Kāpēc ir tik svarīgi svinēt tēva dienu

"Sieviešu tiesību kustības attīstības rezultātā mēs esam ieguvuši ne vien daudz vairāk ekonomiski aktīvu sieviešu, bet arī vairāk ģimenes dzīvē iesaistītu vīriešu. Pieaugot sieviešu autonomijai, dabīgi izšķīst virkne vēsturiski iesakņojušos dzimumu lomu, radot vidi, lai atkāptos no tradicionālā lomu sadalījuma. Uzņemoties šīs dažādās lomas, mūsdienu tēvi kļūst daudz atšķirīgāki par tēviem iepriekšējās paaudzēs," viedoklī dalās Viesturs Kleinbergs, trīs bērnu tētis un Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs.
Viesturs Kleinbergs ar ģimeni, piedaloties Tēva dienas gājienā 2019.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Viesturs Kleinbergs ar ģimeni, piedaloties Tēva dienas gājienā 2019.

Jau labu laiku tipiskā tēva loma ir transformējusies, piepildoties ar jaunu saturu. Šodien tā ir ietilpīga, tā paģēr būt teju par supervaroni. Labs tētis nodrošina ģimeni finansiāli, bet arī emocionāli ir līdzās pastāvošs. Labs tētis iet ar bērniem pārgājienos un ārpus darba laika neatbild uz telefona zvaniem. Labs tētis prot spēlēt šahu vai futbolu, bet arī prot pīt bizes un ļauj uzlakot nagus. Labs tētis prot atšķirt mājas no izejamām biksēm. 

Galu galā, labs tētis pusdienās nevāra pelmeņus, bet pagatavo veselību un sabalansētu maltīti. 
Bet tā dzīvojot, mēs pazaudējam tos tētus, kas no darba atnāk noguruši un dusmīgi? Pazaudējam tos tētus, kam pietrūkst prasmju un zināšanu tikt galā ar savām emocijām, bailēm un šaubām. 

Mēs pazaudējam tos, kam būt par tēti ir unikāla pieredze, jo paša dzīvē šo lomu neviens nav pildījis. 

Sociālo mediju un sabiedrības spiediens ir milzīgs. Aizvien vairāk tiek runāts par vīriešu mentālo veselību un to ietekmējošiem faktoriem. Šis fokuss jāsaglabā un jāattīsta. Jau šobrīd Rīgā pieejamas atbalsta grupas tēviem, kam nepieciešama palīdzība aprūpes iemaņu iegūšanā. Esam novērojuši, ka pozitīva un iedrošinoša attieksme no līdzcilvēkiem veicina pārmaiņas. 

Reklāma
Reklāma


Būt par vecāku ir milzīga  atbildība, kas nemainās atkarībā no ienākumu vai izglītības līmeņa. 

Būt par vecāku ir mazliet spēle, kas vienmēr nozīmē arī kļūdas un neizdošanos, bet arī prieku, lepnumu un kopīgas uzvaras. Es ticu – akcentu maiņa ir būtiska! Pamainām no “es gribu” uz “es redzu”, no “atkal jau” uz “cik forši”, no pilnīgas kontroles uz uzticēšanos. Pamainām akcentu no “labs tētis” uz “pietiekami labs tētis”. 
Tāpēc ir tik svarīgi svinēt tēvu dienu! Lai atgādinātu – ja Tu esi sasniedzams, ja esi gatavs uzklausīt, ja esi gatavs piedalīties, ja esi gatavs kopīgi mācīties – Tu esi pietiekami labs tētis! Saviem bērniem – vislabākais!