Kā mēs novecojam. Novecošanās tipi

Novecošanās procesi agri vai vēlu skar ikvienu no mums. Lai skaidri zinātu, kādas metodes un produkti piemērotu tieši tev, ir vērts iedziļināties novecošanās tipu klasifikācijā. Tādā veidā, mērķtiecīgi iedarbojoties uz konkrētās problēmas cēloni, novecošanās sekas var padarīt lēnākas un mazāk izteiktas. 

Lai zinātu, kādas skaistumkopšanas metodes ir visefektīvākās, ieteicams noskaidrot savs novecošanās tipu.

FOTO: Shutterstock.com

Lai zinātu, kādas skaistumkopšanas metodes ir visefektīvākās, ieteicams noskaidrot savs novecošanās tipu.

Fragments no Unas Ulmes grāmatas "Skaistumam nav gadu".

Ideāli, saglabājot sejas vaibstus, noveco tikai vidēji 7 % no mums. Šīm laimīgajām, kurām parasti ir stalta stāja, perfekti veidots galvaskauss un ne pārāk izteikta mīmika, pietiek ar pareizu ikdienas sejas kopšanu. Mums, visām pārējām, nākas ieguldīt daudz pūļu un laika sava skaistuma uzturēšanā. Taču, lai zinātu, kādas metodes ir visefektīvākās, ieteicams noskaidrot savs novecošanās tipu. 
 

Novecošanās klasifikāciju 1974. gadā ieviesa medicīnas zinātņu doktors, profesors
I. I. Koļguņenko. Mēs katrs novecojam atšķirīgi, tomēr ir kopējas pazīmes, kas mūs saista. Vadoties pēc tā, varam labāk izprast savu problēmu, tās cēloņus un meklēt attiecīgus risinājumus. Reti kura metode ir tik universāla, lai būtu piemērota ikvienam. Kas derēs vienam, nederēs citam, tāpēc pieejai skaistumkopšanai jābūt individualizētai. Es ļoti ceru, ka, iepazīstoties ar šiem tipiem, tu identificēsi sevi ar kādu no tiem un, iespējams, spēsi atrast atbildi uz jautājumiem, kas tevi uztrauc novecošanās kontekstā. 

 

Aktrisei Džeimijai Lī Kērtisai (60) raksturīgas sīkgrumbu novecošanas tipa pazīmes. 
 

Sīkgrumbu tips

Sīkgrumbu jeb smalki krunkainajam tipam raksturīga plāna, porcelāna tipa āda. Šā tipa sievietes noveco lēni, jo sejas apjoma zudums ir pakāpenisks. Vispirms izteiktākas kļūst mīmikas krunciņas, līdz pamazām seju sāk klāt arī sīkāku krunciņu tīklojums. Sejas ovāla forma šim tipam faktiski saglabājas visu mūžu. Seja neizplūst, nenoslīd, neveidojas dubultzods. 
 

Starp citu, šo mēdz dēvēt par aristokrātisko novecošanās tipu, un, lasot par šīm tēmām, es sapratu, kāpēc. Jo aristokrāti nestaigā ar saliektu muguru un noliektu galvu. Ikviena sevi cienoša augstdzimusi dāma zināja, ka telpā jāieiet tā, lai redzētu lustru. Starp citu, pamēģini! Jutīsi ne tikai to, kā izstiepjas mugura un kakls, bet kā ceļas pašvērtējums un apkārtējo attieksme. Un taisnai mugurai ir ārkārtīgi liela nozīme sejas novecošanās procesos.
 

 

Ieteicamās procedūras un produkti 

Plānā un sausā āda ar gadiem vēl vairāk zaudē mitrumu un apjomu. Arī zemādas tauku slānītis šā tipa sievietēm ir plānāks, tāpēc krunciņas var parādīties agrāk nekā vienaudzēm. Pats galvenais sīkkrunku novecošanās tipa gadījumos ir ādas mitrināšana un vēlreiz mitrināšana. Vēlams jau jaunībā atrast pareizo pieeju ikdienas ādas kopšanai, jo vieglāk ir saglabāt nekā pēc tam varonīgi censties atjaunot. Tāpēc šim tipam prioritāra ir tieši mājas kopšana. 

Izvēloties kosmētiku, ieteiktu izvēlēties produktus, kuru sastāvā ir mitrināšanas čempione hialuronskābe. Tās molekula spēj piesaistīt līdz pat 1000 reizēm vairāk ūdens nekā pašas svars. Ideāli, ja kosmētika satur dažāda lieluma molekulmasas hialuronskābi. Tādā veidā mazāka izmēra molekulas veiks mitrināšanu dziļākos ādas slāņos, bet lielākās darbosies virskārtā. Tā kā šim tipam ārkārtīgi svarīgi ir nezaudēt mitruma balansu, uzmanība jāpievērš ādas ārējās aizsargbarjeras stiprināšanai un jāraugās, vai krēms veic funkciju, kas neļauj mitrumam iztvaikot. Tēlaini izsakoties, ādas aizsargbarjera ir kā mūris, kas ne tikai ierobežo ūdens zudumu, bet arī aizsargā ādu no kaitīgām vielām (vides piesārņojums), UV starojuma un piedalās imunoloģiskajos procesos.

 

Taisnai mugurai ir ārkārtīgi liela nozīme sejas novecošanās procesos



Šā mūra ķieģeļi ir keratinocīti, bet cementviela – lipīdu slānis, kas padara ādas virskārtu gludu. Ja mūrī rodas bojājumi, tiek zaudēts mitrums, traucēti šūnu atjaunošanās procesi, āda kļūst sausa, jutīga, un neviens mitrinošs produkts nelīdzēs. Tāpēc primāri ir novērst šos bojājumus, ko ļoti efektīvi palīdz veikt, piemēram, peptīdi, kas arvien plašāk tiek izmantoti kosmētikā. Tā ir olbaltumviela, kuru veido aminoskābju ķēdes. Peptīdi spēj atrast šūnu bojājumus, tos saremontēt, atjaunojot šūnu normālu darbību. 

Attiecībā uz procedūrām šim tipam ir piemērots ļoti plašs injekciju klāsts – dažāda veida hialuronskābes injekcijas, mezoterapija, plazmoliftings u.tml. Savukārt botulīna toksīna injekcijas nebūs risinājums. Tā kā sejas ovāla korekcija šim novecošanas tipam nav nepieciešama, arī filleru procedūras nav vēlamas.
 

Vecumā 40+ ikvienam novecošanās tipam par ļaunu nenāks aparātpocedūras, kas stimulē kolagēna un elastīna sintēzi, stiprinot ādas struktūru. Man personiski ļoti patīk mezoporācijas metode, kuras pamatā ir tā dēvētais elektroporācijas princips, kad ar elektroimpulsiem tiek palielināta ādas caurlaidība. Tādējādi procedūras laikā izmantotais aktīvo vielu kokteilis spēj iekļūt dziļākos ādas slāņos – tieši tik daudz un tieši tur, kur tas nepieciešams. Lai arī mezoporācija netiek uzskatīta par alternatīvu injekcijām, rezultāts ir ļoti tuvu tam, ko tās sniedz. Tikai bez sāpēm, zilumiņiem un citām injekciju radītām neērtībām. 
 

Aktrisei Laurai Linnejia (56) novērojamas atoniskā tipa novecošanās pazīmes, kas labāk redzamas profilā. 


Atoniskais tips 

Atoniskais jeb nogurušais novecošanas tips, kuru es attiecinu arī uz sevi, ir pats izplatītākais. Tam raksturīga sejas un kakla mīksto audu elastības pazemināšanās, tūska, tumši loki ap acīm un nogurusi seja. Jaunībā šim tipam mēdz būt skaists sejas ovāls, kas ar gadiem kļūst vaļīgāks. Šim tipam salīdzinoši ātri var parādīties izteikti maisiņi zem acīm, kas nav saistīti, piemēram, ar nieru slimībām, bet gan ar šķidruma uzkrāšanos. Ar gadiem izteiktāka kļūst arī deguna mutes rieva un šajā zonā novērojams tāds kā viegls, pastāvīgs uztūkums. Tā kā šķidrums uzkrājas zemādas taukaudos, zem muskuļiem, iemesli tūskai ir iekšēji faktori, kas pamatā saistīti ar limfas atteces traucējumiem. Ja attiecībā uz to nekas netiek darīts, salīdzinoši ātri var veidoties sejas ovāla noslīdējums, jo iekšējais liekā ūdens apjoms vārda vistiešākajā nozīmē izstaipa ādu, un sejas kontūras sāk izplūst, kā arī var veidoties neliels dubultzods. Neatkarīgi no ādas tipa vairumā gadījumu seja izskatās nogurusi, šķiet, ka cilvēks daudz strādā un maz guļ. 
 

Ieteicamās procedūras un produkti 

Aplūkojot šo novecošanās tipu, jāuzsver, – šūnu atjaunošanās procesi notiek
tā dēvētajā starpšūnu telpā. Ja šeit rodas traucējumi, starpšūnu šķidrums piesārņojas, un šūna iet bojā. Ilgstoša šķidruma uzkrāšanās paātrina novecošanās procesus, tāpēc pats galvenais – neļaut tūskai ilgstoši uzkrāties, lai tā nesāktu ietekmēt sejas ovālu. Šā tipa skaistumkopšanas pamatu pamats ir limfas atteces veicināšana un asinscirkulācijas uzlabošana. Un te nav runa tikai par seju – nepietiks, ja stimulēsim tikai mazu daļiņu no limfātiskās sistēmas. Šeit nepieciešama kompleksa pieeja, īstenojot regulāras fiziskās aktivitātes un limfodrenāžas procedūras visam ķermenim. 
 

 

Neatkarīgi no ādas tipa vairumā gadījumu seja izskatās nogurusi, šķiet, ka cilvēks daudz strādā un maz guļ. 

 

Reklāma
Reklāma

Es pati ikdienas sejas kopšanu papildinu ar sejas pašmasāžu, kurā izmantoju vakuuma bankas, kā arī teipošanu. Kas attiecas uz kosmētiku, raugos, lai tās sastāvā būtu aktīvās vielas, kuras stimulē mikrocirkulāciju ādā, tonizē asinsvadus un stimulē drenāžu, piemēram, kofeīns, mentols, C vitamīns, arnika, aļģu ekstrakti u.tml. 

Tā kā šim tipam mēdz būt pelēka, nogurusi āda, kursa veidā ieteiktu veikt pīlinga procedūras pie kosmetologa. Tās atbrīvos ādu no virsējā atmirušo šūnu raga slāņa, izlīdzinās ādas toni, padarot to svaigāku, un vienlaikus stimulēs šūnu pašatjaunošanās procesus. Pēc šādām procedūrām efektīvāka būs arī ikdienas kosmētikas iedarbība. 
 

Kopumā kosmetologam šis novecošanās tips ir viens no nepateicīgākajiem, jo jāuzmanās no procedūrām, kas var pastiprināt tūsku, – piemēram, tādas ir hialuronskābes injekcijas. Ārste dermatoloģe Anastasija Saibele (Krievija) uzsver, ka speciālistam šo metodi vajadzētu izmantot tikai virspusējai krunku korekcijai, ar ierobežojumiem devās un ievērojot īpašu injekciju tehniku. Arī botokss šim novecošanās tipam nav sabiedrotais, jo tas ierobežo muskuļu darbību, tādējādi pasliktinot limfas atteci, un atkal jau izraisa tūsku. Attiecībā uz aparāttehnoloģijām šādos gadījumos ieteicama ultraskaņa, kas paātrina vielmaiņas procesus, uzlabo asinsriti un limfas atteci. Labu efektu sniegs arī dažādas virspusējas mikroinjekcijas ar vitamīniem, kas ādas toni padarīs veselīgāku, kā arī plazmoliftings. 

Jāņem vērā, ka tūskas iemesls var būt arī venozās asinsrites traucējumi, tāpēc svarīgi ir atbrīvoties no saspringuma, it sevišķi kakla, plecu un muguras zonā, kam noderēs masāžas, ūdensprocedūras, stiepšanās vingrojumi. Šo novecošanās tipu ārkārtīgi būtiski ietekmē mazkustīgs dzīvesveids un viss, kas veicina šķidruma aizturi, – alkohols, sāļi un asi ēdieni. Tas viss uzreiz būs redzams sejā. Tāpēc viennozīmīgi varu atzīt, ka atoniskais novecošanās tips prasa vislielāko darbu ar sevi ne tikai attiecībā uz skaistumkopšanu, bet uz dzīvesveidu kopumā. 
 

 

Modele Sindija Krauforde (53) ir izteikts muskuļu novecošanās tipa piemērs.


Muskuļu tips 

Šis tiek uzskatīts par labvēlīgāko un vienkāršāk koriģējamo novecošanās tipu. Tam raksturīgs stingrs, spēcīgs sejas ovāls un blīva āda, tāpēc sejas āda ilgi būs gluda, bez krunciņām. Šā tipa sievietēm par novecošanos nav jāuztraucas līdz pat 40 un vairāk gadu vecumam, jo seja noveco lēnām. Parasti šīm sievietēm ir arī labi attīstīta ķermeņa muskulatūra, viņas ir sportiskas un visu mūžu piekopj aktīvu dzīvesveidu. Liela daļa slaveno 90. gadu supermodeļu pieskaitāmas tieši pie šā novecošanas tipa. Vienīgais, kas šo tipu var uztraukt, ir aktīva mīmika, tāpēc pirmās parādīsies tieši mīmikas krunkas. 
 

Ieteicamās procedūras un produkti 

Ja aktīvāka mīmika ir tieši sejas augšdaļā, tas ir ieraduma spēks, kuru mēs varam kontrolēt apzināti. Šādā gadījumā noderīgi varētu būt kinezioloģiskie teipi. Patiesībā šis ir vienīgais novecošanās tips, kam botulīna toksīna injekcijas ik pa laikam ir pat vēlamas, kas var palīdzēt mainīt ieraduma spēku. 

Vienīgais, kas šo tipu var uztraukt, ir aktīva mīmika, tāpēc pirmās parādīsies tieši mīmikas krunkas. 

Ja tev raksturīgi raukt pieri, tad katru vakaru pirms gulētiešanas uzlīmē kinezioloģisko teipu, kā redzams attēlā. Tā kā ikviens ieradums formējas aptuveni trīs nedēļu laikā, ilgāk to praktizējot, šo ieradumu iespējams mainīt. 

Sarežģītāk ir ar sejas apakšējo zonu. Ja cilvēks atrodas pastāvīgā stresa stāvoklī, var spazmēties košļāšanas muskulis, kas ietekmēs sejas kontūras, velkot uz leju mutes kaktiņus. Pie mums maz praktizēta, bet Eiropā un Krievijā ļoti populāra ir masāža, kas tiek veikta nevis no ārpuses, bet gan mutes dobuma iekšpusē, kur labāk var tikt klāt savilktajiem muskuļiem. Esmu to mēģinājusi pie sejas fitnesa speciālistes Ievas Neļķes. Muskuļi tiek spēcīgi stiepti – jo savilktāki tie būs, jo vairāk sāpēs. Toties rezultāts pēc šāda masāžu kursa ir fantastisks! Ja ņemam vērā, ka visa muskuļu sistēma ir saistīta, tad šāda masāžas tehnika labvēlīgi ietekmēs visu ķermeni kopumā, arī mūsu psihoemocionālo stāvokli. 

Kā šim, tā arī visiem pārējiem novecošanās tipiem es ieteiktu sejas vingrošanu, kas palīdz kā atslābināt, tā tonizēt muskuļus. Tomēr padomus saistībā ar šo metodi nesniegšu, jo tas ir ļoti individuāls process, ko ieteicams uzsākt praktizēt speciālista vadībā. Galvenais iemesls šādai pieejai ir fakts, ka nepareizi izpildīti vingrojumi situāciju var pasliktināt. Tikai sejas fitnesa speciālists var noteikt, kuri muskuļi ir jāatslābina, bet kuriem, gluži pretēji, nepieciešams tonuss. 
 

Kas attiecas uz ikdienas ādas kopšanu - tā jāveic saskaņā ar sejas ādas tipu, bet, izvēloties kosmētiku, ieteiktu papildu uzmanību pievērst sastāvdaļām, kas veic muskuļus atslābinošu funkciju, piemēram, acetilheksapeptīdam (argireline) vai syn-ake peptīdam. 
 

Aktrisei Katrīnai Denēvai (75) daļēji novērojamas deformējošā tipa novecošanās pazīmes. 


Deformējošais tips 

Visgrūtāk izprotamais, paredzamais un koriģējamais ir tā dēvētais deformējošais tips. Šādos gadījumos sejai nav izteiktas kontūras, ko sevišķi labi var redzēt profilā. Un tam nav saistības tikai ar vecumu, jo šim tipam šāda seja mēdz būt arī jaunībā. Lielākoties deformējošais tips novērojams cilvēkiem ar taukainu un porainu sejas ādu, lieliem sejas vaibstiem. Nereti to pavada arī liekā svara problēmas. Šā tipa iezīmes pamatā tiek saistītas ar iedzimtību, jo kaulu un muskuļu izvietojums ir tāds, ka žokļa līnija nav izteikta. Tomēr, pēc manām domām, daļā gadījumu tam var būt sakars arī dzemdību traumu (par to plašāk var izlasīt manā grāmatā “Skaistumam nav gadu”), kā arī problēmām muguras un kakla zonā.
 

Šiem cilvēkiem ilgi saglabājas apaļa sejas forma, sejas ādas tips ir taukains, vēlāk normāls, un neveidojas grumbas. Tomēr ar gadiem gravitācijas ietekmē tauku slānis sāk noslīdēt. Vaigi kļūst ļengani, mainot sejas lejasdaļas ovālu un konfigurāciju. Papildus deformējas arī mutes rajons, padziļinās mutes deguna rieva,
veidojas dubultzods. Starp
citu, pavērojot sievietes ar
izteiktu dubulzodu, esmu 
pamanījusi, ka viņām galva izskatās it kā ierauta plecos. Bez tam kakla struktūra ir izliekta uz priekšu, nevis atrodas vertikālā stāvoklī, līdz ar to ādai nav iespējas nostiepties, šajā zonā uzkrājas šķidrums un veidojas nokarena zoda daļa. Pieļauju, ka vizīte pie osteopāta vai fizioterapeita, stājas korekcija un sejas fitnesa vingrojumi šādos gadījumos var palīdzēt sasniegt vērā ņemamus rezultātus. 
 

 

Šā tipa iezīmes pamatā tiek saistītas ar iedzimtību, jo kaulu un muskuļu izvietojums ir tāds, ka žokļa līnija nav izteikta.

Ieteicamās procedūras un produkti 

Šim novecošanas tipam ieteicamas procedūras, kas stiprina ādu un sniedz liftinga efektu. Tātad viss, kas saistīts ar kolagēna un elastīna sintēzi, jo, stiprinot sejas karkasu, noslīdējums neveidosies tik izteikts. Par efektīvākajām šajā ziņā tiek uzskatītas aparātprocedūras, kurās tiek izmantotas augstas intensitātes fokusētas radiofrekvences (RF). Attiecībā uz dubultzoda likvidēšanu šobrīd skaistumkopšanas salonos pieejams visai plašs procedūru un metožu klāsts. Labas atsauksmes esmu dzirdējusi par injekcijām, kas šķīdina dubultzoda tauku spilvenu.
 

Arī šim novecošanās tipam mēdz būt raksturīga tūska, tāpēc ieteicams praktizēt visas tās pašas metodes, kuras ieteicu atoniskajam tipam. Ikdienas ādas kopšanā rekomendēju izvēlēties kosmētiku, kas sniedz liftinga efektu, un regulāri praktizēt gan sejas masāžas pie speciālista, gan arī pašai mājās veikt pašmasāžu. Šim tipam pat vairāk nekā citiem ir vēlams kustēties un sekot līdzi savam svaram, lai vēl vairāk nepadziļinātu problēmu. 
 

Tā kā deformējošais tips grūti padodas korekcijai, iesaku lielāku uzmanību pievērst grimam un vizuāliem akcentiem. Vizuāli piekoriģējot to, kas ir lieks, un izceļot to, kam vēlies pievērst uzmanību, var sasniegt pārsteidzošus rezultātus.
Esmu arī novērojusi, ka šī tipa sievietes ir pašpārliecinātas, vitālas un spilgtas. Un tas ir lieliski, jo koptēlu neveido tikai seja. Tas ir komplekss risinājums – sākot ar frizūru un grimu, beidzot ar stilu, kas pilnībā var mainīt to, kā mūs uztver apkārtējie. 



Kombinētais tips 

Pēdējais novecošanās tips ir tā dēvētais kombinētais tips, kas ietver visu iepriekšējo tipu pazīmes dažādās proporcijās. Savā ziņā mēs visas esam kombinētā tipa pārstāves, tomēr viens būs tik un tā dominējošais. Izprotot šīs likumsakarības un savas sejas novecošanās cēloņus, tev būs vienkāršāk izvēlēties atbilstošu pieeju skaistumkopšanai. 

 




Plašāk par šīm tēmām lasi grāmatā “Skaistumam nav gadu”, kuru pasūtot lapā Ageless.lv. grāmatu saņemsi ar autores novēlējumu autogrāfu!