Vai bārda tiešām var būt pilna baciļu un izraisīt saslimšanas? Skaidro speciāliste

Lai arī nav pārliecinošu pierādījumu, ka bārda “uzkrāj” baktērijas un veicina to izplatīšanos, nevaram arī teikt, ka tas tā noteikti nav, stāsta “Mēness aptiekas” farmaceite Juta Namsone. Viņa min biežākās veselības problēmas, kas saistītas ar bārdas audzēšanu, un iesaka, kā to kopt.
Veselīga bārda sākas ar veselīgu ādu.

FOTO: Shutterstock.com

Veselīga bārda sākas ar veselīgu ādu.

Vai bārda ir sava veida mikroorganismu laboratorija? Ja jau zināms, ka bārda var izraisīt ādas kairinājumu un infekciju, kas pazīstama kā folikulīts, vai šī vīriešu rota nevar būt pie vainas vēl kādām kaitēm? Varbūt drošāk no bārdas atteikties un skūties? Vai otrādi – ņemot vērā, ka regulāras skūšanās dēļ var rasties ādas iekaisumi, ir veselīgāk būt bārdainiem?

 

Farmaceite iesaka nesteigt ar lēmumu, apzināt visu iespējamo informāciju, un katram vīrietim izvēlēties to ar bārdu sadzīvošanas ceļu, kas tīk labāk. 

 

Runājot tieši par baktērijām, 2014. gadā veikts pētījums apstiprina, ka sejas apmatojums neuzkrāj vairāk baktēriju kā gluda āda. Lai gan starp bārdas mazgāšanas posmiem uz tās var saglabāties baktērijas – kas apliecina, cik svarīgi ir kārtīgi un bieži mazgāt bārdu –, nekas neliecina, ka tajā uzkrājas vai būtu lielāka baktēriju populācija nekā uz gludas sejas ādas.

 

Kādi ir ieguvumi, audzējot bārdu?

  • Bārda var aizsargāt seju no saules. Austrālijas Dienvidkvīnslendas universitāte veikts pētījums atklāj, ka bārda nodrošina aizsardzību pret UV starojumu tādām vietām kā augšlūpa, kur bieži vien aizmirst uzklāt saules aizsarglīdzekli.
  • Vīrieša skūtajā sejas zonā var rasties kairinošs folikulīts, bakteriāls folikulīts un iekaisuma stāvoklis pseidofollikulīta barbae. Tāpat arī skujoties mēdz gadīties mikrotraumas, kur var iekļūt baktērijas. Šie fakti neapšaubāmi ir par labu bārdām. 

 

Kādas problēmas rada bārda un tās skūšana?

 

Pinnes 

Pinnes ir viena no bārdaiņu izplatītākajām ādas problēmām. Tas tāpēc, ka sejas apmatojums var aizturēt ādas izdalītās taukvielas jeb sebumu, baktērijas un atmirušās ādas šūnas, vairāk pakļaujot ādu izsitumu veidošanās procesam. ‌

 

Blaugznas 

Blaugznas jeb seborejas dermatīts ietekmē ne tikai galvas mataino daļu, bet arī seju. Tas izraisa niezi, apsārtumu, zvīņainu ādu. ‌

 

Ieauguši matiņi 

Matiņu ieaugšana parasti notiek rugāju fāzē. Tā vietā, lai bārdas mati izaugtu, tie saritinās un “dodas” ādas dziļumā, kā rezultātā rodas niezoši, apsārtuši izciļņi, raizēm pat ar mazu strutu kamoliņu. Lai gan ieauguši bārdas mati var rasties ikvienam, tie ir biežāk sastopami vīriešiem ar cirtainu bārdu. ‌

Samazināt ieaugušu matiņu risku var, skujoties uzreiz pēc dušas. Ūdens mīkstina sejas apmatojumu, tāpēc ir mazāka iespēja, ka tie atkal ielocīsies ādā. Dažkārt novērots, ka lietojot elektriskos skuvekļus, kaut arī tie neskuj tik gludi kā žiletes vai bārdas naži, ieaugušie matiņi rodas retāk.

 

Ādas kairinājums

Ja izmanto neasu skuvekli, palielinās kontaktdermatīta risks. Ādas kairinājumu var veicināt dažas ķīmiskas vielas vai smaržvielas, kas atrodas skūšanās krēmos vai želejās. ‌Lai izvairītos no kairinājuma, ieteicams izmantot jaunu skuvekli ar četriem vai pieciem asmeņiem. Jāskujas matu augšanas virzienā, nevis pret. 

 

Stafilokoka infekcija 

Tā dzīvo uz lielākās daļas ādas, bet zem bārdas ir ideāla vide baktērijas augšanai, jo tā ir mitrāka un pārpilna barības vielām – atmirušām ādas šūnām. Ja baktērijas nokļūst matu folikulās, var attīstīties infekcija, kas pazīstama kā folikulīts. Tas noved pie mazu, sarkanu vai baltu izciļņu veidošanās, kas atgādina pinnes. Tās bieži ir strutu pilnas, niez un rada diskomfortu. Parasti infekciju var ārstēt, rūpīgi mazgājot bārdu. Ja nepieciešams, var izmantot arī pretniezes līdzekli. 

Reklāma
Reklāma

 

Utis 

Parazīti var būt galvas matos, bet var iemājot arī bārdā. Biezākos, cirtainos bārdas matiņus īpaši mīl kaunuma utis, taču arī galvas utis tur tīri labi iedzīvojas. Kaunuma utis izskatās kā parastās un izraisa līdzīgas problēmas – ādas kairinājumu un niezi. 

 

Iegriezumi 

Iegriezumi rodas, ja asmens ir neass vai skūšanās laikā tiek pielietots pārāk liels spiediens. Ja tā gadījies, noteikti jāapstrādā iegriezuma vieta ar dezinficējošu līdzekli, lai nerastos iekaisums. Vēl svarīgi paturēt prātā, ka tad, ja, skujot bārdu, bieži gadās sagriezties, visticamāk, vajadzētu mainīt skūšanās manieri un tehniku – izmantot asāku skuvekli vai pāriet uz elektrisko ierīci.

 

Trīs soļu plāns bārdas kopšanai

 

Katru dienu nomazgājiet seju un bārdu!

Pretējā gadījumā poras var aizsprostoties un radīt problēmas. Lai iegūtu vislabākos rezultātus, seju ieteicams mazgāt ar maigu attīrošu līdzekli, atbilstoši ādas tipam. Rekomendācijas pareizai bārdas un ādas mazgāšanas tehnikai ir visai vienkāršas – ar apļveida kustībām maigi iemasējiet tīrīšanas līdzekli bārdā un ādā un kārtīgi noskalojiet ar remdenu ūdeni. Izmantojiet tīru dvieli, lai viegli nosusinātu seju, atstājot ādu nedaudz mitru, jo mitra āda padarīs nākamo soli efektīvāku.

 

Mitriniet ādu!

Bez mitrinātāja āda zem bārdas var kļūt sausa, zvīņoties un niezēt. To, kāds mitrinātājs ir vispiemērotākais, nosaka ādas tips un bārdas garums. 

  • Rugāju fāzē ieteicams lietot maigu pīlingu jeb skrubi 1–2 reizes nedēļā. Tūlīt pēc tam jāuzklāj mitrinošs krēms vai želeja. Dodoties ārā, svarīgi lietot mitrinātājus, kam ir saules aizsargfaktors SPF30 vai augstāks.
  • Kad bārda ir izaugusi, var pāriet uz bārdas kondicionieri vai citu mitrinātāju. Ādai ar noslieci uz pūtītēm piemērotākais būs mitrinošs bārdas kondicionieris – vēlams tāds, kas nav jāizskalo. Var izmantot arī tādu kondicionieri, kam nav speciālas norādes par lietošanu bārdai. Normālai un sausai ādai labāk piemērota būs mitrinoša eļļa, kas gan palīdzēs barot, gan piešķirs vijīgumu un mirdzumu. Jutīgai ādai būs piemērots kāds nekomedogēns mitrinošs līdzeklis bez smaržas.

 

Atceries!

Bārdas izskata uzlabošanai nevajadzētu lietot tās pašas eļļas, ko izmantojam kulinārijā. Tās lai paliek virtuves plauktā, bet sejas un bārdas matiņiem jālieto specializēti līdzekļi!

 

Kā šie līdzekļi pareizi lietojami? 

  1. Uzklājiet mitrinošo līdzekli uzreiz pēc mazgāšanas (vai pīlinga), kamēr āda vēl ir mazliet mitra.
  2. Iemasējiet mitrinātāju ādā un bārdā.
  3. Izmantojiet kondicionieri vai eļļu taupīgi, lai neradītu lieku taukainību, kas liks bārdai izskatīties netīrai un nekoptai.

 

Šķēres, ķemme, veidotājs

Bārdu vīrieši parasti audzē, lai iegūtu konkrētu tēlu un savu, neatkārtojamu stilu. Tādēļ šim solim ir izšķiroša nozīme. Kad rugāju fāze aiz muguras, ir uzklāts kondicionieris, eļļa vai mitrinātājs, laiks sākt strādāt bārdas ķemmei, lai vienmērīgi izlīdzinātu līdzekli pa apmatojumu.

Ķemme būs noderīga arī, lai:

  • atšķetinātu bārdu mazgāšanas laikā, kas ir vieglāk, kad tā ir slapja;
  • ieveidotu bārdu;
  • apgrieztu bārdu ķemmēšanas brīdī, tā nolīdzinot dažāda garuma matiņus.

 

“Lai kopšana atmaksātos ar veselīgu ādu, ir jāatceras pēdējais padoms. Atbrīvojieties no ieraduma pieskarties sejai un glāstīt bārdu! Ja vien rokas nav tikko mazgātas, šādi jūs sejai, degunam, mutei pietuvināt baktērijas un netīrumus. Tas var izraisīt ne tikai ādas problēmas, bet arī ietekmēt kopējo veselības stāvokli, jo sevišķi rudenī, kad plosās dažādas infekcijas slimības,” brīdina J. Namsone.

Saistītie raksti