Uztura speciāliste: Pretvēža superprodukti nepastāv, taču vērts piedomāt par uzturu

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “Pārtikas revidents” sarunā ar sertificētu uztura speciālisti Ilzi Luteri skaidro, kurus produktus jāiekļauj ēdienkartē, lai samazinātu dažādus onkoloģisku slimību riskus.Uztura speciāliste: Pretvēža superprodukti nepastāv, taču vērts piedomāt par uzturu
Visiedarbīgākie ir krustziežu dzimtas dārzeņi jeb visi kāpostveidīgie produkti - brokolis, kolrābis, ķīnas kāposti, Briseles kāposti, arī kālis, rutks, rācenis un citi.

FOTO: Shutterstock.com

Visiedarbīgākie ir krustziežu dzimtas dārzeņi jeb visi kāpostveidīgie produkti - brokolis, kolrābis, ķīnas kāposti, Briseles kāposti, arī kālis, rutks, rācenis un citi.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “Pārtikas revidents” sarunā ar sertificētu uztura speciālisti Ilzi Luteri skaidro, kurus produktus jāiekļauj ēdienkartē, lai samazinātu dažādus onkoloģisku slimību riskus.

 

Uztura speciāliste Ilze Lutere stāsta, ka pasaulē nav tāda superprodukta, kas cilvēku spētu vienkārši pasargāt vai izārstēt no vēža. Turklāt, ja cilvēks jau ir ārstēšanas procesā, plānotais uzturs vispirms jāsaskaņo ar ārstiem. 

 

Galvenās atšķirības starp veselīgu un pretvēža uzturu ir tādas, ka tas ietver ne tikai sabalansētu, sezonālu un mājās gatavotu ēdienu, bet arī pašā ēdienkartē galvenie uzsvari ir uz produktiem, kuri novērš iekaisumus.

 

Visiedarbīgākie ir krustziežu dzimtas dārzeņi jeb visi kāpostveidīgie produkti - brokolis, kolrābis, ķīnas kāposti, Briseles kāposti, arī kālis, rutks, rācenis un citi. To sastāvā esošās vielas kavē vēža šūnu veidošanos. Taču kāpostveidīgie dārzeņi satur arī tikai šiem dārzeņiem raksturīgu vielu - sulforofānu. Tas DNS līmenī aizkavē audzēja augšanu un agresivitāti: “Vēl viens ieteikums no dzīves, kas arī ir zinātniski pierādīts, ka, lai šis te sulforofāns aktivētos, pie kāpostu salātiņiem jāpievieno sinepju sēkliņas. Tās vielas, kas ir sinepēs, palīdz labāk šim sulforofānam - pretvēža vielai - labāk iedarboties,” skaidro uztura speciāliste.

 

Ilze Lutere arī aicina regulāri ēst dažādus sīpolu ģints dārzeņus. Tajos ir dažādi sēra savienojumi, kuriem ir izteikti atindējoša iedarbība. Bet ķiploki, kā izrādās, ne tikai stiprina imunitāti, bet arī satur alicīnu - vielu, kura spēj efektīvi cīnīties ar vēzi saturošām šūnām.

 

Reklāma
Reklāma

Dažādas antikancerogēnas vielas satur arī ogas. Uztura speciāliste skaidro, ka pilnīgi visi augļi un ogas ir veselīgas, taču īpaša uzmanība jāpievērš ogu vai augļu krāsai. Visvērtīgākās ogas esot lillā un tumši zilā krāsā. Tās ir mellenes, tumšie ķirši un arī tumšās vīnogas. Uztura speciāliste uzskata, ka šīm ogām ir ne tikai izteikta pretvēža iedarbība, bet tās arī satur patiešām daudz vitamīnu un dažādu antioksidantu. Turklāt mellenes un tumšās avenes mazina vēža šūnu augšanu.

 

Lai samazinātu dažādu onkoloģisku slimību riskus, uzturā jālieto arī produktus, kas gatavoti no pilngraudiem, piemēram, rudziem, auzām un miežiem. Tie, kā stāsta uztura speciāliste, ir bagāti ar šķiedrvielām, kurām ir izteiktas antikancerogēnās un pretiekaisumu īpašības. Un īpaši Ilze Lutere izceļ griķus, jo to sastāvā esot kvercetīns - viela, kurai ir izteikta pretvēža iedarbība.

 

Jāēd arī dažādas sēklas. Tās satur šķiedrvielas, E vitamīnu, magniju, selēnu un Omega 3 taukskābes. Jo īpaši vērtīgas ir linsēklas un kaņepes. Uztura speciāliste īpaši iesaka uzturā iekļaut melnās ķimenes: “Viņu latīniskais nosaukums ir nigella, un viņas bieži vien piemin pie garšvielām, kaut gan principā tā ir sēkla, un viņu arī ir tirdzniecībā pārdod kā nigellu.”

 

Ķimeņu sastāvā esošās vielas ir svarīgas organisma cīņai pret kancerogēnām un neirodeģeneratatīvām slimībām. Turklāt tās arī palīdz novērst visu veidu audzēju, jo īpaši krūts vēža, riskus.

«Pārtikas revidents» ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam, produktu grupai vai produkta sastāvdaļai. Raidījums  LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 21.10.