Tētis dzemdībās - pāra lēmums vai vecmātes attieksmes rezultāts?

Veidojot rakstu par to, kā jūtas un ko domā tēvi, kas ir piedalās savu bērnu dzimšanas procesā, aptaujājām vairākas Latvijas slimnīcu dzemdību nodaļu vecmātes ar jautājumu – cik procentos dzemdību tēvi piedalās ģimenes dzemdībās. No personīgās pieredzes raugoties, dzirdot tuvinieku un draugu pieredzi, šķiet, ka dzemdības bez tēva piedalīšanās vispār gandrīz vai neeksistē. 

FOTO: Shutterstock.com


Tomēr tā gluži nav. Rīgas Dzemdību namā tēvi vai citi ģimenes locekļi topošo māmiņu atbalsta aptuveni 60% dzemdību. Pēdējo 5 gadu laikā šis cipars lēni, bet pārliecinoši aug. Ja 2011. gadā tie bija 48%, tad 2015. gadā jau 61%. 

Daudz interesantāka saruna izvērtās ar divu citu Latvijas reģionu slimnīcu vecākajām vecmātēm. Vienā no slimnīcām saņēmu šādu komentāru: “Paldies dievam, tas skaitlis kļūst arvien mazāks. Statistikas mums nav, bet apmēram trešdaļā dzemdību vēl nāk līdz vīrietis, bet nu jau tā mode sāk pāriet. Arvien biežāk sievietes un vīrieši nevēlas kopīgi dzemdēt, ir pāri, kur vīrietis ir piedalījies pirmajās dzemdībām un otrajās viena vai otrs piedalīties nevēlas.”  

 

Ja vecmāte saka, ka ģimenes dzemdības ir modes lieta, tad šaubīgākiem pāriem tas var būt izšķirošais, lai pieņemtu gala  lēmumu. 

 


Pavisam citādāku attieksmi pauda kādas citas Latvijas slimnīcas dzemdību nodaļas vecākā māsa: “Tagad jau liekas, ka visi pāri, kas nāk, dzemdē kopā. Mūsu pēdējo mēnešu satistika ir tāda, ka ģimenes dzemdības bijušas 63% gadījumu. Mēs atbalstām, lai nāk un sagaida bērniņu kopā”

Reklāma
Reklāma


Acīmredzami, ka sievietes un pāra lēmumu – dzemdēt kopā vai tomēr atstāt tēvu aiz durvīm, iespaido ne tikai izlasītās informācijas daudzums un paša lēmums, bet arī slimnīcas personāla attieksme par ģimenes dzemdību lietderību. Ja vecmāte saka, ka ģimenes dzemdības ir modes lieta, tad šaubīgākiem pāriem tas var būt izšķirošais, lai pieņemtu gala  lēmumu. 


Latvijas mājdzemdību ģimeņu apvienības dati – ģimenes dzemdības mājās piedzīvo 95% sieviešu. 100% rādītājs nav tāpēc, ka mājās dzemdē arī vientuļās māmiņas un tēva klātbūtne mājās, atšķirībā no slimnīcas vides, ir citādāka. Dažreiz vīrietis ir aizņemts ar vecāko bērnu pieskatīšanu, bet atbalsts sievai izpaužās kā palīdzība vecmātei atnest smagās somas, uzturēt mājas soli un tīri praktiski saimniekot mājās, kamēr sieva dzemdē. 


Oficiālas statistikas par tēva vai citu ģimenes locekļu – mammas, māsas vai pat draudzenes, piedalīšanos dzemdībās, Latvijā nav. Slimību profilakses un kontroles centrs skaidro, ka šādus datus slimnīcām nav jāiesniedz.