Sejas ādas kopšanas likumi 20, 30, 40 un 50 gados

Laba sejas āda ir veselības, garastāvokļa un nereti par sociālā statusa rādītājiem. Lai ķermeņa lielākais orgāns - āda, un paildzinātu tās jauneklīgo izskatu, to jākops atbilstoši sievietes vecumam. Divdesmitgadnieces un nobriedušas sievietes ādas kopšanas ābece atšķiras. 

Katram vecumam - savas procedūras. Par piemērotākajām labāk konsultēties ar profesionāli

FOTO: Shutterstock.com

Katram vecumam - savas procedūras. Par piemērotākajām labāk konsultēties ar profesionāli

20 gadi

Līdz 20 gadu vecumam parasti pāriet pusaudžu vecumam raksturīgās ādas problēmas. Āda izskatās veselīga, tai ir labs  tonuss un mitruma līmenis. Pirmās ādas novecošanās pazīmes parādās, sasniedzot 25 gadu vecumu. Tad parādās arī pirmās mīmiskās mīmikas krunciņas. Līdz 25 gadiem āda būtībā pati spēj par sevi parūpēties, tā pati atjaunojas un izskatās svaiga un gluda. Līdz šim laikam āda ir spējīga pati par sevi parūpēties – tā nodrošina vajadzīgo mitruma līmeni, pati atjaunojas, izskatās svaiga un gluda.

Līdz 30 gadu vecumam sievietei ir jānoskaidro, kāds ir viņas sejas ādas tips un tās stāvoklis. Ar kosmetologu der konsultēties, lai noskaidrotu piemērotākos ādas kopšanas principus. 

Pirmkārt, seju vienmēr vajadzētu attīrīt ar attīrošo līdzekli – pieniņu, gēlu vai putām.
Otrkārt, sejas ādu tonizēt ar toniku.
Treškārt, jālieto sejas krēms. Atkarībā no laika apstākļiem un sejas ādas stāvokļa tas var būt mitrinošs vai barojošs. Vislabāk, ja sejas krēms tiek uzklāts gan no rīta, gan vakarā.
Nevajadzētu aizrauties ar sejas tīrīšanu ar skrubjiem un pīlingiem. Šajā vecumā sejas āda ir spējīga atjaunoties pati. Skrubi var lietot reizi nedēļā, palīdzōt atbrīvoties no atmirušām ādas šūnām.

 

30 gadi

30 gadu vecumā parādās pirmās redzamās ādas novecošanās pazīmes. Piemēram, tūska virs un zem acīm, mīmiskās krunciņas, nazolabiālās krokas un “vārnu kājiņas” ap acīm. Pakāpeniski mainās ādas tekstūra. Tā kļūst sausāka un negludāka, var parādīties apsārtums uz deguna, vaigiem, zoda un pieres vidusdaļā.


Ikdienā sejas āda jāattīra ar losjonu, pieniņu, eļļu, vai mazgājamo līdzekli (putas, gēls). Ir jāattīra arī kakls un dekoltē. Divas reizes nedēļā vajadzētu attīrīt sejas, kakla un dekoltē ādu no atmirušajām ādas šūnām ar skrubi, pīlingu vai attīrošu masku. Neaizmirsti tonizēt ādu!

Lai mazinātu krunciņu veidošanos un āda nezaudētu mitrumu, šajā vecumā vari ieviest aktīvākus krēmus un serumus, kas satur kolagēnu, augļskābes, hialuronskābi, vitamīnus, aminoskābes, UREA, plēvīti veidojoši krēmi. Ja āda ir sausa un apsārtusi, izvairies no spirtu saturošiem līdzekļiem. Šajā vecumā, samazinoties ādas mitrumam, dzerot jācenšas vairāk uzņemt ūdensi.

Āda ap acīm ir ļoti plāna, tādēļ novecošanās pazīmes vispirms skar acu zonu. Tādēļ šajā vecumā jāturpina, vai arī jāsāk lietot krēmi acu ādas kopšanai. Izvēloties acu vai sejas krēmu, ievēro, lai tas satur saules staru aizsardzības filtrus (SPF).

30 gadi ir vecums, kad jāsāk regulāri apmeklēt kosmetologs. Tas palīdzēs tev izvēlēties piemērotas sejas kopšanas produktus un procedūras attiecīgi tavam sejas tipam un stāvoklim, kā arī palīdzēt paildzināt ādas jaunavīgumu.

 

Reklāma
Reklāma

40 gadi

Tuvojoties 40 gadiem, āda pakāpeniski kļūst sausāka, plānāka, tai sāk izzust zemādas tauku slānis, zūd tvirtums. Samazinās hialuronskābes līmenis dermā, mazinās kolagēna līmenis, parādās arvien vairāk virspusējās un mīmiskās krunciņas, poras kļūst redzamākas. Vērojama sejas kontūru deformācija.

Lai maksimāli paildzinātu ādas jaunavīgumu un aizkavētu novecošanās pazīmes uz sejas, kakla un dekoltē, ādas attīrīšanai jāizvēlas saudzīgāki līdzekļi – pieniņš vai eļļa. Jāatsakās no attīrošām želejām un putām. Jābūt mazākai saskarei ar ūdeni, lai lieku reizi nesausinātu ādu. Reizi nedēļā jāveic sejas attīrīšanu no atmirušajām ādas šūnām ar pīlingu vai maigu skrubi. Ja āda joprojām ir taukaina šajā vecumā, ādas tīrīšanu ar skrubi vai pīlingu jāveic divas reizes nedēļā.

Jāizvēlas krēms vai fluīds, kas cīnās ar brīvajiem radikāļiem, novērš jaunu krunciņu veidošanos, mitrina ādu. Liela loma ir krēmiem, kas aizsargā ādu no kaitīgajiem saules stariem, satur SPF un novērš pigmentācijas traucējumus. Ja ir hiperpigmentācija, izvēlies krēmus vai serumus un maskas, kas satur augļskābes, C vitamīnu, citrona, greifrūta un apelsīna ekstraktus. 

Regulāri apmeklējot kosmētiķi vai kosmetologu, var aizkavēt un novērst tādas vecuma izraisītas ādas izmaiņas, kā dziļas nazolabiālās krokas (vertikālās krokas no deguna spārniem līdz mutes kaktiņam), dziļas grumbas pierē un pie acīm.
 


50 gadi

Šaja vecumā novēro progresējošu hiperpigmentāciju, kas lokalizējas saules stariem pakļautās vietās - uz sejas, kakla, dekoltē, augšdelmiem. Parasti tas ir saistīts arī hormonālām izmaiņām sievietes organismā, jo gandrīz visas sievietes šajā vecumā piedzīvo menopauzi.

Parādās keratomas - “vecuma dzimumzīmes”, pastiprinās apmatojums uz sejas. Āda kļūst sausāka, plānaka un jūtīgāka. Palēninoties metabolismam jeb vielapmaiņai organismā, sievietei izmainās ķermeņa svars, kas ietekmē sejas ovāla izmaiņas.

Sejas, kakla un dekoltē ādas attīrīšanai joprojām jāizvēlas saudzīgi līdzekļi - pieniņu vai eļļu. Ādas tīrīšanu ar pīlinga vai skrubja palīdzību ieteicams veikt divas reizes mēnesī. Un tā kā āda ir kļuvusi plānāka, izvēlies skrubi, kas nesatur abrazīvas daļiņas, bet gan tādu, kuram ir krēmveida tekstūra.

Ādai nepieciešama bagātīga mitrināšana, barošana un aizsardzība. Izvēlies bagātīgus, biezas tekstūras krēmus uz eļļas bāzes. Ādai ir nepieciešama pēc iespējas lielāka mitrināšana un reģenerācija, tādēļ izvēlies krēmus, kuru sastāvā ir kolagēns, hialuronskābe, jūras aļģes, retinols, rožu un gerānijas ēteriskās eļļas, A, C, E vitamīnus, koenzīms Q10.

50 gadi un vairāk ir vecums, kad ikdienas ādas kopšanai ir jāpievērš lielāka uzmanība. Neiztikt bez masku lietošanas. Izvēlies barojošas un reģenerējosas maskas, kas satur aļģes, dūņas, arī vitamīnu kompleksu.

Ir nepieciešami regulāri kosmētiķa vai kosmetologa apmeklējumi. Sejas ovālu uzlabo elektromiostimulācijas procedūras, AHA pīlingi, biorevitalizāciju u.c.

 Materiāls publicēts sadarbībā ar skaistuma portālu www.intensa.pro

Saistītie raksti