Svētki, saldumi un bērni. Uztura speciālista ieteikumi saldumu pareizai baudīšanai

Saldumi un bērni – šī tēma ģimenēs ir aktuāla diendienā, bet pirms Ziemassvētkiem jautājums kļūst vēl aktuālāks. Šobrīd, kad veikalos ir tik plaša našķu izvēle un ražotāji īpaši piestrādājuši pie iepakojuma, ir tik grūti paiet tiem garām!
Bērns par saldumu ēšanu nav jārāj! Tāpat nevajag bērnam pretnostatīt augļus un saldumus, sakot, ka saldumi ir slikti, bet augļi – labi. Rezultātā bērnam var rasties negācijas pret augļiem.

FOTO: Shutterstock.com

Bērns par saldumu ēšanu nav jārāj! Tāpat nevajag bērnam pretnostatīt augļus un saldumus, sakot, ka saldumi ir slikti, bet augļi – labi. Rezultātā bērnam var rasties negācijas pret augļiem.

Kāpēc bērnus tik ļoti vilina saldumi, un kā veidot to baudīšanas paradumus, stāsta “Rimi bērniem” uztura speciāliste Olga Ļubina.

 

Kāpēc cilvēkiem ir tik grūti pretoties saldai garšai? Jau bērnam piedzimstot, pirmais, ko viņš nobauda, ir saldums – mammas piens. Tāpēc jau no mazotnes bērnam ir patika pret saldu garšu. Bērnam augot un paplašinoties ēdienkartei, pieaug arī saldumu patēriņš.

 

Saldumu bērniem Latvijā ikdienā ir par daudz 

Vecākiem būtu jāatceras un jāskaidro arī savam bērnam, ka saldumiem ēdienkartē nav jābūt katru dienu. Saldumi ir našķis – kaut kas salds, īpašs, ko attiecīgi ēd īpašās reizēs. 


Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) rekomendācijām, pievienotā cukura daudzumam ikdienas uzturā nevajadzētu pārsniegt 10% (50 gramu jeb 10 tējkarotes cukura) no kopējā enerģijas daudzuma. Savukārt, ja bērniem vai pieaugušajiem ir liekais svars vai aptaukošanās, pievienotā cukura daudzums būtu jāsamazina līdz pat 5% (25 grami jeb 5 tējkarotes cukura) no kopējā enerģijas daudzuma. 

Reklāma
Reklāma


Balstoties uz pēdējo SPKC ziņojumu par skolēnu veselību ietekmējošajiem faktoriem, 23% deviņus gadus vecu meiteņu un 29% deviņus gadus vecu zēnu ir ar lieko svaru un aptaukošanos. Vēl pirms pieciem gadiem šī statistika bija gandrīz par 7% labāka, bet Covid-19 pandēmija atstājusi milzīgu ietekmi uz bērnu veselības stāvokli – gan mentālo, gan fizisko. 


Sadzirdot šos biedējošos radītājus par bērnu liekā svara un aptaukošanās izplatību, var gribēties saldumus aizliegt pilnībā. Tomēr ir skaidrs: to, kas ir aizliegts, kārojas vēl vairāk. Tāpēc saldumu aizliegšana bērnam nebūs labākā izvēle. Tā vietā ir jāpārdomā saldumu patēriņa kultūra.

 

 

Bērns par saldumu ēšanu nav jārāj! 6 ieteikumi saldumu patēriņa mazināšanai 

  • Atceries: bērns vēro vecākus! Ja vecāki ikdienā ēd našķus, piemēram, konfektes vai cepumus pie kafijas, arī bērns pārņems šādus ēšanas paradumus. 
  • Ja vecāki apņēmīgi sāk ierobežot bērna saldumu patēriņu ikdienā, arī pašiem pieaugušajiem jāturas pie šiem noteikumiem. 
  • Ir apsveicami, ja bērnam jau no mazotnes ir zināmi saldumu ēšanas “spēles” noteikumi. Piemēram, cik saldumus, kad un kādos apstākļos drīkst ēst. Piemēram, ka tie netiek ēsti, lietojot ekrānierīces (jo tad saldumi tiek apēsti vairāk, turklāt visa uzmanība ir veltīta ekrānam, tāpēc gardums īsti netiek pat izbaudīts).
  • Veidojot ieradumu ēst mazāk saldumu, ir nevis jārunā par aizliegumiem un to, cik saldumi ir neveselīgi, bet jāakcentē, kāpēc ir svarīgi uzturā iekļaut augļus un ogas. Vienlaikus nevajag bērnam pretnostatīt augļus un saldumus, sakot, ka saldumi ir slikti, bet augļi – labi. Rezultātā bērnam var rasties negācijas pret augļiem. 
  • Kad bērns apēd augli, uzslavējiet, iekļaujot informāciju par augļa labajām īpašībām. Piemēram: cik forši, ka tu apēdi apelsīnu, tas palīdzēs stiprināt tavu imunitāti! Vai: cik labi, ka apēdi mellenes; zinu, ka tās uzlabo redzi! Ir vērtīgi bērnā veidot pozitīvas asociācijas ar veselīgu uzturu, kā arī vairot zināšanas par tā nozīmi veselības saglabāšanā. 
  • Veidojiet ēšanas kultūru un ēdiet saldumus, izbaudot tos! Un kas ļoti svarīgi – bez sirdsapziņas pārmetumiem. Ēdam ar mēru un apēsto izbaudām. 

Saistītie raksti