Ģimenes ārste par kavējuma zīmēm pirmsskolās: ''Nepieciešams vairāk uzticēties vecākiem''

Daudzi vecāki, kuru bērni apmeklē pirmsskolu, ir saskārušies ar situāciju, kad jādodas pie ģimenes ārsta vai pediatra, lai saņemtu zīmi par attaisnotu kavējumu, lai gan bērns saslimis pavisam vieglā formā, piemēram, saaukstējies vai “saķēris” kādu vēdera vīrusu. Lai saglabātu līdzfinansējumu, vecākiem, kuru bērni apmeklē privātās pirmsskolas, ir noteikts skaits kavējuma dienu, kas var tikt attaisnotas ar vecāku zīmi – 60 kalendārās dienas vai 43 darbadienas gadā. Realitātē tas nozīme papildus slogu ģimenes ārstiem vai pediatriem, kā arī nevajadzīgu trauksmi situācijās, kurās vecāki spētu tikt galā pašu spēkiem, vai saņemot telefonisku ārsta/ ārsta palīga ieteikumu.
Ģimenes ārste, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Alise Nicmane-Aišpure.

FOTO: Publicitātes foto

Ģimenes ārste, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Alise Nicmane-Aišpure.

Liels birokrātiskais slogs 

Arī Latvijas ārstu biedrība jau iepriekš norādījusi, ka Latvijā ir jāpārskata veids, kā tiek pieprasītas ārsta zīmes izglītības iestādēm ne tikai privātajā, bet arī pašvaldības un valsts sektorā, jo, salīdzinājumā ar Igauniju un Lietuvu, Latvijas veselības aprūpē birokrātiskais slogs, saistībā ar slimības attaisnojuma zīmju un citu veselības apliecinošu izrakstu sagatavošanu izglītības iestādēm, ir milzīgs. Arī Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība vairākkārt vērsusi uzmanību uz šo situāciju. Šobrīd spēkā esošā kārtība būtībā apliecina, ka sistēma neuzticas vecākiem, viņu spējai būt atbildīgiem un parūpēties par savu bērnu. 

 

Mazināt trauksmi par niekiem 

Kā ārste un trīs bērnu mamma, kurai ir pieredze gan pašvaldību, gan privātajās pirmsskolās, varu teikt, ka mums ir jāuzticas vecākiem. Viens no ģimenes ārstu uzdevumiem ir palīdzēt vecākiem, sniedzot izpratni un dažādus padomus, lai viņi aizvien veiksmīgāk spētu tikt galā ar nelielām bērnu veselības likstām. Pieredze liecina, ka, izglītojot vecākus, daloties ar zināšanām un informāciju, ģimenes mierīgāk un racionālāk reaģē uz šādām situācijām un mazinās trauksme par niekiem. Tieši vecāki vislabāk pazīst savus bērnus, viņu organismu un veselību, tāpēc neskaitāmās situācijās, tieši vecāki var sniegt vislabāko palīdzību. Vieglas saaukstēšanās vai vēdera vīrusa gadījumā labākais risinājums ir palikšana mājās ar tējām, atbilstošu diētu un vecāku rūpēm. Vecāki ļoti labi spēj identificēt šādas situācijas. 

 

Ārstu slodze un darba intensitāte 

Reklāma
Reklāma

Uzticoties vecākiem un neierobežojot viņus ar papildus birokrātiju, mēs veidojam pilsonisku un atbildīgu sabiedrību. Atceļot ierobežojumu kavēto dienu skaitam pirmsskolā, ko var attaisnot ar vecāku zīmi, mēs varam samazināt slodzi ģimenes ārstiem, kuri šobrīd strādā ārkārtīgi augstā intensitātē. Izglītoti un zinoši vecāki, kuriem uzticamies, nozīmē arī mazāku slodzi Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas speciālistiem, ļaujot veltīt laiku tām situācijām un tiem bērniem, kuriem patiešām nepieciešams mediķu atbalsts. 

 

Neradīt absurdas situācijas, kad vecāki ir spiesti vērsties pie ārsta 

Ierobežotais kavēto dienu skaits pirmsskolā, ko var attaisnot ar vecāku zīmi, patiesībā neattiecas tikai uz slimošanas reizēm, bet arī uz laiku, kad vecākiem ir atvaļinājums un viņi to vēlas, piemēram, pavadīt ar bērnu laukos. Ja attaisnoto kavējuma dienu limits ir sasniegts, var būt pat tik absurdas situācijas, kad vecāki ir spiesti doties pie ārsta pēc zīmes, lai varētu doties ar bērnu ceļojumā vai uz laukiem.

Jāpiezīmē, ka lielāka uzticēšanās vecākiem, neizslēdz sadarbību ar ģimenes ārstu un pirmsskolu. Tieši sadarbojoties visas puses var sniegt labāko katram bērnam. 

Saistītie raksti