Karsts ūdens, šampūna maiņa, slapju matu ķemmēšana: lietas, kas nepatīk taviem matiem

Mums šķiet, ka matu mazgāšana ir vienkārša ikdienas nodarbe, bet tas tomēr tā ir tikai teorijā. Patiesībā šajā procesā ietilpst ne tikai vienkārša matu mazgāšana, bet arī to rūpīga skalošana un veidošana. Diemžēl nereti matu problēmas rodas tieši tādēļ, ka tiek pieļautas kļūdas matu mazgāšanā, bet to pat nenojaušam.

Ilga un karsta duša ir ļoti patīkama, it īpaši aukstajā gada sezonā, bet diemžēl matiem karsts ūdens nav piemērots un var tos ievērojami bojāt.

FOTO: Shutterstock.com

Ilga un karsta duša ir ļoti patīkama, it īpaši aukstajā gada sezonā, bet diemžēl matiem karsts ūdens nav piemērots un var tos ievērojami bojāt.

 

Identificējot šīs nepilnības un praktizējot pareizu matu kopšanu, iespējams ievērojami uzlabot to veselību, kā arī padarīt tos mirdzošus un spīdīgus. Dove zīmola vadītāja Jūlija Kravčenko iepazīstina ar piecām biežāk pieļautajām kļūdām matu mazgāšanā un iesaka, kā tās novērst un saglabāt matus mirdzošus un veselīgus. 


1. Matu mazgāšana uzreiz pēc iekāpšanas dušā. Var šķist pavisam loģiski un ierasti iekāpt dušā, ātri samitrināt matus un uzreiz sākt tos mazgāt ar šampūnu. Tomēr, lai pilnvērtīgi izmazgātu matus, ir nepieciešams pagaidīt brīdi un pastāvēt zem tekoša ūdens vismaz 30 sekundes pirms sākt matu mazgāšanu ar šampūnu. Iesākumā ir jāļauj matiem samitrināties, jo tas ļauj noskalot matu virskārtas putekļus un pilnībā sagatavot matus mazgāšanai. 


2. Matu mazgāšana ar karstu ūdeni. Ilga un karsta duša ir ļoti patīkama, it īpaši aukstajā gada sezonā, bet diemžēl matiem karsts ūdens nav piemērots un var tos ievērojami bojāt. Pārāk karsts ūdens atver matu epidermu, tādējādi mati zaudē dabīgos mitrinātājus, kļūst novājināti un sāk spuroties. Savukārt vēsāks ūdens palīdz saglabāt matu virskārtu aizvērtu, līdz ar to mati nespurojas un ir mitrināti. 


3. Kondicioniera nelietošana. Daudzi izvēlas nelietot kondicionieri, jo tas nereti padara matus smagus un tie zaudē apjomu. Tomēr svarīgi ir atcerēties, ka tas notiek vienīgi tad, ja kondicionieris tiek likts tieši matu saknēs. Pēc mazgāšanas, galvas ādu atjauno dabīgās eļļas, taču matu gali ir jutīgi pret izžūšanu, tādēļ tieši matu galos ir jālieto kondicionieris, kas piešķirs tiem zīdainu tekstūru, samazinās spurošanos, kā arī pasargās tos no lūšanas. 


4. Pārāk bieža šampūnu maiņa. Lielākā daļa no mums zina pastāvošo mītu, ka, lietojot vienu un to pašu šampūnu pārāk ilgi, tas ar laiku vairs nesniegs vēlamo efektu. Patiesībā, nav nepieciešams nepārtraukti mainīt šampūnus, lai iegūtu tīrus un veselīgus matus. Šampūns ir jāmaina tikai tad, ja tas ir nepieciešams taviem matiem – piemēram, ja mati biežāk tiek veidoti ar fēnu un matu taisnotāju, piemērots būs mitrinošais šampūns. 

Reklāma
Reklāma


5. Mitru matu ķemmēšana. Mitri mati ir daudz trauslāki nekā sausi, tādēļ pret tiem jāizturas saudzīgi. Viena no sliktākajām lietām, ko var darīt, ir raut ķemmi cauri matiem, atplēšot sapinušos matus. Tā vietā labāk ķemmē matus tieši pirms mazgāšanās, lai atbrīvotos no sapinušiem matiem un gaisa pie matu saknēm. Dušas laikā, lai labāk ieklātu kondicionieri matos, izmanto matu ķemmi ar platiem sariem, savukārt pēc tam matus ķemmē no galiem, lai radītu mazākus bojājumus matu saknēm.