Saindēšanās pazīmes var parādīties arī vairākas dienas pēc sēņu lietošanas uzturā. Kas ir jādara, ja ir kaut mazākās aizdomas par saindēšanos ar sēnēm?

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem ar sēņu lasīšanu un lietošanu uzturā.
Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā nokļuvuši jau trīs pacienti, kas saindējušies, uzturā lietojot indīgo zaļo mušmiri.

FOTO: Shutterstock.com

Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā nokļuvuši jau trīs pacienti, kas saindējušies, uzturā lietojot indīgo zaļo mušmiri.

Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā 2023. gada augustā un septembra sākumā nokļuvuši jau trīs pacienti, kas saindējušies ar zaļo mušmiri. Diemžēl viens no pacientiem pēc smagas saindēšanās ir miris. Zaļā mušmire ir indīgākā sēne ne vien Latvijā, bet arī pasaulē, un sēņotāji acīmredzot to sajaukuši ar kādu ēdamo sēni.
 

Šāgada vasaras beigu un rudens sākuma sezona ir bagāta ar visdažādāko sēņu ražu, un Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā nokļuvuši jau trīs pacienti, kas saindējušies, uzturā lietojot indīgo zaļo mušmiri. 

 

Iespējams, ka iemesls zaļās mušmires nonākšanai uz ēdamgalda, ir tās sajaukšana ar citu – ēdamu sēni. 

 

Tāpēc Austrumu slimnīcas ārsti aicina sēņotājus būt īpaši piesardzīgiem un labāk jebkuru sēni, par kuru ir kaut mazākās šaubas, atstāt mežā, nevis pakļaut sevi būtiskam riskam.

 

“Sēņu šogad ir daudz, tāpēc riski, kā rāda mūsu slimnīcas pieredze, – īpaši augsti. No savas puses aicinām ikvienu sēņotāju izvērtēt iespējamo kaitējumu savai veselībai un pat dzīvībai, rūpīgi aplūkot grozā liekamās sēnes un drošības dēļ jebkuru aizdomīgu sēni labāk atstāt mežā,” aicina Austrumu slimnīcas Intensīvās terapijas klīnikas vadītājs un Toksikoloģijas un sepses nodaļas anesteziologs, reanimatologs Roberts Stašinskis.

Reklāma
Reklāma

Mušmiru lietošana uzturā rada aknu bojājumus un, ja laikus netiek sniegta medicīniskā palīdzība, pastāv ārkārtīgi liela iespēja nomirt vai uz mūžu iegūt invaliditāti. Indīgajām vielām nokļūstot asinsritē, iespējams ir letāls iznākums.

 

Stašinskis atgādina, ka saindēšanās pazīmes var parādīties arī vairākas dienas pēc sēņu lietošanas uzturā. Ja saindēšanā skārusi gremošanas sistēmu, būs vērojami tādi simptomi kā slikta dūša, vemšana un caureja.

Gadījumos, ja ir aizdomas par jebkura veida saindēšanos, iedzīvotāji tiek aicināti zvanīt uz Saindēšanās un zāļu informācijas centra tālruni 67042473 – centrs darbojas diennakts režīmā septiņas dienas nedēļā, un tā speciālisti sniegs ieteikumus optimālai rīcībai šādā situācijā.

 

Saindēšanās un zāļu informācijas centrs ir Latvijā vienīgais specializētais toksikoloģiskās informācijas sniegšanas centrs. Centra speciālisti savā darbā izmanto starptautisku datu bāzi Micromedex, kurā informācija tiek atjaunota ik pēc trim mēnešiem.

Saistītie raksti