Trīs veidi, kā atmest smēķēšanu

To, ka smēķēšana izraisa virkni veselības problēmu, zina ikviens. Taču tas nepalīdz tikt galā ar atkarību. Trīs veidus, kā to izdarīt, iesaka "BENU Aptiekas" farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.
Atmetot smēķēšanu, organisms spēj atjaunoties salīdzinoši īsā laika posmā – jau no divām nedēļām līdz trīs mēnešiem.

FOTO: Shutterstock.com

Atmetot smēķēšanu, organisms spēj atjaunoties salīdzinoši īsā laika posmā – jau no divām nedēļām līdz trīs mēnešiem.

Plāksteri vai košļenes

Aptiekās pieejami plāksteri, košļājamās gumijas un aerosoli, kuru sastāvā ir nikotīns, kas palīdz pakāpeniski atmest smēķēšanu. 

Vēl ir pieejamas tabletes, kuru sastāvā ir aktīvā viela citizīns, ko iegūst no augiem un sēkliņām. Iedarbības mehānisma ziņā citizīns ir ļoti līdzīgs nikotīnam, bet tam ir daudz zemāka toksicitāte un plašāks terapeitiskais indekss. Citizīns nomāc nikotīna mijiedarbību ar attiecīgajiem receptoriem, kas noved pie pakāpeniskas nikotīna atkarības samazināšanas un izzušanas.

 

Speciālista atbalsts

Ja apzināties, ka pašu spēkiem būs grūti vai pat neiespējami tikt galā ar atkarību, apsveriet iespēju doties pēc palīdzības pie speciālista. Psihoterapeits palīdzēs izstrādāt optimālu režīmu cigarešu atmešanai, kā arī nepieciešamības  gadījumā izrakstīs medikamentus, kuri palīdzēs tikt galā ar stresu atmešanas periodā.

 

Reklāma
Reklāma

Dzīvesveida maiņa

Aktīvāku fizisko aktivitāšu uzsākšana un vēlme sasniegt labākus rezultātus var motivēt atmest smēķēšanu un pārskatīt savas intereses un prioritātes. Tāpat reizēm palīdz ikdienas ritma maiņa, pārplānojot laiku tā, lai arvien mazāk būtu ērtu brīžu smēķēšanai.

 

Zināšanai

  • Atmetot smēķēšanu, organisms spēj atjaunoties salīdzinoši īsā laika posmā – jau no divām nedēļām līdz trīs mēnešiem. 
  • Šajā periodā cilvēks sāk justies labāk, ievērojami samazinās sirds slimību risks, sāk uzlaboties plaušu funkcija un asinsrite un palielinās fiziskā izturība. 
  • Pēc smēķēšanas atmešanas ieteicams lietot kompleksos vitamīnus, kuru sastāvā ir plašs vitamīnu un minerālvielu klāsts. 
  • Lai uzlabotu plaušu veselību, ieteicami plaušu vingrinājumi, kas stimulē plaušu darbību, un pastaigas svaigā gaisā, it īpaši skuju koku mežā, arī pirts apmeklēšana un inhalācijas ar augu maisījumiem.

Saistītie raksti