Bērnudārznieku diagnoze "Pretošanās iešanai gulēt". Kā ar šo nelāgo ieradumu tikt galā?

Ēst, padzerties, aiziet pačurāt un atkal padzerties, un vēl vienu īsu pasaciņu… Ļoti izplatīts bērnudārza vecuma bērnu gulētiešanas vai, precīzāk sakot, gulēt neiešanas rituāls, kas vecākus var nokaitināt līdz baltkvēlei.
Visbiežāk tā ir pašu vecāku atbildība, ka vakars izvēršas tik haotisks.

FOTO: Shutterstock.com

Visbiežāk tā ir pašu vecāku atbildība, ka vakars izvēršas tik haotisks.

Medicīnā šādai uzvedībai ir diagnoze ar nosaukumu “pretošanās gulētiešanai”, kas ir tipiska bērnudārza un agrīnās skolas vecuma bērniem, stāsta pediatre un miega speciāliste Marta Celmiņa. 

Visbiežāk tā ir pašu vecāku atbildība, ka vakars izvēršas tik haotisks. Gulētiešanas laiks bieži vien ir tas brīdis, kad bērns var iegūt nedalītu uzmanību, un, ja dienas laikā šīs vecāku uzmanības nav bijis pietiekami, tad mazais to mēģina saņemt pirms miega. Turklāt – kāpēc gan iet gulēt, ja mājās vakarā notiek tik daudz interesantu lietu, vecāki izpilda katru vēlmi un varētu vēl paspēlēties? 

Ko darīt vecākiem? Dienas laikā atrast laiku nedalītai uzmanībai bērnam – mamma un tētis katrs individuāli atrod 15–30 minūtes, lai padarbotos kopā ar atvasi divatā. 

Laiks ar tēti bērniem ir īpaši svarīgs, jo mammas parasti ikdienā tomēr velta mazliet vairāk laika bērnam nekā tētis. Ja šādu uzmanību pa dienu viņš nesaņem, tad vakarā var taisīt kaprīzes. 

 

Nedalīta uzmanība pa dienu var palīdzēt samazināt vēlmi pieprasīt vecāku uzmanību vakarā pirms miega. 

 

Vēl viens iemesls neiet gulēt ir nepietiekami skaidri nospraustas robežas. Bērns lieliski apzinās, kāda reakcija sagaidāma no citiem. Ja vecāki izpilda visas mazā cilvēka kaprīzes, viņš to arī izmanto. Dr. Celmiņa atzīmē, ka vecāki nereti brīnās, ka mājās bērns guļ slikti, bet, aizbraucot pie vecmāmiņas, viss ir kārtībā.


Ko darīt vecākiem? 

Pirmkārt, pašiem saprast un vienoties par noteikumiem. Otrkārt, izstrādāt vakara rutīnu, kas ir patīkamas un nomierinošas nodarbes pirms miega. Tām vajadzētu katru vakaru atkārtoties vienā un tajā pašā secībā un beigties bērna gultiņā. Treškārt, ar bērnu jāizrunā jaunie noteikumi. Dažkārt vakaros dažādu izdarību izdomāšana, lai neietu gulēt, mazajam pārvēršas par spēli. Esiet noteikti un konsekventi – jau laikus informējiet, kas sagaidāms (piemēram, cik pasaciņu izlasīsiet). Pieturieties pie saviem noteikumiem! 

Dažkārt varētu palīdzēt arī “aizbildināšanās metode” – ja bērns saka, ka grib, lai viņam atnes kaut ko padzerties, pasakiet, ka jums, piemēram, jāiznes atkritumi. Vai jānomazgā trauki. Jo “garlaicīgāka” un ilgāka būs nodarbe, jo lielāka iespēja, ka bērns aizmirsīs par savu sākotnējo lūgumu.

Reklāma
Reklāma

 

Noderīgs padoms! 

Ieviesiet tā saukto “gulētiešanas caurlaidi” (bedtime pass). Tā ir līdzīga biļetei, kas dod tiesības vienu reizi paprasīt vēl vienu samīļošanu vai vēl reizi padzerties, vai vēl vienu pasaciņu. 

 

Kad šī vēlme ir izmantota, caurlaidi atdod mammai un ir jāiet gulēt. 

 

Šādu biļeti var uztaisīt kopā ar bērnu un izrunāt tās lietošanas noteikumus. Noteikumiem jābūt tādiem, kurus mazais saprot. Biļeti var nopelnīt, palīdzot mammai mājās vai paveicot kādu darbiņu.

Saistītie raksti