Vai taisni mati vēl ir modē un kā tādus iegūt?

Pirms gadiem, šķiet, savus uzvaras laurus plūca taisns matu sakārtojums. Vai tādi mati vēl ir modē un kā mājas apstākļos tādus iegūt, stāsta frizētavas “Ritam” friziere Ineta Lapka.
Lai taisni mati izskatītos labi, vēlams izvēlēties griezumu ar vienādu garumu, izvairīties no pakāpēm. Taisna līnija matus padarīs smagākus un liks stāvēt taisnāk.

FOTO: Shutterstock.com

Lai taisni mati izskatītos labi, vēlams izvēlēties griezumu ar vienādu garumu, izvairīties no pakāpēm. Taisna līnija matus padarīs smagākus un liks stāvēt taisnāk.

Frizieres ieskatā nav tādu matu veida, kas nebūtu modē. Aktualitāti nezaudē ne taisni, ne lokaini mati, taču ir novērots, ka tās dāmas, kam no dabas ir taisni mati, sapņo par lokainiem matiem, un otrādi. Ineta Lapka ieteiktu izpētīt savu dabīgo matu struktūru un matu griezumu, un veidojumu un sakārtojumu izvēlēties atkarībā no tā, kāds ir dabīgais mats. Piemēram, ļoti smalku un tumšu matu īpašniecēm nez vai viegli būs panākt, ka galvas rota ir blonda, spīdīga, veselīga, gara un taisnā veidojumā. 

 

Lasi vēl: Kā panākt, lai plāni mati izskatās labi? Frizieres ieteikumi

Reklāma
Reklāma


Lai sapratu, kā labāk iegūt skaistus, taisnus matus, kā jau minēts, ir jāizvērtē savs matu tips. Tiem cilvēkiem, kam no dabas ir doti taisni mati, šādu efektu pastiprināt būs vieglāk. Savukārt lielai daļu mūsu reģiona iedzīvotāju visbiežāk mati ne pārāk taisni, ne pārāk lokaini, kas mums dod labu iespēju – savu reizi izveidot gan taisnu, gan lokainu matu sakārtojumu.


Kā iegūt veselīgi skaistu un taisnu matu kārtojumu

  • Lai taisni mati izskatītos labi, vēlams izvēlēties griezumu ar vienādu garumu, izvairīties no pakāpēm. Taisna līnija matus padarīs smagākus un liks stāvēt taisnāk.
  • Pareiza matu mazgāšana un pareiza līdzekļu izvēlēšanās – šampūns jāizvēlas pēc galvas ādas, bet matu balzāms – pēc matu galu stāvokļa (vairāk lasi šeit).
  • Matu balzāmus un matu maskas ieteicams izvēlēties tādus, kuru sastāvā ir keratīns – šī viela palīdz matiem kļūt taisniem, spīdīgiem. Taču šie līdzekļi ir jāizvēlas saprātīgi, ņemot vērā matu biezumu – jo biezāki mati, jo var vairāk atļauties lietot keratīnu saturošus līdzekļus. Keratīns matu padara smagnēju, tāpēc smalkiem un porainiem matiem liels keratīna daudzums var veidot pieplakušu matu izskatu bez apjoma.
  • Ziemā ieteicams ik pa laikam matiem veikt dubulto mitrināšanu (vairāk lasi šeit), kas ir labs veids, kā pabarot savus matu.
  • Efektīvs veids, kā iegūt taisnus matus, ir taisnojošās matu pannas izmantošana. Ja plāno tādu lietot, pirms tam obligāti jālieto karstumaizsargājošs līdzeklis. Šiem līdzekļiem būtu jābūt norādei, ka tie iztur 230 grādu temperatūru. Līdzeklis pirms matu žāvēšanas jāieklāj mitros matos, bet mati ar taisnojošo pannu jātaisno, kad tie ir pilnīgi sausi! Šis līdzeklis pasargās matus no bojāšanās.
  • Pēc matu mazgāšanas un karstuma aizsargājošā līdzekļa ieklāšanas, matus žāvē ar fēnu. Ja ir vēlēšanās pēc lielāka apjoma, matus žāvē, noliecot galvu uz leju. Ja nav vēlēšanās pēc apjoma, žāvējot matus, galvu turi taisno. Žāvēšanu sāc ar deniņiem un pieres daļu, jo tur mati žūst visātrāk, līdz ar to ātri var iegūt tādu veidojumu, kāds nav vēlams. Pēc tam žāvē matu saknes un galus.
  • Kad mati ir pilnībā sausi un izžuvusi, matus iztaisno ar pannu. Pēc tam it ļoti svarīgi matus atdzesēt pirms iešanas laukā, lai mati nepiedzīvo krasas temperatūras svārstības.

Saistītie raksti