Vai ir drošas alkohola devas? Lūk, ko saka jaunākie pētījumi

Reaģējot uz pēdējā laikā medijos paustiem atsevišķu ekspertu un alkoholisko dzērienu industriju pārstāvošo organizāciju vēstījumiem par alkohola lietošanas nekaitīgumu, ja tas tiek lietots limitētās devās, Veselības ministrija brīdina, ka nav tāda alkohola daudzuma, kurš būtu uzskatāms par nekaitīgu, drošu un neietekmētu veselību.
Ikviena uzņemtā alkohola deva rada negatīvu ietekmi uz veselību, vājina imunitāti un palielina dažādu slimību risku!

FOTO: Shutterstock.com

Ikviena uzņemtā alkohola deva rada negatīvu ietekmi uz veselību, vājina imunitāti un palielina dažādu slimību risku!

Ar alkohola lietošanu saistītie riski un kaitējums ir sistemātiski novērtēti gadu gaitā un labi dokumentēti. Balstoties uz pēdējos gadus publicētiem pētījumiem, Pasaules Veselības organizācija pauž nostāju, ka nav drošas alkohola devas, kas nekaitētu veselībai. [1]

 

Alkohols ir klasificēts kā 1. grupas kancerogēns – šī ir augstākā riska grupa, kurā ietilpst arī azbests, radiācija un tabaka. 

 

Tas izraisa vismaz septiņus vēža veidus, tostarp visbiežāk sastopamos vēža veidus, piemēram, zarnu vēzi un sieviešu krūts vēzi. Nav arī pētījumu, kas pierādītu, ka alkohola limitēto devu lietošanas iespējamā labvēlīgā ietekme uz sirds un asinsvadu slimībām atsver aknu slimību vai vēža attīstības risku, kas saistīts ar tādu pašu alkohola patēriņa līmeni.

 

Alkohola lietošana ir nozīmīgs saslimstības un priekšlaicīgās nāves cēlonis. Tāpat tas ir galvenais slimību sloga riska faktors cilvēkiem vecumā no 25 līdz 49 gadiem.

 

Ikviena uzņemtā alkohola deva rada negatīvu ietekmi uz veselību, vājina imunitāti un palielina dažādu slimību risku! Iedzīvotājiem ir plaši pieejami citi līdzekļi un pārtikas produkti, kuri rada labvēlīgu ietekmi veselībai, vienlaikus neradot kaitējumu atsevišķām orgānu sistēmām.

 

Reklāma
Reklāma

Veselības ministrija aicina iedzīvotājus uz pierādījumiem balstītas rekomendācijas veselības veicināšanai meklēt Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā sadaļā “Iedzīvotājiem”.

 

  • Lai uzzinātu vairāk par produktiem veselības stiprināšanai, aicinām iepazīties ar Veselības ministrijas ieteikumiem bukletā “Augļi un dārzeņi uzturā”.
  • Ieteikumus par veselīgu uzturu sirds un asinsvadu slimību profilaksei aicinām aplūkot Slimību profilakses un kontroles centra infografikā “Rūpējies par savu sirdi, izvēloties veselīgu uzturu”.
  • Par alkohola lietošanu sabiedrībā pastāvošiem mītiem un patiesību var uzzināt Slimību profilakses un kontroles centra izstrādātajā brošūra – Lai būtu skaidrs!

 

Atsauce:

  1. https://www.who.int/europe/news/item/04-01-2023-no-level-of-alcohol-consumption-is-safe-for-our-health

 

Saistītie raksti