Kā pavasara vējos sargāt urīnceļu veselību

Pavasaris ik gadu ir laiks, kad pacienti aptiekā visbiežāk vēršas ar sūdzībām par urīnceļu iekaisumu. Laikapstākļi ir nepastāvīgi, un šis laiks urīnceļu veselībai ir visbīstamākais, jo urīnceļu iekaisuma biežākais iemesls ir apaukstēšanās, nosalušas kājas vai nepiemērots apģērbs. 

Sievietes ar akūtu cistītu saslimst daudz biežāk nekā vīrieši

FOTO: Shutterstock.com

Sievietes ar akūtu cistītu saslimst daudz biežāk nekā vīrieši

Padomus rīcībai apkopojusi "Mēness aptieka" farmaceite Ieva Virza.

Sāpīgs un kairinošs iekaisums
No urīnceļu iekaisumiem visbiežāk sastopams akūts cistīts – urīnpūšļa iekaisums vai infekcija, kuru 90 procentos gadījumu ierosina Escherichia coli baktērija.
Urīna izvadsistēmas iekaisums ir sāpīgs un kairinošs. Tas var kļūt par nopietnu veselības problēmu, ja infekciju laikus neārstē un nenovērš. Iekaisuma process var izplatīties līdz nierēm. 
Parasti cistīts attīstās, ja kaitīgās baktērijas caur urīna izvadkanālu nonāk urīna izvadsistēmā. Tur baktērijas pielīp urīnpūšļa sieniņai un sāk vairoties. Urīnam ir antibakteriālas īpašības, tas pats kavē baktēriju augšanu, tomēr ir daudzi faktori, kas mazina šīs aizsargfunkcijas, un baktērijām rodas iespēja pielipt orgāna sieniņām un savairoties. 
Sievietes ar akūtu cistītu saslimst daudz biežāk nekā vīrieši, un tam iemesls ir sievietes urīnceļu fizioloģiskā uzbūve (sievietei urīnceļi ir īsāki).

Kas veicina urīnceļu iekaisumu
    • Visa ķermeņa vai atsevišķu ķermeņa daļu atdzišana.
    • Urīnpūšļa apsaldēšana.
    • Izmaiņas imūnsistēmā.
    • Urīna izvadīšanas traucējumi (piemēram, urīnpūšļa akmeņi, palielināta prostata).
    • Ļoti aktīva seksuālā dzīve.
    • Menopauze (mainās vaginālo baktēriju sastāvs).
    • Ilgstoša antibiotiku lietošana.
    • Ilgstoša urīnpūšļa katetra lietošana.


Raksturīgākie simptomi 
Par cistītu var liecināt bieža vajadzība urinēt un urinēšana mazām porcijām.
Slimnieks jūt velkošas sāpes, kā arī dedzināšanu urīnpūslī, īpaši urinēšanas beigās. 
Šie ir pirmie simptomi, kad steigšus vajadzētu doties pie ārsta vai uz aptieku, un pēc konsultēšanās sākt pareizu ārstēšanu.
Ja pievienojas drudzis, urīnā ir asiņu piejaukums, jūtamas stipras sāpes muguras rajonā, nespēks un slikta dūša, nekavējoties jādodas pie ārsta, jo tad ārstēšana būs jāsāk ar recepšu medikamentiem.

Reklāma
Reklāma


Jāārstē laikus
Akūta cistīta ārstēšanas galvenais pamatprincips ir dienā izdzert vismaz 2–2,5 litrus silta šķidruma. Vislabāk ārstniecisko augu tēju, kas labvēlīgi ietekmē urīnceļus, – miltenes lapas, brūklenes lapas, bērza lapas un pumpuri, Islandes ķērpis, kumelīte, tīruma kosa. Šīs tējas labi noder urīnpūšļa skalošanai, tā mazinot kaitīgo baktēriju koncentrāciju un atbrīvojot organismu no toksīniem, palīdz pilnvērtīgi strādāt nierēm, kurām cistīta gadījumā ir papildu slodze. 
Lietojot kompleksās tējas urīnceļu veselībai, kuru sastāvā ir ārstniecības augi ar urīndzenošām īpašībām un pretiekaisuma iedarbību, mazināsies arī spazmas.

Lieliska alternatīva ārstniecisko augu tējām ir augu ekstrakti, ko aptiekā var iegādāties gan kapsulu, gan tablešu, gan pastas veidā. To sastāvā ir vēl plašāks ārstniecisko augu spektrs: vārpatas sakneņi, dzeltenās zeltgalvītes laksti, lupstāja saknes, pētersīļa saknes, grieķu trigonellas sēklas, maura sūrenes laksti un parastais plikstiņš.

Lielisku profilakses un ārstnieciskais līdzeklis ir dzērveņu ekstrakts. Tas kā viens no galvenajiem urīnceļu iekaisuma profilakses līdzekļiem minēts arī Eiropas Urologu asociācijas vadlīnijās. Dzērveņu ekstrakts aptiekā pieejams gan monopreparāta veidā – tablešu, kapsulu, sīrupa un mikstūras formā, gan arī kompleksajos preparātos kopā ar citiem ārstniecības augiem. Dzērveņu ekstraktā esošās vielas kavē baktēriju pielipšanu urīnceļiem un urīnpūšļa gļotādai, tādējādi mazinot vai novēršot iekaisuma rašanos. Dzērveņu ekstraktu nepieciešams lietot arī tad, ja urīnceļu iekaisums atkārtojas bieži vai ir hronisks. 
Ja ārstēšanu sāk laikus un ievēro visus ārsta vai farmaceita norādījumus, urīnceļu infekcija parasti pāriet bez sarežģījumiem.


Noderīgi padomi!
    • Neiekļaut ēdienkartē kairinošus ēdienus un dzērienus, tostarp kafiju un
saldinātus dzirkstošos dzērienus.
    • Ārstēšanu ar ārstniecības augiem turpināt arī pēc pirmo simptomu izzušanas, 
vēl vismaz 5–7 dienas, lai infekcija neatkārtotos.
    • Ja viss iepriekš minētais 4–7 dienu laikā nav palīdzējis, noteikti jādodas pie 
ģimenes ārsta vai urologa, kurš ieteiks nepieciešamās antibiotikas vai antibakteriālos līdzekļus.

 

Saistītie raksti