Ģimenes šķiras, jo viens no partneriem dodas peļņā ārzemēs

Nedēļas vidū pie mums, mammamuntetiem.lv, bija ieskrējusi prozaiķe Andra Manfelde. Ņēmām un piesēdām uz brīdi, iedzērām mazliet kafijas un papļāpājām, neraugoties uz trako decembra ritmu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv


Andra bija ieskrējusi ar mērķi ienest mums savu jauno grāmatu „Dzimtenīte”. Un mēs arī mazliet parunājām par dzimtenīti. „Esmu kļuvusi par pretinieci tam, ka vīrs brauc strādāt uz ārzemēm, bet sieva paliek Latvijā,” izsaucās Andra. Viņas pieredze apliecinājusi – tas ir ārprātīgs risks ģimenes pilnīgai izjukšanai...

Jauno Andras Manfeldes grāmatu „Dzimtenīte” vēl neesmu paguvusi sākt lasīt, taču novērtēju, ka tā ir par mūsu Latvijai aktuālu tematu – par ģimenes sadalīšanos, kad viens no partneriem uz ilgstošu laiku dodas peļņā ārzemēs.... Atliek vien palasīt mammamuntetiem.lv lasītāju pieredzes stāstus, kad saproti - nu neprotam mēs, latvieši, ģimeni veidot, ja viens no ģimenes uz pusi gada aizdodas tālēs zilajās.


Paldies autorei par temata aktualizēšanu, jo tik tiešām no portāla stāstiem redzam – tā ir vairāk nekā sāpīga Latvijas ģimeņu problēma.

Romāns nav par kandžu, bet gan par dzimtenes zaudēšanu. Sievietes pusmūžā atstāj savus bērnus, pašas sen vīru atstātas, dodas peļņā un nonāk Skotijā.


 „Romāns nav par kandžu, bet gan par dzimtenes zaudēšanu. Sievietes pusmūžā atstāj savus bērnus, pašas sen vīru atstātas, dodas peļņā un nonāk Skotijā. Kā viņas iztur vai neiztur, zivju fabrikā apsaldētām rokām un olnīcām. Kas tad ir „Dzimtenīte”? Mīļvārdiņš? Līdz pat niecībai un pīslim pamazināmā forma, varbūt spirtots, dvēseles sāpēm paredzēts dzēriens, vai tomēr – Dzimtene, no vārda – dzimt, izaugt un palikt,” spriež Andra Manfelde.

Par autori:
Andra Manfelde (1973) beigusi Rīgas Dizaina un Mākslas vidusskolu, no 2005. gada pievērsusies rakstniecībai. Pēc pirmā romāna „Adata” motīviem sarakstījusi libretu tāda paša nosaukuma izrādei. Raksta dzeju un dokumentālo prozu. Saņēmusi vairākas balvas.
Grāmatas izdošanu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.
Grāmatu izdod biedrība „Literatūras KOMBAINS”.
Tālrunis: 26529190
E pasts: literaturaskombains@gmail.com
www.kombains.lv
 

Reklāma
Reklāma

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammamuntetiem.lv vadītāja