D vitamīns cīņā pret COVID-19

Laikā kad cilvēce meklē specifisku terapiju un drošu vakcīnu Covid-19 vīrusa infekcijai, zinātnieki meklē iespējas, kā iedzīvotāji sevi varētu mēģināt no tās pasargāt šobrīd. Īpašu uzmanību piesaistījis D vitamīns, jo vairāku zinātnisku pētījumu rezultāti norāda uz sakarību, kur cilvēki ar augstāku D vitamīna līmeni ar Covid-19 slimo mazāk.

D vitamīnu iespējams uzņemt ar saules stariem, uzturu vai papildus kā uztura bagātināju vai medikamentu

FOTO: Shutterstock.com

D vitamīnu iespējams uzņemt ar saules stariem, uzturu vai papildus kā uztura bagātināju vai medikamentu

Tāpat speciālisti norāda, ka D vitamīna lietošanai adekvātās devās nav ēnas puses – tas ne tikai ir efektīvs imūnmodulators ar potenciālu aizsargāt no vīrusiem, bet arī uztur zobu un kaulu veselību, kā arī nodrošina normālu muskuļu darbību.

Šī gada septembrī akadēmiskajā žurnālā PLOS ONE nopublicēts Bostonas Universitātes pētījums, kurā noskaidrota Covid-19 saslimstības asociācija ar asinīs cirkulējošā D vitamīna līmeni. Pētījumā tika iekļauti 190 000 cilvēki no visiem ASV štatiem, un iegūtie rezultāti norādīja, ka saslimstība ar Covid-19 ir mazāka pie augstāka D vitamīna līmeņa. Svarīgi, ka norādītā asociācija saglabājas abos dzimumos, visās vecuma grupās, platuma grādos un arī starp rasēm. 

Vadošo klīnicistu un pētnieku vidū ar nospiedošu vairākumu viedoklis ir ieteikt pacientam lietot D vitamīnu rekomendētajā devā, lai nodrošinātu adekvātu tā līmeni Covid-19 pandēmijas laikā

D vitamīnu iespējams uzņemt ar saules stariem, uzturu vai papildus kā uztura bagātināju vai medikamentu. Diemžēl, uzskats, ka vitamīnu D adekvātā daudzumā varam uzņemt tikai atrodoties svaigā gaisā un ēdot veselīgi, ir maldīgs. 

Vadošo klīnicistu un pētnieku vidū ar nospiedošu vairākumu viedoklis ir ieteikt pacientam lietot D vitamīnu rekomendētajā devā, lai nodrošinātu adekvātu tā līmeni Covid-19 pandēmijas laikā arī bez laboratoriskiem testiem.

Izmantotā literatūra:
Kaufman HW, Niles JK, Kroll MH, Bi C, Holick MF (2020) SARS-CoV-2 positivity rates associated with circulating 25-hydroxyvitamin D levels. PLoS ONE 15(9):e0239252
Vitamin D: A Low-Hanging Fruit in COVID-19? - Medscape - May 17, 2020

_________________________________________________________________________________

REKLĀMAS INFORMĀCIJA