Insulta ārstēšanā visu nosaka laiks. Uzzini insulta pazīmes

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā katru nedēļu nonāk liels skaits pacientu, kuriem tiek noteikta diagnoze insults.

Viens no svarīgākajiem momentiem insulta ārstēšanā ir laiks

FOTO: Shutterstock.com

Viens no svarīgākajiem momentiem insulta ārstēšanā ir laiks

 

Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs, kas ikdienā strādā ar ievestajiem pacentiem, uzsvar, ka ir viens no svarīgākajiem momentiem ir laiks - savlaicīga insulta simptomu atpazīšana un vēršanās pēc medicīniskās palīdzības tieši nosaka ārstēšanas rezultātu.” 

Insulta vienības vadītāja Biruta Tilgale: „Insultam īpaši raksturīgi ir pēkšņi vai strauji attīstījušies smadzeņu bojājuma simptomi, kas var izpausties dažādi, jo ir saistīti ar bojājuma novietojumu un plašumu. Pacientu, kuram sācies insults, ir jāizmeklē un jāsāk ārstēt nekavējoties. Kavējoties ir lielāka varbūtība, ka smadzeņu bojājums būs paliekošs un būs augstāks invaliditātes vai pat nāves risks.”

Pacientam, iespējams, ir insults, ja viņš izjūt vienu vai vairākas sekojošas pazīmes:
Pēkšņs nejūtīgums, vājums vai nespēks sejā, rokā vai kājā, jo īpaši vienā ķermeņa pusē. Visbiežāk novēro vienas ķermeņa puses vājumu – rodas nespēks, notirpums un/vai nejūtīgums rokā un kājā. Vienā sejas pusē acs un mutes kaktiņš noslīd uz leju. Retāk izpaužas nespēks tikai vienā loceklī. Var būt nevienmērīgs vienas puses vājums, kas parasti izteiktāks rokā nekā kājā. Iespējams, locekļu vājums arī abās ķermeņa pusēs.

Pēkšņs apjukums un grūtības runāt vai saprast teikto. Bieži līdztekus labās rokas un kājas nespēkam rodas arī valodas traucējumi. Tie var izpausties kā nespēja runāt, bet neietekmē spēju saprast citu teikto. Var būt arī citi valodas traucējumi, kas izpaužas, kā nespēja saprast citu teikto un saprotami izteikties.

Pēkšņi redzes traucējumi ar vienu vai abām acīm, redzes dubultošanās.

Reklāma
Reklāma

Pēkšņas grūtības staigāt, reibonis, līdzsvara un koordinācijas zudums. Kustību koordinācijas traucējumi rokā un kājā, līdzsvara traucējumi, kas var kombinēties ar reiboni un/vai vemšanu. Var attīstīties pēkšņi rīšanas traucējumi.

Pēkšņas spēcīgas galvas sāpes bez iepriekšēja iemesla. Retāka izpausme ir pēkšņas stipras galvassāpes, atmiņas un apziņas traucējumi, bezsamaņa,  sevišķi, ja ir asins izplūdums smadzenēs vai starp smadzeņu apvalkiem.