Kā panākt, lai plāni mati izskatās labi? Frizieres ieteikumi

Arī plāni mati var izskatīties skaisti un veselīgi, ir pārliecināta salona “Ritam” friziere Ineta Lapka. “Pats svarīgākais ir pieņemt to, ka tev ir smalki un plāni mati un nesapņot par gariem matiem. Un protams – pēc iespējas darīt visu, lai tos nebojātu,” uzsver matu speciāliste.
Vispirms ir jāapzinās, kāds ir mans dabīgais mats – smalks, izturīgs, kādā krāsā? Bieži vien mēs nemaz nezinām, kāds ir mūsu dabīgais mats.

FOTO: Shutterstock.com

Vispirms ir jāapzinās, kāds ir mans dabīgais mats – smalks, izturīgs, kādā krāsā? Bieži vien mēs nemaz nezinām, kāds ir mūsu dabīgais mats.

Padomi, kā kopt matus, ir daudz un dažādi, taču pats pirmais, kas jāatceras, kopjot savus matus – izturēties pret matiem kā pret vissmalkākā zīda blūzi – neberzt un neraustīt. Īpaši tas jāievēro smalku un plānu matu īpašniecēm.

 

Lasi vēl: Kāpēc matu šampūnu un balzāmu nevajag izvēlēties no vienas sērijas

 

Apzināties, kāds ir matu potenciāls

Kā norāda friziere –lielākā problēma nav plāni mati vai tas, ka no plāniem matiem nevarētu izveidot skaistu griezumu vai veidojumu. Visbiežāk lielākā problēma plānu matu īpašniecēm ir tā, ka viņas nepieņem to, ka mati ir plāni. Ir jāsaprot, ka plānu matu īpašniece nekad nevarēs sasniegt tādu vizuālo matu efektu, kāds ir kādai citai dāmai ar bieziem matiem. Piemēram, garus, bet smalkus un blondi krāsotus vai balinātus matus veselīgā stāvoklī ir praktiski neiespējami iegūt. “Vispirms ir jāapzinās, kāds ir mans dabīgais mats – smalks, izturīgs, kādā krāsā? Bieži vien mēs nemaz nezinām, kāds ir mūsu dabīgais mats. Uz tiem tiek krāsota viena kārta uz otras. Taču šis ir lielisks laiks, lai iepazītu savu dabīgo matu un saprastu tā potenciālu. Un tad, to pieņemot, ir jāizvēlas matu veidam atbilstošs griezums un krāsojums,” norāda friziere.

 

Ir jāsaprot, ka plānu matu īpašniece nekad nevarēs sasniegt tādu vizuālo matu efektu, kāds ir kādai citai dāmai ar bieziem matiem. 

 

Kas visvairāk bojā smalkus matus

Reklāma
Reklāma

Smalku matu ir ļoti viegli sabojāt, norāda friziere. “Stipra krāsa smalku matu var sabojāt trijās minūtēs. Un, kad mats ir sabojāts, tā atjaunošana prasīs tik ilgu laiku, kamēr mats ataugs. Mats ataug apmēram vienu centimetru mēnesī,” uzsver Ineta Lapka. Matu krāsa ar 9 % ūdeņraža pārskābi sastāvā nebūs piemērota smalkiem matiem. Tāpat ciešs matu sakārtojums – stingra zirgaste –  bojā matus.

 

Kā panākt, ka plāni mati izskatās labi?

Atbilstoša griezuma izvēle. Plāniem matiem ļoti labi izskatās dažādas līnijas griezumā, bet jāizvairās no pārlieku garu matu audzēšanas.

 

  • Lai plāni mati saglabātu savu veselīgumu, ir jāizvēlas ļoti vieglas krāsas vai matu tonēšana. Piemēram, plāniem un smalkiem matiem būs piemērota krāsa ar maksimums 2–3 % ūdeņraža pārskābes sastāvu.
  • Ejot gulēt ieteicams matus savākt – iespējami viegli un maigi. Piemēram, viegla bize, maza copīte – tas nodrošinās to, ka mati neberzējas pret spilvenu un nelūzt.
  • Izvēlēties zīda spilvendrānu.
  • Izvēlēties piemērotus matu mazgāšanas līdzekļus – jāatceras, ka nav ieteicams matu šampūnu un balzāmu izvēlēties no vienas sērijas. Plāniem matiem nav ieteicami matu mazgāšanas līdzekļi ar keratīnu – tas viss padarīs matus smagus, tie saplaks. Šampūni un balzāmi smalku matu īpašniecēm jāizvēlas pēc iespējas vieglāki. Plāniem matiem nav ieteicamas matu maskas – labāk izvēlēties matu kondicionierus, matu balzāmus. Lietojot maskas, mats kļūst pārāk smags, pieplok.
  • Pēc matu mazgāšanas nerīvēt matus ar dvieli. Slapjš mats ir ļoti trausls un viegli bojājams, īpaši smalki mati ir viegli traumējami.
  • Lai mati izskatītos labi, pēc mazgāšanas tie ir jāizžāvē. Fēnam var lietot tikai auksto režīmu, lai matus mazāk traumētu. Ja veidošanai tiek izmatotas karsējošās ierīces, arī tām jālieto pēc iespējas zemākas temperatūras režīms.
  • Ja mats tiek karsēts, pirms tam matos jāieklāj līdzeklis pret karstumu.
  • Jāizvēlas atbilstoša matu kosmētika. Plāniem matiem vispiemērotākie būs sausie līdzekļi – vieglas putas, viegla laka, pūšamie jūras sāļi.
  • Ja ir vēlēšanās pēc apjoma, to var panākt, paceļos matus saknēs – gofrējot matus pie saknēm, fēnojot pacelt saknes.
  • Plānu matu ķemmēšanai ieteicams lietot apaļās ķemmes.
  • Atceries – pievērs matiem mazliet vairāk uzmanības!

 

Interesanti: Kā ziemā nēsāt cepuri, lai matu veidojums nesaplok

Saistītie raksti