Svara zaudēšanas izaicinājums – kaķis maisā vai laba iespēja?

Lielākoties par dalību kādā no izaicinājumiem jāmaksā no 45 līdz 60 eiro. Ja piedāvājums nesākas ar apgalvojumu, ka šis ir vienīgais veids, kā zaudēt lieko svaru, uzlabot veselību vai sakārtot uzturu, tad jebkura aktivitāte veselīgāka dzīvesveida virzienā nāks par labu. Tiesa, tikai tiem, kuri ir apveltīti ar labu veselību un spēju kritiski domāt.

Šādi izaicinājumi noteikti nederēs cilvēkiem ar aptaukošanos, kas definējama kā slimība, kuras ārstēšanai nepieciešama individuāla pieeja.

FOTO: Shutterstock.com

Šādi izaicinājumi noteikti nederēs cilvēkiem ar aptaukošanos, kas definējama kā slimība, kuras ārstēšanai nepieciešama individuāla pieeja.

„Šobrīd tā ir ļoti laba augsne – ar uztura konsultācijām nodarbojas visi, kam nav slinkums, jo trīs jomās mēs visi esam eksperti – katrs taču zina, kā pareizi audzināt bērnus, kā pareizi ēst un kā veidot politiku,” saka asociētais profesors Aleksejs Derovs. Pēdējie 20–30 gadi diezgan skaidri iezīmē tendences uztura jomā tāpat kā modes pasaulē – vienu brīdi modē bija „Svara vērotāji”, pēc tam dāmas tievēja, ēdot pēc īpašas receptes gatavotu kāpostu zupu, tad sākās vegānisma uznāciens, Stokholmas diēta, bet šobrīd ir plašas iespējas iesaistīties dažādu „ekspertu” veidotos izaicinājumos, lai mainītu gan uzturu, gan uzlabotu dzīvesveidu. Samaksa, kas tiek prasīta par iesaistīšanos šādā programmā, vidēji ir 45–55 eiro, pretī saņemot gan receptes, gan uztura plānus, gan video lekcijas, gan izaicinājuma programmas veidotāja padomus, vingrojumu paraugdemonstrējumus – ļoti dažādi. 


Ja laba veselība, vari mēģināt!
Tomēr pirms atvērt maciņu un pieteikties, vienmēr jāsāk ar to, ka tas nav paredzēts cilvēkiem ar jau zināmām hroniskām kaitēm. Tādam cilvēkam, kam par veselību sūdzību nav, derēs arī vispārējas sabalansēta uztura rekomendācijas, kurās kā galvenais pārsvarā tiek izvirzīts princips – mēra sajūtas ievērošana un visu pārtikas grupu pārstāvēšana ēdienkartē. Arī iesaistoties izaicinājumā, kas sola palīdzēt atbrīvoties no liekā svara, der atcerēties, ka nomest 5–7 kilogramus izdosies arī ar sportiskām aktivitātēm un samērīgu uzturu, bet šādi izaicinājumi noteikti nederēs cilvēkiem ar aptaukošanos, kas definējama kā slimība, kuras ārstēšanai nepieciešama individuāla pieeja. „Svara zaudēšanas process neviena izaicinājuma laikā nedrīkst būt pārāk straujš!” brīdina profesors Aleksejs Derovs.

Pirms atvērt maciņu un pieteikties, vienmēr jāsāk ar to, ka tas nav paredzēts cilvēkiem ar jau zināmām hroniskām kaitēm. Tādam cilvēkam, kam par veselību sūdzību nav, derēs arī vispārējas sabalansēta uztura rekomendācijas

„Zaudējot vairāk par četriem kilogramiem mēnesī, tas draud ar dažādiem nevēlamiem procesiem, tajā skaitā var veidoties žultsakmeņi, sākties aknu problēmas u.c. Manā praksē bijuši pacienti, kuri, eksperimentējot ar diētām, sabeidz veselību tik ļoti, ka nākas ārstēties slimnīcā. Bijuši arī pacienti, kam radušies gremošanas trakta bojājumi, kā arī smaga disbioze – izmainīta gremošanas trakta flora, jo neapdomīgi tika lietoti dažādi dīvainas izcelsmes uztura bagātinātāji. Tagad eBay un citos interneta veikalos var iegādāties dažādus pulverīšus, maisījumus, kuru sastāvā ir simts un viens augs. Bieži vien tie ir neskaidras izcelsmes (piemēram, Indijas, Ķīnas) uztura bagātinātāji, kas tiek reģistrēti kaut kur Lielbritānijā un pie mums nonāk pa savādiem ceļiem. Pasaule šobrīd kļuvusi tik maza, ka jebkurš var pārdot jebko un katram no mums viss ir pieejams.”

Cilvēkam, kurš apzinās, ka viņa veselību nevar dēvēt par ideālu, izaicinājuma vietā drošāk būtu apsvērt konsultāciju pie diētas ārsta, kurš ieteiks, kā pareizi mainīt dzīvesveidu, izvērtējot veselības stāvokli.
 

Reklāma
Reklāma

 

Raksta turpinājumu lasi žurnālā “Veselība” jūnija numurā.

Numura tēma IZAICINĀJUMI INTERNETĀ

Pērc žurnālu preses tirdzniecības vietās visā Latvijā vai abonē www.ekiosks.lv