Slikta elpa jeb halitoze – ne tikai gados vecākiem cilvēkiem. Kāpēc tā ir un kā ar to cīnīties?

Mēdz gadīties, ka mūs ikdienā pavada kāds mazāk pamanāms līdzgaitnieks – slikta elpa jeb halitoze, kuru parasti paši nejūtam, taču mūsu ģimenes locekļiem, draugiem vai kolēģiem tas var sagādāt neērtus mirkļus. Kas īsti ir halitoze, kāpēc tā veidojas un kā to efektīvāk novērst, skaidro “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga.
Ikdienā ieteicams ieviest veselīgu mutes dobuma rutīnu – ideālā gadījumā tā ir zobu tīrīšana divas reizes dienā divu minūšu garumā ar fluorīdu saturošu zobu pastu, kā arī zobu diegošana ar zobu diegu.

FOTO: Publicitātes foto

Ikdienā ieteicams ieviest veselīgu mutes dobuma rutīnu – ideālā gadījumā tā ir zobu tīrīšana divas reizes dienā divu minūšu garumā ar fluorīdu saturošu zobu pastu, kā arī zobu diegošana ar zobu diegu.

Slikta elpa, ko medicīnā dēvē par halitozi, ir mutes dobuma veselības problēma, kuras galvenais simptoms ir nepatīkama elpas smaka. To var izraisīt dažādi cēloņi, kurus iespējams priekšlaicīgi un vienkārši risināt, taču, ja tas netiek darīts laicīgi, to novērst būs daudz grūtāk.

 

5 izplatītākie sliktas elpas cēloņi

 

  1. Mutes dobuma higiēnas problēmas. Ja ikdienā nepievēršam pietiekamu uzmanību savai mutes dobuma higiēnai, var veidoties gan caurumi zobos, gan kabatas smaganās, kas ir sarežģīti kopjamas vietas. Tajās uzkrājas smalkas ēdiena daļiņas, kas izdala dažādas ķīmiskas vielas un krāj baktērijas. Pārāk liels baktēriju daudzums mutes dobumā veicina halitozes veidošanos. Savukārt, ja reti tīrām zobus, uz tiem veidojas baktēriju plēve, ko dēvē par bioplēvi, kas kairina smaganas un var izraisīt smaganu saslimšanu – periodontītu.
  2. Deguna, mutes un rīkles infekcijas. Dažiem cilvēkiem uz kakla aizmugurējām mandelēm var veidoties mazi, ar baktērijām pārklāti veidojumi, kas rada nepatīkamu aromātu. Arī citas infekcijas vai iekaisumi, kas veidojas degunā, rīklē vai deguna blakusdobumos, var izraisīt sliktu elpu.
  3. Sausa mute jeb dehidratācija. Siekalas ir ļoti svarīgas gan mūsu mutes dobuma veselībai, gan patīkamai elpai. Kāpēc? To galvenais uzdevums ir uzturēt mūsu mutes dobumu tīru – noskalot un noņemt nevēlamos ēdiena pārpalikumus, palīdzēt sadalīt uzņemto pārtiku ēšanas laikā, kā arī ražot slimību nomācošas vielas, kas aizsargā pret jaunu infekciju un caurumu veidošanos zobos. Ja mutē nav pietiekams siekalu daudzums un tā ir sausa, netiek izpildīti minētie procesi, kā rezultātā rodas slikta elpa.
  4. Smēķēšana. Tas jau ir sen zināms, ka tabaka un tās izstrādājumi nodara kaitējumu gan mūsu organismam kopumā, gan veicina nepatīkamas elpas veidošanos. Tabakas izstrādājumi ne tikai atstāj nepatīkamu smaku, bet arī sausina mutes dobumu. Vairākos pētījumos ir pierādīts, ka smēķētājiem ir lielāka iespēja saslimt ar smaganu slimībām, kas veicina halitozes veidošanos.
  5. Citas hroniskas slimības. Lai gan slikta elpa parasti ir saistīta ar procesiem, kas norisinās mutes dobumā, reizēm cēlonis tai var būt arī citas saslimšanas, piemēram, kuņģa reflukss, diabēts, aknu vai nieru mazspēja.

 

 

Reklāma
Reklāma

4 efektīvi risinājumi halitozes novēršanai 

  1. Rūpes par mutes dobuma higiēnu. Ikdienā ieteicams ieviest veselīgu mutes dobuma rutīnu – ideālā gadījumā tā ir zobu tīrīšana divas reizes dienā divu minūšu garumā ar fluorīdu saturošu zobu pastu, kā arī zobu diegošana ar zobu diegu. Īpaši svarīgi protēžu lietotājiem – tās ir jātīra pēc katras ēdienreizes, lai tajās neuzkrātos halitozes veidošanos veicinošās baktērijas. Tāpat arī “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga atgādina, ka neatkarīgi no cilvēka vecuma, zobu birste ir jāmaina vismaz reizi divos vai trīs mēnešos, savukārt, lai papildus rūpētos par elpas svaigumu, aptiekās ir pieejami dažādi spreji un košļājamās gumijas. Ja plānota kāda svarīga tikšanās, aptiekās iespējams iegādāties speciālas sūkājamās tabletes, aerosolus vai mutes skalojamos līdzekļus, kuru sastāvā ir mentols, kas atsvaidzinās elpu un piešķirs tai patīkamu aromātu. Arī piparmētru ēteriskā eļļa var novērst sliktu elpu.
  2. Lai mute nav sausa kā tuksnesis. Lai izvairītos no sausuma sajūtas mutē, ikdienā jādzer pietiekams ūdens daudzums, kas pieaugušajam ir vidēji divi litri diennaktī. Ieteicams izvairīties no pārmērīgas alkohola un tabakas izstrādājumu lietošanas, kas veicina mutes dobuma dehidratāciju. Košļājamās gumijas lietošana vai konfekšu sūkāšana, kas nesatur pārāk daudz cukuru, arī var stimulēt siekalu veidošanos. Savukārt aptieku sortimentā ir pieejami speciālie līdzekļi – gēli, spreji un mutes skalojamie līdzekļi, kas mitrina sausu mutes gļotādu pēc traumām vai medikamentu lietošanas. Par piemērotākā līdzekļa lietošanu ieteicams konsultēties ar farmaceitu.
  3. Kas par daudz, tas par skādi. Pārlieku liela sīpolu, ķiploku, pikantu un cukurotu ēdienu iekļaušana ikdienas uzturā, arī ir saistīta ar sliktas elpas veidošanos. Piemēram, vai zināji, ka pat pēc 48 stundām var noteikt, vai esi pusdienās ēdis kādu ļoti pikantu ēdienu? Tieši tik ilgi var saglabāties nepatīkamāka elpa pēc kāda ar garšvielām piesātināta ēdiena vai pārtikas produkta lietošanas.
  4. Pārbaudes nekad nenāk par ļaunu

Ja tomēr pamanāt, ka sliktu elpu neizdodas novērst pašu spēkiem vai arī ir aizdomas par kāda veida infekciju vai iekaisumu mutes dobumā, vispirms ieteicams sazināties ar zobārstu. Pēc padziļinātas mutes dobuma pārbaudes būs iespējams noteikt, vai problēma ir kāda slimība mutē vai arī problēma ir jāmeklē dziļāk organismā. 

 

Vai zināji?

  • Vairākos pētījumos pierādīts, ka vismaz 50% pieaugušo dzīves laikā nākas saskarties ar halitozi, turklāt lielākā daļa cilvēku pat nenojauš, ka viņiem ir šāda problēma.
  • Lai novērstu nepatīkamo rīta elpu, pirms miega ieteicams izdzert vienu lielu glāzi negāzēta ūdens.
  • Ja mutes dobumam ir nosliece uz sliktas elpas veidošanos, ieteicams lietot mutes skalojamos līdzekļus, kuru sastāvā nav spirts, jo tas sausina muti.