Mazulītim izrakstītas antibiotikas. Kā izvairīties no nevēlamām blaknēm?

Mans mazulītis Marks (1,5 gadi) ir tikko sācis dārziņa gaitas. Lai vieglāk adaptētos jaunajā vidē, pirmās dienas viņš tur palika tikai uz dažām stundām rīta pusē, un viss bija lieliski. Līdz brīdim, kad mazais saslima – parādījās stipras iesnas, "rejošs" klepus, uzlēca augsta temperatūra. Viņš pēkšņi kļuva tik saguris, ka atteicās pat ēst, un pārsvarā gulēja.
Pasaulē visvairāk pētītā baktērija ir Lactobacillus reuteri, un tā tiek uzskatīta par svarīgu baktēriju zīdaiņu un bērnu slimību ārstēšanā un profilaksē.

FOTO: Publicitātes foto

Pasaulē visvairāk pētītā baktērija ir Lactobacillus reuteri, un tā tiek uzskatīta par svarīgu baktēriju zīdaiņu un bērnu slimību ārstēšanā un profilaksē.

Kad izsaucu uz mājām ģimenes ārstu, viņš konstatēja bakteriālu infekciju un – izrakstīja antibiotikas. Dakteris skaidroja, ka visbiežāk bērni slimo ar vīrusu izraisītām saslimšanām, kuru izpausmes ir iesnas un klepus, bet, sākoties rudens un ziemas periodam (un jo īpaši – sākot bērnudārza gaitas) mazi bērni sāk slimot biežāk, jo gaisā cirkulējošie vīrusi telpā ātri pāriet no viena bērna pie cita.

 

Slimojot ar vīrusiem, antibiotikas kā medikaments nedarbojas, bet bakteriālu infekciju gadījumā bez tām neiztikt. Protams, antibiotiku izrakstīšana tik mazam bērnam mani manāmi satrauca, jo biju dzirdējusi, ka tās ir kaitīgas un, tās nepamatoti lietojot, organisms zaudē aizsargspējas, tiek traucēta imūnsistēmas darbība. Turklāt antibiotikas varot izraisīt caureju, bet Markam tikai nupat bija nostabilizējusies vēdera izeja.

To visu pārrunājām ar ģimenes ārstu, un viņš atzina, ka antibiotikām var būt tādas blakusparādības kā caureja, aizcietējums un kuņģa darbības traucējumi. Arī pētījumi liecina, ka trešdaļai bērnu, kuri lieto antibiotikas, var rasties kuņģa darbības traucējumi. 

 

Dakteris ieteica antibiotiku uzņemšanas laikā papildus lietot probiotikas, kas palīdz atjaunot un stabilizēt bērna zarnu mikrofloru.

 

Antibiotikas var izraisīt caureju vai kuņģa darbības traucējumus, jo tās izjauc zarnu ekosistēmu. Kuņģa un zarnu traktā dzīvo triljoniem mikroorganismu, un šīs zarnu baktērijas jeb mikrobioms piedalās gremošanas procesu regulācijā, aizsargā pret noteiktām infekcijām un spēcina imūnsistēmu. Lai arī antibiotikām ir savas priekšrocības, jo spēj iznīcināt sliktās baktērijas, kas izraisa infekciju, šīs zāles vienlaikus nogalina arī labās baktērijas, kas dzīvo zarnās. Un tas izraisa nelīdzsvarotību mikrobiomā [1].

 

Ģimenes ārsts ieteica izvēlēties tādas probiotikas, kas jālieto tikai vienreiz dienā, un sākt lietot tās divas stundas pēc pirmās antibiotiku devas. Pirms devos uz aptieku, papētīju internetā, kādas probiotikas iesaka mazulīšiem, kuriem jālieto antibiotikas.

Atradu pētījumu, kura mērķis bija novērtēt dažādu probiotiku kombināciju ieguvumus. Tas apstiprināja probiotiku aizsargājošo iedarbību – lietojot labo baktēriju sugas Lactobacillus reuteri un Lactobacillus rhamnosus antibiotiku kursa laikā, par 39% samazinās šo medikamentu izraisītas caurejas risks zīdaiņiem, bērniem un pusaudžiem vecumā līdz 18 gadiem [2].

 

Dodoties uz aptieku, jau zināju, kas manam mazulītim nepieciešams, – probiotikas, kas lietojamas vienreiz dienā un kuru sastāvā ir pētījumā minētās baktērijas. Farmaceite ieteica izvēlēties jaunumu – Latvijas farmācijas zīmola LYL love your life® “LYLBIOTIC Baby Drops”, norādot, ka iepriekšējās šī zīmola labās baktērijas bija ļoti pieprasītas jauno vecāku vidū un šīs noteikti neatpaliek.

 

“LYLBIOTIC Baby Drops” ir pilnīgākais labo baktēriju komplekss zīdaiņiem, kura efektivitāti apstiprina arī Latvijas Jauno gastroenterologu biedrība. 

 

Tikai viena deva (!) satur miljardu dzīvo baktēriju un trīs visvairāk pētītās mikroorganismu sugas – Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium breve un Lactobacillus reuteri – , kas izvēlētas, balstoties uz zinātniskiem pētījumiem.

 

Pasaulē visvairāk pētītā baktērija ir Lactobacillus reuteri, un tā tiek uzskatīta par svarīgu baktēriju zīdaiņu un bērnu slimību ārstēšanā un profilaksē. Ir daži pētījumi, kas pierāda, ka Lactobacillus reuteri efektīvi samazina caurejas biežumu bērniem, ir efektīva dažu funkcionālu kuņģa un zarnu trakta traucējumu, piemēram, aizcietējumu, sāpju un koliku, profilaksē un ārstēšanā. Ir arī dati, kas apstiprina šīs baktērijas lietošanas drošību priekšlaicīgi dzimušiem zīdaiņiem [3].

 

 

Farmaceite vēl uzsvēra, ka “LYLBIOTIC Baby Drops” ir mikrokapsulētas, kas nozīmē, ka teju 100% baktēriju sasniedz zarnu traktu un tikai tur aktivizējas. Es jau biju lasījusi, ka viens no svarīgākajiem parametriem, kas ietekmē mikroorganisma probiotisko aktivitāti, ir gastrorezistence. Lai uzlabotu dzīvotspējīgo šūnu skaitu, kas sasniedz zarnas, tiek izmantota mikrokapsulēšanas tehnoloģija. Tā nodrošina, ka, esot vienādam baktēriju daudzumam devā, zarnu traktā nokļūst piecas reizes vairāk labo baktēriju salīdzinājumā ar preparātiem, kuriem neizmanto šo tehnoloģiju [4].

 

Farmaceites sniegtā informācija mani absolūti pārliecināja. Novērtēju arī visas pārējās “LYLBIOTIC Baby Drops” īpašības: ērto lietošanu, vienkāršo dozēšanu un inovatīvo 3Phase®️ iepakojuma tehnoloģiju, kas garantē produkta iedarbības noturību visa derīguma termiņa laikā – komplekss tiek aktivizēts tikai produkta atvēršanas brīdī.

 

Marks antibiotiku septiņu dienu kursu izgāja bez raizēm un ar labu vēderiņu, un tas, protams, nomierināja manu satraukto sirdi. 

 

Viņš aši atveseļojās un ir priecīgs atkal atgriezties dārziņā pie saviem jaunajiem draugiem. 

Lai mūsu bērni aug veseli un stipri, un lai vecākiem allaž ir mierīgs prāts!

 

Atsauces:

  1. https://www.childrens.com/health-wellness/antibiotics-and-gut-health
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7650601/#B20-jcm-09-03080
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4165878/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20697290/

Saistītie raksti