Kā pareizi pašam mājās iztīrīt uzvalku, balles kleitu un citus svētku tērpus? Praktiski padomi

Ir klāt svētku laiks, kad tradicionāli sanākam kopā radu un draugu lokā, lai dalītos šī gada priekos un iecerēs nākamajam gadam. Pirms doties uz svinībām, mājas tehnikas „Electrolux” eksperti aicina atcerēties noderīgus padomus, kas palīdzēs sagatavot izejamo kārtu svētku dienām un kas neļaus nejaušam sveces vaska vai karstvīna traipam sabojāt svētku noskaņu un iemīļoto apģērbu.

Mirdzoši vizuļi, spožas pērlītes un cita veida apdare svētku apģērbiem mūsdienās tiek bieži izmantota. Ja nevēlies katru reizi pēc mazgāšanas meklēt pazudušos apdares elementus, šie apģērba gabali jāmazgā īpaši uzmanīgi.

FOTO: Mārtiņš Garais, http://garais.lv/

Mirdzoši vizuļi, spožas pērlītes un cita veida apdare svētku apģērbiem mūsdienās tiek bieži izmantota. Ja nevēlies katru reizi pēc mazgāšanas meklēt pazudušos apdares elementus, šie apģērba gabali jāmazgā īpaši uzmanīgi.

Aktuālo rubriku GATAVOJAMIES BALLEI atbalsta modes & izklaides centrs 

Rīga Plaza

 

Kas jāņem vērā, tīrot svētku tērpus mājās? 

Pirms liec veļasmašīnā, pārbaudi apģērba kopšanas etiķeti

Pirms mīļākā svētku tērpa ielikšanas veļasmašīnā, ieteicams vēlreiz aplūkot apģērba kopšanas etiķeti un uz tās norādīto mazgāšanas veidu un temperatūru, lai arī cik ilgu laiku šis tērps nebūtu tavā īpašumā. Cilvēkiem tomēr pastāv tendence aizmirst vai piemirst lietas, tādēļ jau tagad vari doties pie veļas groza un pārlūkot, vai apģērbu tiešām mazgā norādītajā temperatūrā. Pretējā gadījumā apģērbu ļoti viegli iespējams sabojāt. Ja nevari atrast apģērba kopšanas etiķeti vai arī pēc apģērba iegādāšanās esi to nogriezis, uztici svētku tērpa kopšanu profesionāļiem.

 

Speciāli maisiņi, kur ielikt apģērbu

Mirdzoši vizuļi, spožas pērlītes un cita veida apdare svētku apģērbiem mūsdienās tiek bieži izmantota. Ja nevēlies katru reizi pēc mazgāšanas meklēt pazudušos apdares elementus, šie apģērba gabali jāmazgā īpaši uzmanīgi. Ievieto tos mazgāšanas maisiņā un izraugies maigu mazgāšanas programmu. Atstāj cilindrā veļai vietu kustībai (nepiepildi to vairāk kā līdz pusei), un fliteriem izšūtā blūzīte būs tikpat bagātīga kā pirms mazgāšanas.

Ja ir mūsdienīga veļas mašīna ar saudzīgiem režīmiem, tad, ieliekot mazgājamā maisiņā, var droši mazgāt arī krūšturus, zīda apakšbikses, mežģīņu biksītes vai naktskreklu. Tajā ieteicams ievietot arī apģērbus ar āķu-cilpu, piemēram, Velcro® aizdari, lai aizdare nebojātu pārējo veļu. Maisiņā apģērbs ir pasargāts, tam virpuļojot, turklāt tādējādi tiek aizsargāts arī cilindrs, ko griežoties kāda krūštura stīpiņa vai cita veļas detaļa varētu bojāt.

 

Apģērba kopšana ar tvaiku

Ja apģērbu mazgā biežāk, tas diemžēl paātrina auduma sadilšanu. Dažkārt pietiek tikai izvēdināt un atsvaidzināt apģērbu, nevis to mazgāt. Piemēram, „Electrolux” veļas žāvētāja „IronAid” funkcija „Steam System” ar tvaika palīdzību ļauj 20 līdz 25 minūšu laikā atsvaidzināt apģērbus, pasargājot to audumu. 

Reklāma
Reklāma

Tvaika programma ir paredzēta līdz vienam kilogramam kokvilnas vai delikāta auduma apģērbu atsvaidzināšanai, turklāt ar tās palīdzību var novērst burzījumu. Tā ir īpaši piemērota kleitām vai uzvalkiem, kas ilgu laiku stāvējuši skapī vai arī kādu vakaru nēsāti, piemēram, piesmēķētās telpās. Atsvaidzināšanas funkcija, kas atrodama mūsdienīgās veļas mašīnās vai veļas žāvētājos ļauj apģērbam ilgāk saglabāt auduma sākotnējās īpašības, kā arī drēbes tik ātri nesadilst biežās mazgāšanas dēļ.

 

Ķīmiskajā tīrītavā tomēr drošāk

Pareizāk tomēr uzvalku kopšanu uzticēt profesionāļiem ķīmiskajā tīrītavā, tā kā audums atsevišķiem modeļiem var būt īpaši delikāts. Ja tomēr vēlies atsvaidzināt kādu sen nevilktu žaketi, varat izmantot veļas mašīnas vai veļas žāvētāja tvaika programmu, kas novērsīs nepatīkamus aromātus un izlīdzinās skapī iegūtos burzījumus. Tāpat iespējams izmantot gludekļa vertikālās gludināšanas funkciju, uzkarot uzvalku uz pakaramā un apstrādājot to ar karstu tvaiku no 20 cm attāluma. Pēc apstrādes ar gludekli vēlams uzvalku izkārt, ļaujot audumam izžūt un atgūt tā dabisko formu.

Ja šaubies par to, kā konkrētais svētku apģērbs ir kopjams, tad noteikti neeksperimentē, lai nesabojātu svētku prieku. Drošāk tādā gadījumā ir uzticēties tīrīšanas ekspertiem, nogādājot apģērbus ķīmiskajā tīrītavā. 

 

Kā mājas apstākļos tikt vaļā no svētku traipiem? 

  • Lai notīrītu sarkanvīna traipu, tam nekavējoties ir jāuzkaisa sāls, kas absorbēs vīnu. Var arī mēģināt iztīrīt sarkanvīna traipu ar nelielu daudzumu baltvīna. Pēc tam apģērbs ir jāizmazgā ar rokām, izmantojot trauku mazgāšanas līdzekli, un turpināt mazgāt veļas mašīnā atbilstoši norādēm uz apģērba kopšanas etiķetes. Sāls arī noderēs, lai tiktu vaļā no augļu, ogu vai sulu traipiem.
  • Savukārt, lai tiktu vaļā no baltvīna traipiem, nosmērētā vieta ir jāberzē ar ledus gabaliņu līdz traips pazūd. Ja nav pieejams ledus, noderēs arī ļoti auksts ūdens. Pēc tam traipa vieta ir jānosusina ar salveti vai sausu drānu.
  • Sasmērējot apģērbu vai citu auduma izstrādājumu ar sveču vasku, vasks ir jānotīra no virsmas, cik vien tas ir iespējams. Pēc tam jānovieto divas kārtas papīra dvieļa zem auduma un virs traipa un jāgludina ar siltu un sausu gludekli. Noslēgumā traips ir jāiztīra ar tauku šķīdinātāju, piemēram, trauku mazgāšanas līdzekli.
  • Trauku tīrīšanas līdzeklis palīdzēs arī eļļas traipa notīrīšanai. Pēc tam traips ir jāieziepē un jāmazgā atbilstoši norādēm un etiķetes.
  • Lai tiktu vaļā no šokolādes traipa, apģērbs jāievieto saldētavā un pēc tam ar suku jānotīra šokolāde pirms mazgāšanas. Ja traips nav pārāk liels, pirms mazgāšanas ir pietiekami nokasīt šokolādes atlikumu no auduma virsmas.
  • Kafijas traips nekavējoties ir jāskalo aukstajā ūdenī un pēc tam jāmazgā atbilstoši norādēm.
  • Ja, atnākot mājās no svinībām, atklāj, ka uz apģērba ir sviedru un dezodoranta traipi, ieziepē sasmērēto vietu un pēc tam mazgā atbilstoši norādēm uz etiķetes.

 

 

„Electrolux” novēl priecīgus un tikai patīkamiem pārsteigumiem pilnus svētkus!

Informāciju sagatavoja: Kitija Balcare, „Electrolux Latvia” komunikācijas konsultante