Revolucionārs pavērsiens leikēmijas pacientu ārstēšanā

Leikēmijas ārstēšanā tiek meklētas un pielietotas jaunas ārstēšanas metodes. Apvienotajā Karalistē noslēdzies klīniskais pētījums, kurā agresīvas asins vēža formas diagnosticētu bērnu ārstēšanā tika izmantotas nabassaites cilmes šūnas.
Ik gadu ar leikēmiju jeb balto asins šūnu vēzi Latvijā no jauna saslimst no 600 līdz 700 cilvēku, vidēji gadā tiek reģistrēti ap 200 nāves gadījumi.

FOTO: Shutterstock.com

Ik gadu ar leikēmiju jeb balto asins šūnu vēzi Latvijā no jauna saslimst no 600 līdz 700 cilvēku, vidēji gadā tiek reģistrēti ap 200 nāves gadījumi.

Izplatās asinīs, liesā un citur

Leikēmija sākotnēji attīstās muguras smadzenēs, izplatoties asinīs, limfmezglos, liesā, centrālajā nervu sistēmā un citos orgānos. Balto asins šūnu vēzis rodas, ja asins cilmes šūnas sāk patoloģiski strauji dalīties, kā rezultātā vairojas nenobriedušas un funkcionāli nepilnvērtīgas šūnas, kas izplatās citos ķermeņa orgānos.

“Līdzīgi kā citur pasaulē ar leikēmijas hronisko formu – limfoleikozi – galvenokārt slimo gados vecāki cilvēki, bērni – retāk, bet bērniem raksturīgāka bīstamā akūtā forma – akūta limfoblastu leikēmija. Pacienti meklē visas iespējamās ārstēšanas iespējas, gan meklējot informāciju klīniskos slimības ārstēšanas pētījumos ārvalstīs, gan arī visas piedāvātās iespējas Latvijā un Baltijas valstīs,” stāsta Leikēmijas slimnieku atbalsta biedrības vadītāja Ingrīda Jansone. 

 

Piecas reizes lielāka iespēja atveseļoties

Apvienotajā Karalistē noslēdzies klīniskais pētījums, kurā agresīvas asins vēža formas diagnosticētu bērnu ārstēšanā tika izmantotas nabassaites cilmes šūnas. 

“Pētījuma rezultāts medicīnas jomas speciālistu vidū tiek raksturots kā revolucionārs pavērsiens pacientu ārstēšanā. Novatoriskā metode iespējama pateicoties ​​nabassaites asins šūnu un balto asins šūnu kombinācijai, kas nu tiek atzīta par visefektīvāko ārstēšanas terapijas veidu, kāds jebkad līdz šim ir bijis,” stāsta “BioBank” cilmes šūnu bankas vadītāja Karlīna Elksne. 

Reklāma
Reklāma

Atsaucoties uz pētījuma publikācijām, viņa uzsver, ka britu meitenīte ir viens no pieciem klīniskā pētījuma bērniem ar smagām asins vēža diagnozēm, kuri atrodas remisijā, pateicoties šai eksperimentālajai ārstēšanai. 

“Klīniskā pētījuma rezultātos minēts, ka bērniem, kuri saņēma nabassaites asins cilmes šūnu transplantāciju pēc iepriekšējas neveiksmīgas ķīmijterapijas, ir gandrīz piecas reizes lielāka iespēja atveseļoties, salīdzinot ar tiem bērniem, kuri kā ārstēšanas metodi saņēma citas izcelsmes cilmes šūnu transplantācijasm” norāda speciāliste.

Līdzīgi rezultāti ir konstatēti gadījumā ar “BioBank” cilmes šūnu bankas Portugāles laboratorijas klientu 2014. gadā, kad septiņgadīgai meitenei ar smagu leikēmijas diagnozi pēc neveiksmīgas ķīmijterapijas tika veikta nabassites asins cilmes šūnu transplantācija ar pozitīviem rezultātiem.

Zināšanai!

Pētījuma apskats ir publicēts “British Journal of Hematology”, un, pamatojoties uz daudzsološiem rezultātiem, pētījums šobrīd ir paplašināts, iekļaujot lielāku skaitu pacientu.

Saistītie raksti