Piecas zāļu tējas bērna mieram un veselībai

Iespaidu un piedzīvojumu pilna diena var būt iemesls, kāpēc bērns kļūst satraukts, raudulīgs un nevēlas doties gulēt laikus. Tādos gadījumos līdztekus ierastajiem vakara rituāliem var palīdzēt silta zāļu tēja.
Tēju var uzņemt kā papildu šķidrumu, taču jāatceras, ka ne visas pieaugušo iecienītās tējas ir piemērotas bērniem.

FOTO: Publicitātes foto

Tēju var uzņemt kā papildu šķidrumu, taču jāatceras, ka ne visas pieaugušo iecienītās tējas ir piemērotas bērniem.

Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte iesaka piecas dabīgas drogas uzbudinātības mazināšanai un labam miegam: “Bērnam ir svarīgs ikdienas fons, kā arī noteikti un nemainīgi rituāli, kas palīdz vakarā nomierināties un sagatavo domai – tūdaļ būs jādodas gulēt. Miega režīms, tāpat kā higiēnas rituāli, jāveido lēni, bet mērķtiecīgi,” stāsta farmaceite. “Tomēr laiku pa laikam, ja bijusi saspringta un piedzīvojumiem bagāta diena, bērnam var piedāvāt vieglu, nomierinošu tēju. Tā var palīdzēt atsevišķos brīžos, tomēr ilgtermiņā nepieciešama kompleksa pieeja, nostiprinot veselīgu dienas režīmu, pārskatot ikdienas notikumus un izslēdzot faktorus, kas veicina satraukumu.”
 


Jāņem vērā, ka zāļu tējas un citi šķidrumi nevar pilnībā aizstāt ūdeni. Sākot no gada vecuma, bērnam dienā jāizdzer 30 mililitri ūdens uz kilogramu ķermeņa masas – ja bērna svars ir, piemēram, 15 kilogrami, jāizdzer 450 mililitri ūdens. Tēju var uzņemt kā papildu šķidrumu, taču jāatceras, ka ne visas pieaugušo iecienītās tējas ir piemērotas bērniem.
 

Piecas tējas bērna mieram 

Reklāma
Reklāma

Melisa mazina spriedzi un nemieru, nomierina, atslābina. Tai piemīt patīkami maiga, atsvaidzinoša garša ar citrusa aromātu. Pagatavošana: 2–3 melisas lapiņas aplej ar glāzi verdoša ūdens, atdzesē, nokāš un dod dzert. 

Piparmētra nomierina, palīdz pret miega problēmām, tonizē un uzlabo smadzeņu darbību. Tējai ir atsvaidzinoša garša. Pagatavošana: nepilnu tējkaroti kaltētu piparmētru lapu vai pāris lapiņu svaigu piparmētru aplej ar karstu ūdeni. Var lietot gan viegli siltu, gan atdzesētu. 

Pasiflora mazina uzbudinājumu, nervu spriedzi, satraukumu un dusmas. Tai ir patīkama, saldena garša. Pagatavošana: ½ tējkaroti pasifloras ziedu aplej ar glāzi tikko uzvārīta ūdens. Ļauj 5–10 minūtes ievilkties, nokāš un dzer atdzesētu.

Lavanda atslābina nervu sistēmu, mazina agresiju, uzlabo miega kvalitāti. Aromātiska tēja ar specifisku, viegli saldenu garšu. Pagatavošana: ½ tējkaroti lavandas drogu aplej ar verdošu ūdeni. Dzer mēreni siltu.

Kumelītes viegli nomierina, mazina gāzu uzkrāšanos un veicina gremošanu. Vāja kumelīšu tēja var mīkstināt vēdera izeju, stipra – cietināt. Patīkama garša. Pagatavošana: ½ tējkarotes kumelīšu ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, nokāš un dzer siltu vai atdzesētu. Lai iegūtu vāju tēju, ziedlapiņas jānotur ūdenī 5 minūtes, savukārt, lai pagatavotu stipru tēju – 10 minūtes. 

“Tējas iespējams jaukt kopā, tādējādi radinot bērnu pie jaunām garšām. Piemēram, labi garšos lavandas-kumelīšu tēja vai melisas-lavandas tēja,” saka Laila Zālīte.
Tējas jādozē uzmanīgi, ņemot vērā mazā cilvēka vecumu. 2–4 gadu vecam bērnam ieteicams izmantot 1/5 daļu, bet jaunākiem bērniem – 1/10 daļu no drogu devas. Zāļu tējām nebūtu vēlams pievienot cukuru vai citus saldinātājus. Izņēmums ir saaukstēšanās, kad var dzert viegli siltu tēju, kam pievienots mazliet medus, taču jāņem vērā, ka bišu produkti ir spēcīgi alergēni un nav piemēroti bērniem, kas jaunāki par gada vecumu.