Pediatre: zīdaiņa vēderiņa labsajūtai izvēlieties labās baktērijas!

Savā pediatres praksē – un tā ilgst jau 20 gadu – es bieži saskaros ar jaunajām māmiņām, kuras pie manis vēršas ar sūdzībām par to, ka mazulītis ir ļoti nemierīgs, pēc ēšanas raud, bieži pierauj kājas pie vēdera, kā arī viņam mēdz uzpūsties vēders.
Labās baktērijas jeb probiotikas palīdz zīdaiņa kuņģa un zarnu traktam tikt galā ar uzkrātajām gāzēm.

FOTO: Publicitātes foto

Labās baktērijas jeb probiotikas palīdz zīdaiņa kuņģa un zarnu traktam tikt galā ar uzkrātajām gāzēm.

Māmiņas satrauktas stāsta, ka baro bērnu ar savu pienu – labāko, ko var dot savam mazulim –, uzskatot, ka zīdainim veselīgu uzturu nodrošina, pašas ēdot vienkāršu un veselīgu pārtiku. Tomēr mazais jūtas slikti pēc katras ēdienreizes.

Jā, pirmām kārtām būtu svarīgi pārskatīt māmiņas ēdienkarti. Vajadzētu pasekot līdzi tam, ko ēdam, neēst vienveidīgu pārtiku, tādu, kas pašai rada smaguma sajūtu, kā arī izvairīties no pārlieku saldiem vai trekniem ēdieniem, mazāk lietot govs piena produktus. 

 

Bieži vien, pārskatot un pamainot māmiņas ēdienkarti, arī bērna kuņģis sāk strādāt labāk un mazulis ir mierīgāks.

 

Tomēr ir reizes, kad nemierīgums un raudulīgums nepāriet, arī tad, kad māmiņa pati aiz izmisuma pārtiek tikai no griķiem vien. Šādiem pacientiem raksturīga ir sūdzība arī par to, ka itin bieži pēc ēšanas nekādi neizdodas sagaidīt atraudziņu, kaut vecāki staigā ar mazo uz pleca līdz pat apaļai stundai. Gribu nomierināt vecākus – tā tiešām var būt, ka zīdainītim atraudziņas ir ļoti mazas (vai arī nemaz nav novērojamas) un gaiss paliek vēderā.

Protams, šādos gadījumos ir svarīgi atnākt uz klātienes vizīti, lai varu apskatīt bērnu un varam izslēgt koliku vai ēdiena nepanesamības iespēju. 

 

Māmiņas, pievērsiet uzmanību: 

  • kolikas ir regulāras (to epizodes atkārtojas nedēļām) un rodas vienā un tajā pašā diennakts laikā,
  • gāzes vēderā rodas dažādos laikos visas dienas garumā [1].

 

Tomēr ir daudz vairāk citu iemeslu, kāpēc zīdaiņiem mēdz sāpēt vēders vai nepāriet raudas: tikpat labi kā mammas uzturs cēlonis var būt pārāk liels gaisa un gāzu daudzums zarnās, nenobriedis zarnu trakts, atviļņa slimība, zīdīšanas poza vai dzemdību apstākļu un citu emocionālu brīžu sekas bērna atmiņā, arī vecāku miers un emocionālā labsajūta. Un tam visam ir jāpievērš uzmanība.

 

Lai palīdzētu zīdaiņa kuņģa un zarnu traktam tikt galā ar uzkrāto gāzi, es, tāpat kā mani kolēģi gastroenterologi, iesaku izvēlēties labās baktērijas – probiotikas, kas atbalsta kuņģa un zarnu trakta darbību un dabiskā veidā atrodamas fermentētā pārtikā, piemēram, jogurtā. 

 

Probiotikas var palīdzēt harmonizēt mazuļa zarnu mikrofloru, un jaunākie pētījumi pierāda, ka baktērijas Lactobacillus reuteri ir piemērotas zīdaiņiem, samazina gāzu rašanos un uztur zarnu veselību [2].

 

2021. gada beigās Brazīlijā veikts pētījums apliecina: novērojot baktērijas Lactobacillus reuteri lietošanas ietekmi uz 248 zīdaiņiem, secināts, ka jau nedēļu pēc tās lietošanas jūtami samazinās mazuļu raudāšanas laiks vēdersāpju dēļ un arī nākamajās nedēļās šī labvēlīgā ietekme saglabājas [3].

Es šobrīd savām pacientēm iesaku Latvijas farmācijas zīmola LYL love your life® jaunumu “LYLBIOTIC Baby Drops" – probiotikas pilienu veidā, kuras piemērotas mazuļiem jau no dzimšanas brīža. Man ir svarīgi, ka produkta efektivitāti un drošu lietošanu ir apstiprinājusi Latvijas Jauno gastroenterologu biedrība un šī labo baktēriju izlase satur zīdainim īpaši vērtīgās, patentētās Lactobacillus reuteri LRE02®, Bifidobacterium breve BR03® un Lactobacillus rhamnosus GG® baktērijas, kurām ir veikti pētījumi, kas pierāda to efektivitāti gāzu uzkrāšanās gadījumā.

 

Turklāt tās ir jāuzņem tikai vienu reizi dienā, un dienas deva satur  miljardu dzīvo baktēriju, nodrošinot iedarbības efektivitāti.

 

 

Jāņem vērā, ka, pateicoties mikrokapsulēšanas tehnoloģijai, produktā esošās baktērijas sasniedz un aktivizējās tikai zarnu traktā. Ir pierādīts – neizmantojot mikrokapsulēšanu, līdz 85% labo baktēriju iet bojā skābajā kuņģa vidē. Šī tehnoloģija arī nodrošina, ka, esot vienādam baktēriju daudzumam devā, labo baktēriju iedarbības efektivitāte ir piecas reizes lielāka nekā citos produktos esošām baktērijām, kurām neizmanto šo metodi [4].
 

Pacientes, kas šīs probiotikas jau lieto, atzīst, ka tas ir ērti: pipetītē jāpaņem dienas deva un jāiepilina baktēriju miljards bērnam mutē. Turklāt šī mērpipete sniedz ērtu un drošu dienas devas dozēšanu. Nav jāveic pilienu uzskaite, un tas ir īpaši svarīgi jaunajām māmiņām, kurām mazais visu laiku ir uz rokām.

 

Manām māmiņām ļoti patīk arī tas, ka “LYLBIOTIC Baby Drops” ir 100% dabisks produkts, nesatur ģenētiski modificētas sastāvdaļas, fruktozi, mākslīgās krāsvielas, konservantus, glutēnu un laktozi. Produkta sastāvā nav alergēnu.

 

Esmu jau saņēmusi pirmās atsauksmes no mammām, ka mazuļa raudas un nemiers ir pārgājis, katra ēdienreize norit aizvien harmoniskāk un miers ģimenē ir atjaunots. 

 

Atsauces:

  1. https://www.whattoexpect.com/first-year/care/gassy-baby/
  2. https://www.whattoexpect.com/first-year/care/gassy-baby/
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229921001229
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20697290/

Saistītie raksti