Krāsojam matus. Mājās un paši

Kamēr valdība lemj, ļaut vai neļaut strādāt skaistumkopšanas speciālistiem, mati nav mierā ar dīkstāvi un turpina augt – uh – cik naski. Un tā vien šķiet, ka īpaši sparīgi uz augšanu ir sirmot sākušie.
Ja zina dažas vienkāršas lietas, matus var ļoti smuki nokrāsot arī mājās pašu spēkiem.

FOTO: Shutterstock.com

Ja zina dažas vienkāršas lietas, matus var ļoti smuki nokrāsot arī mājās pašu spēkiem.

Visticamāk katrs no mums kaut reizi ir pamēģinājis nokrāsot matus mājās. Nu kaut vai pusaudža vecumā vai agrīnā jaunībā, kad gribas pucēties un eksperimentēt. Tagad šāda doma piezogas teju katram, kurš radis regulāri atjaunot matu krāsu pie friziera. Matu meistaru dīkstāve patiesi ieilgusi, tāpēc mammamuntetiem.lv interesējās, kā pareizi nokrāsot matus mājās, lai iegūtu iespējami labāku rezultātu? To stāsta friziermeistars Jānis Gleške-Lācis.

 

Plāns, kā un ko darīt 

soli pa solim

 

Izvēlies atbilstošu toni

Ja matus krāso mājās jau ilgāku laiku un atrasts savs ideālais tonis un krāsa, kas neizraisa alerģiju vai citas nepatīkamas reakcijas, tad nemaini to. Arī tad ne, ja veikalā par akcijas cenu nopērkama kādas citas firmas matu krāsa. Katram ražotājam mēdz atšķirties toņi, lai gan uz kastītes redzamais zīmējums šķiet identisks. 

Izvēloties toni, pievērs uzmanību nevis zīmējumam, bet cipariem un burtiem. 

Gandrīz visi ražotāji ar pirmo ciparu apzīmē toņa gaišuma pakāpi. Neprofesionālajām, veikalos nopērkamajām matu krāsām tie ir no viens līdz desmit. Jo mazāks cipars, jo tumšāks tonis. Piemēram, ja tavs matu tonis ir apmēram uz četri, bet vēlies šokolādīgāku rezultātu, tad pirmajam ciparam jābūt četri vai pieci. Ja tas būs seši vai septiņi, gala iznākums būs gaišāks un ne tik izteiksmīgs. 
Otrs cipars vai burts (kā kurai firmai) apzīmē krāsu toni. Piemēram, nulle vai burts N nozīmē naturāls jeb brūns tonis. Izvēloties 3N, iegūsi ļoti tumši brūnus matus, bet krāsojot ar 2N, tie jau būs melni. 
Viens no iecienītākajiem toņiem ir baklažāns. Lai iegūtais rezultāts būtu piesātināts, raugies, lai pirmais cipars ir četri vai pieci.

 

Ņem treknu krēmu

Ar to iezied pieri, auss maliņas un kontūrlīnijas viscaur matu augšanas vietās. Tā pasargāsi ādu no matu krāsas un nepaliks pleķi, kurus bez speciāla līdzekļa uzreiz nevar dabūt nost.

 

Sagatavo matu krāsu

To dari pēc instrukcijas, kas pievienota kārbiņā. 
Padoms tumšmatēm!
Ja nav sirmu matu un tie nav arī cieti kā sari, krāsas komplektā esošo ūdeņradi atšķaidi ar ūdeni. Tumšajiem toņiem pietiek, ja pievieno trīs procentu ūdeņradi, bet komplektā ar krāsu tūbiņu nereti pievienots lielākas koncentrācijas ūdeņradis. Ja nevēlies šķaidīt to ar ūdeni, nopērc aptiekā parasto, brūču tīrīšanai paredzēto ūdeņradi. Tam ir nepieciešamā koncentrācija – trīs procenti. Rezultāts būs noturīgāks un mati spīdēs daudz labāk.

 

Sāc ar matu saknēm

Ja ir daudz sirmu matu, vispirms uzliec sagatavoto matu krāsu visapkārt uz kontūrlīnijām, tad turpini ar pakauša daļu. 
Ja sirmo matu nav, krāsošanu uzreiz sāc ar pakauša daļu. 
Būs vieglāk, ja sadalīsi matus četrās zonās – taisna līnija no pieres līdz kakla aizmugurējai daļai un no vienas auss līdz otrai. Sāc ar abām aizmugurējām zonām, šķirot matus pa aptuveni puscentimetru biezām šķipsnām, un iekrāso saknes. Pēc tam to pašu izdari ar abām priekšējām zonām, tad vēlreiz uzzied krāsu kontūrlīnijām un ļauj krāsai darboties.
Atceries!
Sirmu matu aizkrāsošanai labāk izvēlies mierīgus toņus, jo košie un intensīvie var sagādāt nepatīkamus pārsteigumus. Bet vislabāk, ja vien piestāv, izvēlies gaišos toņus, kas būs tuvāks dabīgajam, sirmajam matu tonim. Pēc tam ataugušās matu saknes gandrīz nemaz nebūs redzamas, un arī kāds nenokrāsots laukumiņš nebūs pamanāms.

 

Tagad klāj krāsu uz pārējiem matiem

Reklāma
Reklāma

 

Tumšiem matiem

Ja izvēlēto toni krāso pirmo reizi, to var klāt uz matiem uzreiz pēc sakņu un kontūrlīniju apstrādāšanas. Ja šo toni liec atkārtoti, tad gan izvērtē, cik ļoti tas nomazgājies no iepriekšējās krāsošanas reizes. Ja mati ļoti pabalējuši un zaudējuši toni, krāsu klāj piecas minūtes pirms paredzētās matu mazgāšanas. Ja tonis saglabājies (īpaši ilgnoturīgs tas būs bojātos, sausos matos), tad neklausi pievienotajā pamācībā rakstītajam. 

Ar laiku tumšie toņi matos kļūst arvien tumšāki un var pat kļūt melni. 

Lai tas nenotiktu, pēc sakņu un kontūrlīniju iekrāsošanas atlikušajai matu krāsai pievieno parastu krāna ūdeni. Tikpat daudz, cik traukā palikusi krāsa. Tā kā masa kļūs šķidra, klāj to virs izlietnes. Mati spīdēs un būs vienā tonī, jo tiem ir tendence ar laiku pārpigmentēties. Īpaši tas raksturīgi, ja lieto veikalos nopērkamās krāsas, kurām pievieno vairāk pigmenta, lai noturīgākas. 
Gaišiem matiem
Parasti šādām krāsām pievienots deviņu procentu ūdeņradis, kas ir ļoti spēcīgs. Pirmās apmēram piecas minūtes vai pat vairāk tas vispirms veic balinošu procesu jeb izņem no mata tur jau esošo krāsu, un tikai tad liek iekšā to, kas pievienots tūbiņā. Tāpēc īpaši gaišām krāsām pievieno ūdeni un šampūnu, lai kopā tie veido vienu trešdaļu no matu galiem paredzētās krāsas daudzuma. Un uzklāto masu paturi apmēram desmit minūtes. Vari arī pēc noturēšanas laika pamazgāt vienu šķipsniņu un paskatīties, kas sanācis. Dažkārt var paturēt krāsu ilgāk, bet ne vairāk par piecpadsmit minūtēm. 

Kopējais gaišu toņu turēšanas laiks matos nedrīkstētu pārsniegt piecdesmit minūtes. 

Protams, ar nosacījumu, ka matu krāsa nekož galvas ādā. Pretējā gadījumā gan tā jāmazgā nost ātrāk. Iegūsi vēlamo toni, turklāt mazāk bojāsi matus, jo katrreiz klājot uz tiem deviņu procentu stipru ūdeņradi, pēc piecām sešām reizēm mati kļūs cieti kā salmi.

 

Pirms mazgāšanas samitrini matus un izmasē galvas ādu

Dari to rūpīgi, neaizmirstot arī par kontūrlīnijām. Tas nepieciešams, lai krāsa nepaliktu galvas ādā un rezultāts būtu smuks. Pēc tam mazgā matus ar šampūnu un noteikti ieliec arī kondicionieri vai balzamu, lai palīdzētu aizvērties matu zvīņām, kas ir kā sargājošs mētelītis katram matam.

 

Jānis Gleške-Lācis iesaka
 

Ja daudz sirmu matu. 
Nekrāso tos vienā tonī. Krāsojot, piemēram, sarkanīgākus matus, izteikti sirmie būs ugunīgi sarkani, bet pārējie smukā bordo tonī. Iegādājies divas matu krāsas: vienu sev vēlamajā tonī un otru naturālo, no kuras vienu trešdaļu piejauc pamata tonim. Rezultāts vairs nebūs tik košs, toties labi aizkrāsosi sirmos matus. Turklāt, izvēloties, piemēram, bordo pamata toni, raugies, lai pirmais cipars ir pieci vai seši, jo četri jau būs par tumšu.  

Ķīmisko krāsu liec uz nemazgātiem, bet tonējošo – uz tīriem matiem.
Ja tie mazgāti no rīta, bet krāsot vēlies vakarā, viss kārtībā – matus jau var uzskatīt par netīriem, jo galvas ādu segs dabīgs tauku slānītis, kas pasargās to: gaišās matu krāsas tik ļoti nekodīs, bet tumšās neieēdīsies ādā.

 

5 lietas, kas vēl jāatceras

  • Mājās labāk nelieto balinātāju, jo iegūt smuku rezultātu ir teju neiespējami. Ja kaut kur, īpaši matu augšanas līniju rajonā, balinātājs izkaltīs, tas pārstās darboties, un rezultāts būs pleķaini mati, turklāt viegli var gūt galvas ādas apdegumu.
  • Izvēloties gaišu matu krāsu ar pelēcīgu toni, uzmanīgi seko līdzi procesam, laiku pa laikam pamazgājot kādu matu šķipsnu, lai redzētu, vai rezultāts jau nav sasniegt. Pārturēti kaut minūti par ilgu, pelēcīgie toņi var pārvērsties violetos.
  • Ja gadās apdedzināt matus, sabojāt tā, ka tie pēc izmazgāšanas ir staipīgi, galvenais neķemmē tos. Vispirms centies atdzīvināt matus, uzliekot un ilgāk paturot kondicionieri vai kādu atjaunojošu matu masku.
  • Ja vēlies mainīt toni, pagaidi, kad varēsi to uzticēt frizierim. Var gadīties, ka pēc eksperimentiem mājās glābt situāciju būs grūti un arī dārgi.
  • Ja tev ir iespēja iegādāties profesionālo matu krāsu, nedari to, jo, sajaucot nepareizas proporcijas, var iegūt ne tikai sliktu rezultātu, bet apdedzināt galvas ādu un krietni sabojāt matus. Šīm krāsām nav pievienotas instrukcijas, un frizieri apmeklē speciālus seminārus, kur soli pa solim mācās, kā tās lietot. Veikalos nopērkamās, parastās krāsas ražotas tā, lai nekādu lielu ļaunumu tu sev nespētu nodarīt.

 

Pirmā palīdzība galvas ādai

Ja gadās, ka pēc matu krāsošanas galvas āda niez, deg vai pat lobās āda, sārmainu reakciju iegūt un nomierināt to palīdzēs kaut kas skābāks – pavisam viegls etiķūdens vai vislabāk biolakto bezpiedevu jogurts. 
Pienskābei mazliet piemīt nomierinoša darbība, un tas atvēsinās sakarsušo galvas ādu. 

Uzklāj jogurtu kā masku un paturi. Matiem neko sliktu tas neizdarīs, bet galvas ādu nomierinās. 

Ja nekas no minētā nav mājās, vari paskalot galvu ar kumelīšu novārījumu, taču neliec neko, kas satur medu vai spirtu. Tas radīs vēl lielāku kairinājumu. 
Pēc tam, kad āda nomierinājusies un ir tikai sausa ( ne vairs kņudoša, niezoša vai sāpīga), ietauko to ar eļļu. Galvas ādai piemērotāka būs mandeļu, persiku kauliņu vai sezama eļļa. Linsēklu un citas būs par smagnēju, turklāt grūtāk izmazgājamas.