Smēķēšana bērna klātbūtnē aizliegta ar likumu!

Māte stumj ratiņus un smēķē – kad ieraugu šo skatu, vienmēr noskurinos un aizdomājos - teikt vai neteikt, ka tas apdraud tava bērna dzīvību? Skaidrs, ka vienmēr pastāv varbūtība par šādiem aizrādījumiem pamatīgi norauties.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Nedēļas nogalē mans dēls piedalījās futbola sacensībās. Spēles rit pilnā sparā, stadiona malās stāvošo vecāku emocijas mutuļo – arī mūsu ģimenei - un tad viens tētuks aizsmēķē un izpūš laukumā kuplu dūmu mākoni. Nē, nu es jau saprotu un zinu, cik nervus kutinoši ir skatīties sava bērna spēli, un smēķētājiem vienīgais glābiņš varētu būt cigarete. Bet cik gudrai jābūt cilvēka galvai, lai sāktu smēķēt bērnu barā..? 

 

Vai arī situācija vakar – stāvu sabiedriskā transporta pieturā, pūlis. Tajā iespraucas meitene un aizkūpina savu smēķi. 

Vēl pirms pāris dienām – grūtniece, liels, skaists puncis. Un smēķē. Starp citu, ir pierādīts, ka smēķēšana grūtniecības laikā palielina zīdaiņa pēkšņās nāves sindroma risku. Tātad ikviena smēķējoša grūtniece veicina sava bērna drīzu aiziešanu, pat nerunājot par veselības problēmām, kas mazulītim var rasties. Par smēķēšanas ļaunumu grūtniecības laikā vairāk lasi šeit.


Cik gudrai jābūt cilvēka galvai, lai sāktu smēķēt bērnu barā..? 

Ja vien pievērš uzmanību, ko dara cilvēki tev apkārt, epizodes ar bērna klātbūtnē smēķējošiem pieaugušajiem var turpināt uzskaitīt. Un es priecājos, ka Saeimas deputāti vakar trešajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas smēķēšanu bērna klātbūtnē definē kā vardarbību. 

 

Noteikts, ka fiziska vardarbība ir bērna veselībai vai dzīvībai bīstams apzināts spēka pielietojums saskarsmē ar bērnu vai apzināta bērna pakļaušana kaitīgu faktoru, tostarp tabakas dūmu iedarbībai.

 

Ko šis likums maina? Ka man vairs nav jālauza galva, vai esmu tiesīga vai nē kādam aizrādīt, lai nesmēķē bērna klātbūtnē. Ja cilvēks ir apzināti izvēlējies bojāt savu veselību – lūdzu. Bet nebendējiet to neaizsargātiem bērniem. 

Reklāma
Reklāma

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammamuntetiem.lv vadītāja 

Foto: Marika Eglīte