Kanisterpija jeb terapeitiskie suņi

www.berniemdraudzigs.lv jau raksījām par dzīvnieku pozitīvo ietekmi uz bērniem - tie nomierina, iedrošina, veicina attīstību un palīdz atveseļoties. Šoreiz nedaudz vairāk...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

www.berniemdraudzigs.lv jau raksījām par dzīvnieku pozitīvo ietekmi uz bērniem - tie nomierina, iedrošina, veicina attīstību un palīdz atveseļoties. Šoreiz nedaudz vairāk par to kā suņi palīdz cilvēkiem - kanisterapiju un tās iespējām Latvijā.

Iedvesmojoši stāsti no vēstures.

Vai esi dzirdējis par leģendāro sunīti

Smokiju

, kura II Pasaules kara laikā kļuva par ievainoto karavīru mīluli Filipīnu kara hospitālī? Slimnīcas vadītājs Čarls Majo (Ch.Mayo) novērtēja Smokijas pozitīvo ietekmi uz karavīru atveseļošanos un „pieņēma to darbā” slavenajā Majo klīnikā, kur tā nostrādāja par „ārstējošo” suni 12 gadus.

 

 

Smokija tiek uzskatīta par pirmo dzīvnieku terapeitu, lai gan mājdzīvnieku īpašnieki dzīvnieku labvēlīgo ietekmi baudījuši visos laikos.

Smokija, II pasaules kara varone

Amerikāņu medmāsa Helēna Smita bija pirmā, kas ieviesa sistemātisku pieeju ārstēšanā izmantojot suņus. Šāda ideja viņai radās novērojot, ka kāda kapelāna apmeklējumiem, kuru pavadīja Zeltainais Retrīvers bija īpaši labvēlīga ietekme uz slimniekiem. 1976.gada viņa izveidoja speciālu apmācību programmu, lai sagatavotu dzīvniekus „darbam” medicīnas iestādēs. Tā joprojām darbojas-

Therapy Dogs International.

 

1982 gadā Nensija Stanleja izveidoja nevalstisku organizāciju- Maigi Mīlošais Zoodārzs (Tender Loving Zoo). Šāda ideja viņai radās novērojot, cik atsaucīgi cilvēki ar īpašām vajadzībām reaģēja uz dzīvniekiem Zoodārzā. Sākotnēji viņa devās uz Reveras Attīstības Centru cilvēkiem ar ievērojamiem attīstības traucējumiem kopā ar savu pundurpūdelīti. Pacientu un ārstējošā personāla iedvesmota viņa ieguldīja $7 500, lai iegādātos treileri, piesaistīja brīvprātīgos un pārliecināja dzīvnieku veikalu pārdevējus aizdot dažādu dzīvnieku mazuļus. Liela mērā pateicoties Nensijas darbam dziedināšanas procesā sāka izmantot arī citus dzīvniekus- kaķus, kāmjus, putnus.


Latvijā kanisterapija sākusi attīstīties samērā nesen. Pirmais serificētais kanisterapijas suns ir Flandrijas buvjē šķirnes kucīte Mona. Sunītes saimniece Jelena Revižina ar savu piemēru iedvesmoja vēl 3 suņu saimniekus, kas darbojas Dienesta un sporta suņkopības mācību centra

"Inter sport Canis"

paspārnē. Tur šobrīd tiek apmācīta arī jaunā kanisterapeitu paaudze. Latvijā šobrīd darbojas 4 terapijas suņi- 3 Rīgā un 1 Valmierā. Kopā ar saimniekiem tie dodas uz bērnudārziem, skolām, patversmem, pansionātiem. Pēc vecāku vēlēšanās pieejamas arī individuālas nodarbības.
 

 Artistiskais Ivo

 

Visvairāk glāstu tiek Ergo

 

 

Reklāma
Reklāma

Intelektuāle Prada

 

 

Ko dod kanisterapija?

Pierādīts, ka suņi palīdz bērniem pārvarēt runas, emocionālos traucējumus un autismu (mazināt tā īzpausmes), ir lieliski palīgi rehabilitācijas periodā pēc cerebrālās triekas, fziskām un emocionālām traumām.

 

 

Rehabilitācijas periodā ļoti svarīgi ir regulāri vingrināties, tomēr tas ir garlaicīgi, ātri apnīk. Glāstot sunīti, ķemmējot viņa spalvu, mētājot  bumbiņu, barojot un pastaigājoties ar suni, tiek nemanāmi trennēta smalkā un liela motorika, samazinā muskuļu spasticitāte, uzlabojas un atjaunojas kustību amplitūda, koordinācija, stāja, tiek līdzsvaroti uzbudinājuma un kavēšanas procesi CNS, veidojas jauni nosacījuma refleksi.

Komandu došana sunim veicina runas attīstību, artikulāciju.

Tajā pat laikā tiek stimulētas kognitīvās un uztveres spējas, un notiek pozitīva iedarbība uz bērna psihoemocinālo stāvokli- celta pašapziņa, motivācija un mazināts stress.

Darbošanās ar dzīvnieku rada pozitīvas emocijas un iemaņas tiek trennētas nemanot. Terapeiti novērojuši, ka dzīvnieki jūt, kas cilvēkam nepieciešams un to arī sniedz.

Apbrīnojama ir terapijas suņu spēja izraisīt pozitīvas emocijas un veicināt komunikāciju pat bērniem ar autisma spektra traucējumiem, ko es pieredzēju piedaloties kanisterapijas nodarbībā. Rezultāts bija acīmredzams- šķita, ka bērni ir "aizmirsuši" par saviem parastajiem rīcības modeļiem un aizrautīgi sadarbojās rūpējoties par sunīšiem. Sakotnēā piesardzība ātri pagaisa un visi bērni iesaisījās nodarbības aktivitātēs. 
Aicinām ielūkojieties fotoreportāžā: http://bit.ly/ktXauw

Kas notiek nodarībā?

Sākuma bērnus iepazīstina ar suņiem, kas veicna bērnu identifikāciju ar tiem, pozitīvu attieksmi- suņi tāpat kā bērni mazgā muti no rīta, mācās, lasa grāmatas, vingro.
Nemanot bērni paši tiek iesaisīti un darbojas ar suņiem- ķemmē tos, glāsta, baro, ved pastaigaties pie pavadiņas utml.
 

Rietumu valstīs un Krievijā speciāli apmācīti suņi terapeiti dodas palīgā visdažādākajās vietās un situācijās, kur nepieciešams mierinājums, iedrošinājums- uz slimnīcām, patversmēm, pansionātiem, skolām un bērnudarziem un vietām, kur piedzīvoti traģiski notikumi, kā 11.septembra terora akts utml. Tie ir "štata darbinieki" daudzos pansionātos, rehabilitācijas centros.


Mani pārsteidza un iedvesmoja Starptautiskās terapijas suņu biedrības lasīt apmācības programma

"Asti luncinošie treneri"

.

Uz šo programmu tiek nosūtīti bērni, kuriem ir grūtības ar lasīšanu un ar to saistīts zems pašvērtējums, kas savukart vēl vairāk kavē un apgrūtina lasītprasmes apgūšanas procesu. 

Kā gan suns var iemācīt bērnam lasīt? Izrādās- vienkārši. Skolotājs uzaicina terapeitisko suni ar saimnieku uz speciālu nodarbību, kuras laikā bērns sunim priekšā lasa kādu stāstu. Suņa klātbūtne nomierina, atvirza paškritiskās domas un bailes no neveiksmes. Bērns atslābinās un glaudot suni skaļi lasa. Rezultāts- uzlabojas bērnu lasīšanas prasmes, tā saistās ar patīkamām sajūtam, paaugstinās pašvērtējums.

 


Kā var kļūt par kanisterapeitu?
Ne katrs suns var kļūt par terapijas suni- svarīgs gan suņa temperaments, gan audzināšana. Lai kļūtu par terapijas suni tam jābūt mierīgam, līdzsvarotam, ar augstu intelektu, jāpatīk būt kopā ar cilvēkiem, arī bērniem.

 

Suņi tiek speciāli apmācīti un turpina mācīties ikdienas trenniņos.

 

Kanisterpeitei sunītei Monai testu laikā tika piedāvātas situācijas, kurās daudzi citi suņi izrādītu kaut nelielu, tomēr agresiju – gar Monas purnu pastaigājās cilvēks ar spieķi, imitējot invalīdu, pārbaudīja, vai sunene nepaliek nikna uz draiskulīgiem bērniem un neuzbrūk, ja ķepai nejauši uzbrauc ratiņkrēsla ritenis. Tās visas ir situācijas, ar kurām ikdienā jāsaskaras sunim, kam uzticēts ārstēt cilvēku.

 

Esat iedvesmojušies? Tomēr jārēķinās, ka dzīvnieku turēšana pilsētas apstākļos nav vienkārša- dzīvniekam jāvelta lielas rūpes, apmācība. S.Akimova stāsta, ka Terapijas suņu apmācība ir ļoti sarežģīts un laikietilpīgs process. Vecākiem, kam mājas ir bērniņs ar īpašām vajadzībām, šāda suņa apmācīšana var sagādāt vairāk rūpju neka labuma.

Kanisterapija tradicionāli pasaulē tiek piedāvāta bez maksas. Arī Latvija grupas nodarbības ir bez maksas, bet individuālās par  nelielu samaksu- 2,5,-Ls par nodarbību..

Ja vēlaties uzzināt vairāk par kanisterapiju un tās piemērotību jūsu bērnam vai uzaicināt sunīšus ciemos vai atbalstīt kanisterpijas attīstību Latvija kļūstot par biedrības sponsoru sazinieties ar Svetlanu Akimovu,  Dienesta un sporta suņkopības mācību centrs

"Inter sport Canis"

, pa tālruni 26550589.

Raksts no

www.berniemdraudzigs.lv