Mammamuntetiem.lv aicina: ejot uz vēlēšanām, ņem līdzi bērnu!

14. Saeimas vēlēšanas notiks sestdien, 1.oktobrī, un "Mammamuntetiem.lv" aicina – ejot uz vēlēšanām, ņemiet līdzi savus bērnus! Tāpat ir svarīgi bērna vecumam saprotamā valodā izstāstīt, kāpēc ikvienam Latvijas pilsonim ir svarīgi piedalīties vēlēšanās.
Vēlēšanas ir ne tikai katra pilsoņa pienākums, bet arī iespēja ietekmēt to, kāda būs mūsu visu valsts attīstība.

FOTO: Shutterstock.com

Vēlēšanas ir ne tikai katra pilsoņa pienākums, bet arī iespēja ietekmēt to, kāda būs mūsu visu valsts attīstība.

Bērni pārņem vecāku vērtības, ieradumus un paražas, tāpēc ir svarīgi, lai jau mazā vecuma bērns redz un saprot – vēlēšanas ir svarīgas.

 

Vēlēšanas ir ne tikai katra pilsoņa pienākums, bet arī iespēja ietekmēt to, kāda būs mūsu visu valsts attīstība. Mēs varam būt laimīgi, ka Latvijā ir demokrātiskas vēlēšanas. 

 

Ja bērns ir mazs, var būt grūti izstāstīt, kas ir demokrātija, kas ir partijas, kāpēc ir Saeimas deputāti un ministri, tomēr nesakiet bērnam – kad izaugsi, sapratīsi. Visus procesus ir iespējams izskaidrot, stāstot līdzībās vai ar piemēriem. Piemēram, ģimenē ikdienišķs demokrātijas piemērs ir, ka notiek balsošana par to, kurš šonedēļ gatavos vakariņas un kas tiks gatavots. 

 

Kā paskaidrot partiju cīņas

Reklāma
Reklāma

Lai saprastu, kāpēc notiek partiju cīņas, var uzburt šādu ainu: skola izsludina, ka meklē uzņēmumu, kas skolā četrus gadus nodrošinās kafejnīcas pakalpojumu. Četrus gadus kāds uzņēmums un tā komanda būs atbildīga par to, cik veselīgi, labi un garšīgi ēdīs skolēni. Piesakās daudzi ēdinātāji un paredzēts, ka uzvarētāju noteiks skolēni, ievēlot labāko. Sagaidāms, ka ēdinātāji skolēniem sāks sevi reklamēt – kāds sasolot piena upes ķīseļu krastos, kāds būs godīgs savā reklāmā. Jāvērtē gudri, jo skolēnu lēmums noteiks, cik gardi paši ēdīs turpmākos gadus. 

 

Ja izveidojas situācija, ka skolēns neaiziet balsot, tad sūdzēties par kafejnīcas piedāvājumu nav korekti – kāpēc tad neatnāca uz vēlēšanām?

Diskutē ar saviem pusaudžiem!

Ir labi, ja ģimene rosina pusaudžiem lasīt ziņas un sekot līdzi notikumiem valstī. Vēl labāk, ja izlasītais, kas raisījis jautājumus, ģimenē tiek pārspriests, tai skaitā, politiskie procesi. Vēlēšanu vakarā ģimene var sarīkot svētku vakariņas, sekojot līdzi prognozēm par partijām, kas tiks ievēlētas, apspriest vēlētāju aktivitāti, kā arī pārrunāt, kāpēc ģimenes locekļi drīkst viens otram neatklāt, par ko ir balsojuši. 

 

Kā iesaistīt bērnu vēlēšanu procesā

  • Pastāstiet bērnam pamata lietas par vēlēšanām – no cik gadiem tajās var piedalīties, kas ir Saeima un ar ko nodarbojas deputāti.
  • Izrēķiniet, kuras būs jūsu bērna pašas pirmās vēlēšanas, kurās viņš varēs balsot.
  • Ar lielākiem bērniem pārrunājiet kritērijus, kā izvēlēties, par ko vēlēt? Papētiet partiju programmas.
  • Pētiet un aplūkojiet partiju reklāmas, saukļus un skaidrojiet, ko tie nozīmē, kādas vērtības pauž, cik tie ir reāli?
  • Jauka iniciatīva, ko pašiem mazākajiem piedāvā Latvijas Leļļu teātris, ir Meža premjera vēlēšanas – ja dodaties uz kādu izrādi šajā nedēļas nogalē, aiciniet bērnu izvēlēties Meža premjeru.
  • Pārrunājiet ar bērnu vēlēšanu rezultātus – ne tikai to, kas ir izvarējis un ieguvis vietu Saeimā, bet arī to, cik daudz balsstiesīgo pilsoņu ir piedalījušies.

Saistītie raksti