Kāpēc sievietēm ir grūtāk atmest smēķēšanu?

Sievietes un vīrieši dažādi reaģē uz nikotīnu, turklāt sievietes ir noturīgākas pret nikotīna aizvietotājterapiju un viņām ir liela nosliece uz recidīviem pēc mēģinājumiem atmest smēķēšanu. Ar ko tas ir saistīts?
Nikotīna inhibējošā iedarbība parādījās talāmā – zemgarozas struktūrā, kas saistīta ar uzvedības un emocionālām reakcijām.

FOTO: Shutterstock.com

Nikotīna inhibējošā iedarbība parādījās talāmā – zemgarozas struktūrā, kas saistīta ar uzvedības un emocionālām reakcijām.

Zinātnieki no Upsalas Universitātes Zviedrijā ir atklājuši, ka nikotīns bloķē estrogēna izstrādes mehānismu sieviešu galvas smadzenēs. Zīmīgi, ka bloķējošo iedarbību var novērot jau pēc vienas nikotīna devas, tas ir, pēc vienas izsmēķētas cigaretes.

Pētījumā piedalījās desmit veselas sievietes. Eksperimenta laikā viņām intranazāli (caur degunu) ievadīja nikotīna devu.

Vienlaikus dalībniecēm ievadīja arī radioaktīvu indikatoru, kam bija jāsavienojas ar fermentu (aromatāzi), kas atbild par estrogēna izstrādi. Pēc tam ar magnētiskās rezonanses un pozitronu emisijas tomogrāfijas palīdzību zinātnieki izpētīja aromatāzes daudzuma izmaiņas smadzenēs.

Reklāma
Reklāma

Nikotīna inhibējošā iedarbība parādījās talāmā – zemgarozas struktūrā, kas saistīta ar uzvedības un emocionālām reakcijām. Tas arī izskaidro, kāpēc sievietēm ir tik grūti atmest smēķēšanu.

Tiesa, ar secinājumiem vēl nevajadzētu steigties, jo atkarība no nikotīna ir ļoti sarežģīts traucējums ar daudziem to veicinošiem faktoriem. Maz ticams, ka nikotīna specifiskā iedarbība uz talāmu un estrogēna izstrādi izskaidro visas dzimumu atšķirības šajā jautājumā. Tomēr atklātā saikne noteikti ir ievērības cienīga un noderēs turpmākos pētījumos.

Saistītie raksti