ka 2 ir lielāks par 1 un pieliekot vēl 5, iegūst jau lielāku daudzumu.

Rotaļāšanās veicina valodu un rakstītprasmi: Rotaļājoties ar citiem bērniem, bērnam ir nepieciešams izmantot valodu. Arī rotaļlietas, piem., kluči, kas prasa radošu pieeju un mijiedarbošanos, mudina bērnu praktizēt savas valodas prasmes.

Rotaļāšanās ļauj bērnam izteikt savas sajūtas un emocijas: Tādas spēcīgas sajūtas kā dusmas, greizsirdība, nemiers un bailes var būt pārāk nomācošas un nepārvaramas bērnam. Rotaļās bērns var izteikt šīs savas emocijas vārdos un ir svarīgi vecākiem netraucēt un ļaut bērniem izpausties. Ļaujot bērnam izspēlēt šīs emocijas caur rotaļām, pastāv mazāka varbūtība, ka šādas emocijas bērnam nāks ārā reālajā pasaulē.

Atcerieties, ka vienkāršas rotaļlietas dara brīnumus! Dārgas rotaļlietas parasti „dara” bērnu pasīvu, vienkāršas rotaļlietas mudina bērnus būt radošiem, aizņemtiem, aktīviem un veicina attīstību.

 

Informācijas avots: kushiesmagazine.com