Dubultā mitrināšana un citi knifiņi, kā ziemā parūpēties par saviem matiem

Bieži var novērot, ka ziemā matus skaistums un veselība pasliktinās. Tie lūzt, kļūst nespodri, var parādīties izteiktākas blaugznas. Salona "Ritam" friziere Ineta Lapka skaidro, kāpēc ziemā rodas dažādas problēmas ar matiem un kā tās novērst.
Matu dubultā mitrināšana –ātrs un vienkāršs veids, kā parūpēties par savu matu veselību un uzlabot to izskatu

FOTO: Shutterstock.com

Matu dubultā mitrināšana –ātrs un vienkāršs veids, kā parūpēties par savu matu veselību un uzlabot to izskatu

Pirmais salona "Ritam" frizieres Inetas Lapkas ieteikums, neatkarīgi no tā, kāds gadalaiks ir laukā, ir pret matiem izturēties kā pret vissmalkākā zīda blūzi vai audumu – mati ir jāsaudzē, tos nedrīkst berzēt un pārlieku noslogot, kā arī roku kustībām ir jābūt pārdomātām, vieglām.

 

Kāpēc ziemā mati sačākst?  

Ziemā, kad ārā temperatūra kļūst zemāka un bieži noslīd zem nulles, mūsu matiem ir jāpārcieš krasas temperatūras svārstības. Telpās strādā centrālapkure, var būt sauss un pārāk silts gaiss, bet ārā valda sals. Visam mūsu ķermenim un arī matiem krasās temperatūras svārstības veicina mitruma zudumu, līdz ar to arī mati kļūst sausāki, spodrāki. “Sals veicina organisma dehidratāciju – organisms, arī mati, pastiprināti zaudē mitrumu. Arī ciešā apģērba, dažādu augstu apkakļu un šaļļu dēļ mati cieš no pastiprinātas berzes un līdz ar to arī lūzt, kļūst trauslāki. Arī uzturam ir nozīme – ziemā ar ēdienu saņemam mazāk vitamīnu, ir mazāk saules gaismas, kustamies mazāk. Tas viss ietekmē gan mūsu pašsajūtu, gan arī matu stāvokli,” stāsta friziere.

 

Kā kopt matus ziemā

No ziemas izbēgt mēs nevaram, taču ir vairākas lietas, ko varam darīt savu matu veselības labā:

Reklāma
Reklāma
  • pārdomā savu uzturu. Ņem vērā, ka matu veselībai un skaistumam nepieciešami B grupas, A, C, un E vitamīni, cinks un dzelzs;
  • īpaši piedomāt par matu mitrināšanu un izvēlies t.s. dubulto mitrināšanu (par to vairāk lasi zemāk);
  • ieviest ikdienas paradumus pareizai cepures nēsāšanai;
  • ja iespējams, nemazgā matus pārāk bieži, jo galvas ādas dabīgā taukviela ļoti labi kontrolē termoregulāciju un mitruma regulāciju galvā. Pārāk bieža matu mazgāšana var izjaukt šo līdzsvaru.

 

Ņem vērā, ka matu veselībai un skaistumam nepieciešami B grupas, A, C, un E vitamīni, cinks un dzelzs

 

Kā pareizi veikt dubulto matu mitrināšanu:

  1. Netīru, sausu matu galus iezied ar matu eļļu vai masku. Galvenais, kas jāatceras – nezied šīs vielas uz matu saknēm! Galvas āda izstrādā taukvielas, kas veido galvas ādas aizsardzību, taču matu gali ir visneaizsargātākie, tāpēc par tiem īpaši ir jāparūpējas.
  2. Kad matu gali ir ieziesti, ķemmē tos – tas stimulēs galvas ādas asins riti, palīdzēs atbrīvoties no izkirtušajiem matiem, kā arī mats papildus tiks ieziests ar taukvielām, kas būs izstrādājušās galvas ādā. Matu ķemme jāizvēlas atbilstoša matu struktūrai un garumam – svarīgi, lai mati netiek plēsti. Ieteicamas ir ķemmes, kas ir ziepju trauka formā, bez kāta. Vēl labas ir ķemmes, kurām sari ir divos līmeņos.
  3. Masku matos vari paturēt tik ilgi, cik ir ērti – no 15 minūtēm līdz ilgākam laikam, atkarībā no produkta veida.
  4. Pēc tam matus mazgā ar šampūnu, taču jāpievērš uzmanība, ka šampūns vairāk ir domāts matu sakņu daļas un galvas ādas attīrīšanai, tāpēc nav nepieciešams pārmērīgi mazgāt matu galus ar šampūnu. Ieklātās eļļas tāpat ar putām noskalosies. Jāņem vērā, ka šampūns ir jāizvēlas atkarībā no galvas ādas stāvokļa un ne vienmēr būs jāizvēlas šampūns un balzāms no vienas sērijas, piemēram, sausiem matiem.
  5. Matus rūpīgi izskalo.
  6. Malu galos vēlreiz ieklāj balzāmu.
  7. Vēlreiz ķemmē matus. Ķemmēšana palīdz labāk ieklāties kondicionierim un tikt visos matu galos, un kārtīgāk izķemmē izkritušos matus.
  8. Izskalo matus.
  9. Mitrumu no matiem nospied dvielī (svarīgi – nerīvē matus!), žāvē un veido tos.
  10. Atceries, ka ar mitriem matiem ziemā laukā iet nevajadzētu. Ja esi žāvējusi matus un vēlies pēc tam doties laukā, mati ir jāatdzesē – krasas temperatūras svārstības pasliktinās matu stāvokli. Tāpat, ja iziet ar tikko izžāvētiem matiem ārā, ātri deformējas veidojums.

Saistītie raksti