Zaļā tēja, koriandrs un vēl 10 augi ar pretvēža iedarbību. Iesaka Dr. Tereško

Kuru augu sastāvā ir vielas ar pretvēža iedarbību stāsta ārsts, fitoterapeits Artūrs Tereško.
Dažādu augu pretvēža iedarbība ir pierādīta arī nopietnos pētījumos.

FOTO: Shutterstock.com

Dažādu augu pretvēža iedarbība ir pierādīta arī nopietnos pētījumos.

Pieneņu saknes 

Tās pa tiešo neiedarbojas uz audzēja šūnām, bet ļoti uzlabo aknu funkciju, tāpēc pastiprinās organisma aizsardzība pret audzēju.

Dari tā: izroc saknītes, nomazgā un pagatavo uzlējumu. Vārīt nevajag, jo vārot noārdās vērtīgās vielas, bet aplej termosā, piemēram, 10 g saknes ar 60–70 grādu karstu ūdeni. Atstāj, lai pastāv visu nakti, no rīta nolej un lieto. Vai arī izžāvē pieneņu saknes, samal kafijas dzirnaviņās un ik dienu lieto 5 g pieneņu sakņu pulvera.

 

Ķiploks 

Tas satur S-allilcisteīnu, kuram ir citotoksiska iedarbība uz šūnām, kas strauji vairojas. Ieteicamā deva ir 20 g ķiploku dienā, arī profilaksei.
 

Dižzirdzenes saknes (Angelica sinensis) 

Noder dzemdes kakla vēža ārstēšanā. Tās satur polisaharīdus AR-4, kas veicina interferona ražošanu, pastiprina imūno šūnu pretiekaisuma aktivitāti, stiprina imunitāti.
 

Lielā dadža saknes (Arctium lappa) 

Samazina audzēja lielumu, mazina sāpes un pagarina izdzīvošanas periodu.
 

Bārbeles miza, lapas, saknes (Berberis vulgaris) 

Satur berberīnu un daudzus citus savienojumus, kam piemīt spēcīgas pretvēža, imunitāti stiprinošas, antioksidatīvas un pretiekaisuma īpašības.
 

Bērza tāss ekstrakts (Betula alba)

Tas satur betulīnu, lupeolu un betulīnskābi un tiek pētīts kā līdzeklis ar diurētisku, pretiekaisuma, pretaudzēja un sāpju mazinošu iedarbību. Pētījumi liecina, ka betulīnskābe uz vēža šūnām iedarbojas iznīcinoši.  

 

Zaļā tēja (Camellia sinensis) 

Satur polifenolus, kam piemīt antimutagēna un pretvēža iedarbība. Regulāra zaļās tējas lietošana aizsargā organismu pret daudzām vēža formām, tostarp aknu, barības vada, kuņģa, zarnu un plaušu vēzi. Ir novērots, ka, 

 

Reklāma
Reklāma

katru dienu patērējot 5 g zaļās tējas, organismā tiek kavēta nitrozamīnu – galveno kancerogēnu – veidošanās. 

 

Sējas kaņepes ekstrakts (Cannabis sativa) 

Tam ir potenciāls ierosināt krūts vēža šūnu iznīcināšanu. Šā auga aktīvā sastāvdaļa kanabidiols (CBD) palīdz modulēt galvenos šūnu signālu veidus, neļaujot ļaundabīgām šūnām saimniekot organismā.
 

Koriandrs (Coriandrum sativum) 

Satur antioksidantus beta karotīnu, kvercetīnu un rutīnu, kas samazina šūnu bojājumus un malignizēšanos – pārtapšanu par ļaundabīgām šūnām. 
 

Kurkumas (Curcuma longa) sakne 

Satur kurkumīnu un kurkuminoīdus, kas novērš vēža sākšanos, augšanu un metastazēšanos. Kurkumīns samazina jauno asinsvadu veidošanos, kas baro audzēju, bet tas ir izšķirīgs solis vēža augšanā un metastāžu attīstībā. 
 

Šaurlapu ehinācija (Echinacea angustifolia) 

Satur arabinogalaktānu, kas aizsargā organismu no vēža.  
 

Griķu ziedi (Fagopyrum esculentum) 

Bagāti ar amigdalīnu, ko ķīniešu ārsti lietojuši jau vairāk nekā 3500 gadu dažādu audzēju ārstēšanai. Izcilais bioķīmiķis Ernests Krebs arī apstiprinājis amigdalīna pretvēža darbību. 

 

Amigdalīnam bioķīmisku procesu rezultātā sadaloties aknās, rodas cianīds – viela, kas nogalina vēža šūnas. 

 

Normālajām organisma šūnām tas nekaitē, jo tajās ir ferments, kas brīvo cianīdu pārveido par nekaitīgu vielu. Savukārt vēža šūnas šādu fermentu, kas tās pasargātu, nesatur.   

 

Avots: jauns.lv

Saistītie raksti