Mammas, tēti! Neraugoties uz pandēmiju, meitas jāaizved vakcinēties pret CPV

Ir pierādīts, ka 99% gadījumu dzemdes kakla vēzi izraisa cilvēka papilomas vīruss (CPV). Un cīņai ar šo vīrusu ir radīta vakcīna, kuru 12–17 gadu vecas meitenes Latvijā var saņemt bez maksas. Šī iespēja ir jāizmanto, neraugoties uz to, ka daudzas lietas ir apstādinājusi Covid-19 pandēmija.
Meitas vakcinācija pret CPV ir tas veselības profilaktiskais pasākumus, kuru nedrīkst nedz atlikt, nedz aizmirst, tāpēc meitas pieteikšana vakcīnai ir šodienas darbu sarakstā ieliekamais pienākums.

FOTO: Shutterstock.com

Meitas vakcinācija pret CPV ir tas veselības profilaktiskais pasākumus, kuru nedrīkst nedz atlikt, nedz aizmirst, tāpēc meitas pieteikšana vakcīnai ir šodienas darbu sarakstā ieliekamais pienākums.

Statistikas dati liecina, ka Latvijā katru gadu dzemdes kakla vēzis tiek konstatēts aptuveni 240 sievietēm un ik gadu no šīs slimības mirst vidēji 110 sievietes, turklāt – arī gados jaunas! Tas, ka šāda vakcīna ir iekļauta valsts apmaksāto vakcīnu kalendārā, Latvijas meitenēm un topošajām sievietēm ir ļoti vērtīga, garām nelaižama iespēja. Vakcīnas saņemšanai var pieteikties, vienkārši sazinoties ar savu ģimenes ārstu, un to var saņemt meitenes vecumā no 12 līdz 17 gadiem (ieskaitot).

Līdz ar pandēmiju daudzās ģimenēm ir mainījušies ikdienas paradumi – arvien retāk tiek apmeklēti dažādi pasākumi, arvien retāk notiek sabiedrisku vietu apmeklēšana. Diemžēl – arī vizītes pie ārsta ne viens vien ir sācis atlikt. 

Šeit jāatzīstas, ka arī es pati nesen pieķēru sevi – pag, kā tad šogad ar ģimenes gājienu pie higiēnista? Kā ar bērnu acu ārstu apmeklējumu? Un kā ar… vakcīnu pret CPV meitai, kurai pavasarī apritēja 12?!? 

Šis ir tas veselības profilaktiskais pasākumus, kuru nedrīkst nedz atlikt, nedz aizmirst, tāpēc meitas pieteikšana vakcīnai ir šodienas darbu sarakstā ieliktais pienākums.

Reklāma
Reklāma

Mammām un tētiem ir jāzina, ka nākotnē vakcinācijas aptverei Latvijā vajadzētu sasniegt tādus apmērus, kad saslimstība ar dzemdes kakla vēzi un citām CPV izraisītām onkoloģiskām slimībām būtiski samazināsies, kā to jau tagad pierāda citu valstu pieredze. Tāpat jāzina, ka šis vīruss izplatās ne tikai dzimumakta laikā – inficēšanās var notikt, arī saskaroties ādai ar ādu vai ādai ar gļotādu, tātad arī maigojoties, un tieši tāpēc piemērotākais laiks meitenēm vakcinēties ir ap 12 gadu vecumu. Un vēl – CPV vakcīna pasargā no tiem CPV tipiem, kas visbiežāk sievietēm izraisa ļaundabīgus audzējus – dzemdes kakla, vulvas, maksts, anālās atveres vēzi, kā arī no biežākajiem tipiem, kas izraisa dzimumorgānu kārpas.

 

Vairāk par cilvēka papilomas vīrusu uzzini Spkc.gov.lv