Skaisti mati arī vīrietim

Skaisti, veselīgi un mirdzoši mati nav tikai sieviešu lepnums un rota. Lai arī par vīriešu matu problēmām tiek runāts mazāk, arī viņus nomāc pastiprināta blaugznu rašanās, dažādas ēdes un izsitumi matu daļā un matu izkrišana. Konsultē frizētavas Pinku nams meistare Liene Driņģe.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Mati atkarībā no iedzimtības aug no 3 līdz 18 cm gadā. Matu šūnas dzīvas ir tikai pie paša folikula – mata sīpoliņa. Tašu, kas mats izaug virs ādas, šūnas keratinizējas, līdz ar to varam uzskatīt, ka tās jau ir mirušas struktūras. Šīs struktūras kopā satur dažādas spirālītēs savijušās saites, kas veido jonu, ūdeņraža, sēra un keratīna molekulas. Keratīna molekulas ir cietas, tādēļ arī mats ir stingrs. Matu kvalitāti lielā mērā ietekmē ne tika apkārtējās vides iedarbība, bet arī, piemēram, paaugstināts holesterīna līmenis, uz asinsvadu sieniņām izgulsnējas arterosklerotiskās pangas, gandrīz pilnībā nosprostojot barības un skābekļa plūsmu ķermeņa perifērijā. Tātad, ja holesterīna līmenis asinīs netiek kontrolēts un asinsvadu problēmas progresē, pēc 55 gadu vecuma sasniegšanas tas var būt viens no iemesliem, kāpēc mati pastiprināti sāk izkrist. Aptuveni 70% vīriešu piedzīvo dažādas pakāpes matu atkāpšanos un to, ka tie kļūst plānāki.

Ja holesterīna līmenis asinīs netiek kontrolēts un asinsvadu problēmas progresē, pēc 55 gadu vecuma sasniegšanas tas var būt viens no iemesliem, kāpēc mati pastiprināti sāk izkrist.

Iemesli var būt dažādi, bet visbiežāk trīs: gēni. hormoni un vecums. Vīriešiem matu atkāpšanās parasti tiek skaidrota kā vecuma vai neauglības parādīšanās signāls. Taču ne vienmēr simptomi ir tik strikti, lai visus vīriešus, kuriem uz galvas ir pamazāk matu, uzskatītu par neauglīgiem. Pētījumi pierādījuši, ka matu izkrišana saistīta arī ar zemu pašcieņu pret sevi. Pētnieki atklājuši, ka apmēram 80% vīriešu, kuriem ir priekšlaicīga matu atkāpšanās, un tie, kuriem mati atkāpjas jau divdesmit gadu vecumā, bieži cieš no zema pašnovērtējuma.

Laicīga diagnostika
Vīrieši, kas sastopas ar matu izkrišanu, notiekošo pieņem kā pašu par sevi saprotamu lietu un parasti neko nedara, lai to apturētu, tā tiek pieļauta liela kļūda, zaudēts laiks un arī daļa matu. Tos veiksmīgi varētu izmantot diagnostikai (matu izkrišanas īstā cēloņa meklēšanai) un ārstēšanai (matu izkrišanas apturēšanai un daļēji arī zudušo matu ataudzēšanai). Matu izkrišanas apturēšana veiksmīga būs tad, ja tiek noteikts cēlonis un ārstēšana notiks mērķtiecīgi.

Latvijā šinjonu valkā daudzi pazīstami cilvēki.

Reklāma
Reklāma

Tātad, lai izvēlētos piemērotāko veidu, ieteicams doties pie speciālista uz konsultāciju. Visprecīzāk iemeslus var noteikt trihogrammā - malu saknīšu izmeklēšanā. Metode ir pacientam nesāpīga un to veic aptuveni 10 minūšu laikā. Pie mērķtiecīgas terapijas labs rezultāts sasniedzams aptuveni 6-12 mēnešu laikā, bet matu izkrišana beigsies 2-3 mēneši laikā. Turklāt cilvēkiem, kuriem ir blaugznas, mati ir mazāk elastīgi un trauslāki un pakļauti lielākam lūšanas riskam. Turklāt blaugznas var kairināt galvas ādu, izraisot ādas niezi, kas bojā mata struktūru.

Dažādi risinājumi
Protams, risinājums ir arī dažādi medikamenti, eļļiņas vai šampūni, taču pats efektīvākais pēc zinātnieku atzinuma, ir matu pārstādīšana. Latvijā to veic plastiskās ķirurģijas klīnikās. Matu atkāpšanās likvidēšana ar operācijas palīdzību tika sāku jau pagājušā gadsimta 70. un 80. gados, taču toreiz pēc procedūras cilvēks izskatījās nedabiski. Nereti vajadzēja pēc tam veikt vairākas koriģējošas operācijas, lai noslēptu rētas. Tās radās tāpēc, ka ķirurgi izmantoja paraugus, kas radīja gan estētiskas, gan ķirurģiskas komplikācijas. Mūsdienās par malu pārstādīšanas pionieriem tikai pasmaida un tās šausmas, ko piedzīvoja toreizējie kuplu frizūru tīkotāji, jau aizmirsušās. Tomēr atsevišķos gadījumos tā var būt neveiksmīga, ja galvas āda nepieņem jaunos matus, ja galvas āda pirms tam ir cietusi no apdegumiem u.tml. Ja plikpaurība nav ļoti izteikta, var veikt operāciju, kuras laikā zem ādas ievieto īpašus pūslīšus ar destilētu ūdeni, kas nostiepj ādu. Tad izgriež tos ādas laukumiņus uz kuriem nav matu. Pūslīšus izņem un pārējo ādu sašuj kopā. Līdz ar to paliek tikai matainā galvas āda, un matu izskatās vairāk. Vēl viens no variantiem ir hormonālo preparātu lietošana. Nesāpīgākais variants ir šinjona uzlikšana. Šinjons nav parūka, kas vakarā jāņem nost un no rīta jāliek atpakaļ, jo tas tiek pielīmēts pie galvas. Turklāt, Latvijā šinjonu valkā daudzi pazīstami cilvēki.

Vitamīni nespēj padarīt matus labākus, kā tas ir ieprogrammēts katra indivīda ķermenī ģenētiski.

Vitamīnu kokteilis
Matu speciālistiem un frizieriem bieži nākas uzklausīt jautājumus, kādus vitamīnus jālieto, lai mati visu mūžu būtu spoži, spēcīgi, veseli, nekristu ārā un augtu ātri? Patiesībā vitamīni nespēj padarīt matus labākus, kā tas ir ieprogrammēts katra indivīda ķermenī ģenētiski. Kādēļ? Mūsu organismā notiek ļoti daudz bioķīmiskas reakcijas, kurās piedalās fermenti - vienu bioķīmisku vielu pārvēršot par kādu citu, organismam tobrīd nepieciešamu. Vitamīni ir vajadzīgi, lai fermenti varētu darboties. Tas nozīmē - ja vitamīna pietrūkst, ferments   nestrādā, reakcija nenotiek un kaut kur dziļi šūnu līmenī kaut kas nedarbojas kā vajag. Taču parasti organisms šo reakciju kompensē kādā citā veidā, atrodot ceļu un paņemot vajadzīgo vielu no citiem audiem. Mūsu organisms - tā ir „daudzprofilu rūpnīca”, kuras kompensējošie mehānismi strādā ļoti labi! Taču nevajag iedomāties, ka kāda vitamīnā lietošana papildus varētu izaudzēt matus, jo pats augšanas princips notiks jebkurā gadījumā, neatkarīgi no vitamīniem. Tomēr, ja, šūnām daloties, kāda vitamīna hroniski trūks, mats var augt trauslāks. Tādēļ vitamīnus labāk lietot nekā nelietot vispār, jo ar uzturu itin nepieciešamos vitamīnus uzņemt ir grūti. Tātad - papildu vitamīni garantēs, ka mats saņems visu nepieciešamo savai attīstībai un augs normāls, taču ne to, ka mats sāks augt vēl ātrāk un vēl spēcīgāks.

Padomi
1.    Lai mati būtu veselīgi ieteicams veselīgs dzīvesveids, pareiza ēšana, sportošana un vajag daudz uzturēties svaigā gaisā.
2.    Ieteicams lietot tikai savam matu un galvas ādas tipam paredzēto matu kosmētiku.
3.    Vēlams regulāri apmeklēt savu frizieri un uzticēt tam savas matu un galvas ādas problēmas.
4.    Labs matu speciālists (frizieris) noteikti pareizi ieteiks lietojamo kosmētiku un ārstēšanas paņēmienus.
5.    Ja matu un galvas ādas problēmas jau ir saasinājušās, nekautrēties un meklēt palīdzību pie speciālista (trihologa).