Kā mājās pagatavot šampūnu, dušas želeju un dezodorantu

Daudzās vannasistabās ir dažādu izmēru un formu plastmasas tūbiņas, pudeles un citi trauciņi ar kosmētiskajiem līdzekļiem. To sastāvs aptver teju visu ķīmisko tabulu, kas ne vienmēr ilgtermiņā nāk par labu veselībai. Pamēģini kādu no ikdienā lietojamajiem kosmētikas līdzekļiem pagatavot pati!
Pašu gatavots dezodorants atbrīvos no specifiskā sviedru aromāta un netraucēs dabīgajam svīšanas procesam.

FOTO: Shutterstock.com

Pašu gatavots dezodorants atbrīvos no specifiskā sviedru aromāta un netraucēs dabīgajam svīšanas procesam.

Mājās gatavots sinepju šampūns

Sinepju pulveri var izmantot gan kā garšvielu, gan kā dabisku matu kopšanas līdzekli. Tas stimulē un paātrina matu augšanu un var kalpot kā šampūns, attīrot matus no netīrumiem. Vislabāk piemērots taukainiem matiem.

Pagatavo šampūnu, izšķīdinot 1 ēdk. sinepju pulvera 2 l ūdens. Samitrinātus matus skalo ar sinepju ūdeni, pēc tam rūpīgi izskalo ar tīru ūdeni.

 

Rudzu miltu šampūns

Šī šampūna pagatavošanai ņem puslitra burciņu ar remdenu ūdeni, tajā iemaisi 1–2 ēdk. rudzu miltu un rūpīgi samaisi. Noliec uz vairākām stundām vai pat uz visu nakti. Pēc tam lieto kā parastu šampūnu – apļveida kustībām iemasē matos un izskalo.

Matu mazgāšanai vari izmantot arī rupjmaizi – trauciņā liec 1–3 rupjmaizes šķēles bez garozas, aplej ar karstu ūdeni un atstāj atdzesēties. Radīsies putriņa, ko var izmantot kā šampūnu vai matu masku.

Rudzu miltus šampūna vietā var izmantot visu matu tipu īpašnieki. Rupjmaizē esošais B vitamīns stimulē matu augšanu un stiprina to saknes.

 

Mājās gatavota dušas želeja

Mājās gatavotai dušas želejai nepieciešamas tikai divas sastāvdaļas – 100 g dzeramās sodas pievieno 15–20 pilienus ēteriskās eļļas pēc savas izvēles. Samaisi un uzglabā labi noslēgtā traukā, lai netiek klāt mitrums. Sodai ir antibakteriāla iedarbība, bet ēteriskā eļļa piešķirs ādai patīkamu smaržu.

 

Reklāma
Reklāma

Pašu gatavots dezodorants

Dezodoranti ne vien mazina sviedru aromātu, bet arī novērš svīšanu, tomēr jāatceras, ka ar svīšanu arī tiek regulēta ķermeņa temperatūra. Pašu gatavots dezodorants atbrīvos no specifiskā sviedru aromāta un netraucēs dabīgajam svīšanas procesam. Atšķirībā no veikalos nopērkamajiem dezodorantiem paštaisītie ir birstoši, tāpēc paņem nedaudz līdzekļa un virs izlietnes (lai nenobirst uz grīdas) ar viegliem uzsitieniem ieklāj padusēs.

 

  • Tev vajadzēs: ¼ tases dzeramās sodas, ¼ tases kukurūzas vai kartupeļu cietes, 5 ēdk. kokosriekstu eļļas.
  • Dari tā: stikla traukā samaisi sausās sastāvdaļas. Uz lēnas uguns katliņā izkausē eļļu. Pievieno izkausēto masu sausajām sastāvdaļām un rūpīgi samaisi. Glabā slēgtā stikla burciņā.

 

Cits mājās gatavota dezodoranta variants

  • Tev vajadzēs: ¼ tases dzeramās sodas, ⅛ tases kukurūzas vai kartupeļu cietes, 15–20 pilienus ēteriskās eļļas pēc izvēles.
  • Dari  tā: visas sastāvdaļas labi samaisi un uzglabā slēgtā traukā.

 

No portāla www.jauns.lv.

Saistītie raksti