Uzzini, kāpēc dažus saules aizsargkrēmus ir bīstami lietot, ja plānota pelde baseinā

Tuvākās dienas solās būt itin vasarīgas, un tas nozīmē, ka liela daļa no mums steigsies baudīt ūdens priekus, tostarp izklaides parku un citos baseinos. Ņem vērā, ka ļoti daudzi saules aizsargkrēmi satur ķīmiskas vielas, kas, savienojumā ar baseina hlorēto ūdeni, veido vēl citus veselībai kaitīgus savienojumus.
Ja cilvēkam ir tendence uz problemātisku ādu, tad tas pastiprina iekaisumu, bakteriālo fonu un citas problēmas.

FOTO: Shutterstock.com

Ja cilvēkam ir tendence uz problemātisku ādu, tad tas pastiprina iekaisumu, bakteriālo fonu un citas problēmas.

Kosmētikas ķīmiķe, tehnoloģe Zane Grigale-Soročina Latvijas radio 1 raidījumā “Kā labāk dzīvot” atklāja, ka visdraudzīgākie cilvēkam un īpaši bērniem ir tie saules aizsargkrēmi, kas ir grūti uzklājami un baltā krāsā. Pārējie slēpj daudz zemūdens akmeņu, par kuriem lielākā daļa sabiedrības nezina: “Piemēram, ļoti daudzi no šiem ķīmiskajiem saules aizsargfiltriem ir toksiski gan endokrīnajai sistēmai, gan vairogdziedzerim. Daudzi no šiem filtriem, saskaroties ar hlorēto baseina ūdeni, veido vēl toksiskus savienojumus, kas var kairināt ādu un izsaukt citas dažnedažādas kairinošas un sensibilizējošas reakcijas uz ādas diezgan īsā laika periodā.” 

Ķīmiskajiem filtriem jāiesūcas ādā, un tie UV starus pārstrādā siltumenerģijā. 

“Ja cilvēkam ir tendence uz problemātisku ādu, tad tas pastiprina iekaisumu, bakteriālo fonu utt.,” sacīja otra raidījuma viešņa, ķīmiķe, dabiskās dermokosmētikas “Labrains” radītāja Līga Brūniņa.

Speciālistes uzsvēra, ka baltējošiem filtriem jeb saules aizsargkrēmiem, kas pēc uzziešanas atstāj nelielu balto kārtiņu uz ādas, šis negatīvais efekts nav.

 

Visu raidījumu “Kā labāk dzīvot” klausies šeit.

 

Reklāma
Reklāma

Atceries arī uzklāt saules aizsargkrēmu:

 

  • ausīm. Tās tāpat kā citas ķermeņa daļas, var apdegt. Aizsargkrēms jāuzklāj uz ārējās auss virspuses un krokām.
  • pakausim un sprandai. Cepure pakausim un spranda zonai var nesniegt pilnīgu aizsardzību, tāpēc papildus galvassegai uz matu atsegtās zonas būtu jāuzklāj aizsargkrēms. Īpaša uzmanība galvas ādas aizsardzībai jāpievērš brīžos, kad tiek mainīts matu griezums vai sakārtojums, kas ilgstoši bijis nemainīgs. Strauju pārmaiņu gadījumā jārēķinās, ka matu atsegtā ādas zona un galvas āda būs jutīgāka salīdzinājumā ar tām zonām, kas jau iepriekš ikdienā bijušas atklātas saules stariem.
  • ādai ap acīm, kur tā ir plāna un jutīga, tāpēc tai jo īpaši nepieciešama aizsardzība arī tad, ja tiek lietots praimeris, konsīlers, acu ēnas vai tonālais krēms. “Kā alternatīvu vai papildu aizsardzību saules aizsargkrēmam var lietot saulesbrilles,” norāda Apotheka Beauty kosmētiķe Katrīna Blumberga.

 

  • lūpām. Saulainos un arī mākoņainos vasaras mēnešos īpaši ieteicams lietot lūpu mitrinošos balzamus ar SPF aizsardzību.
  • kaklam un krūšu daļai. Kakls un krūšu daļa, tāpat kā seja, ir viena no saules iedarbībai vistiešāk pakļautajām un atklātākajām ādas daļām visas dienas garumā, tāpēc tā arī ir viena no zonām, kurā visbiežāk sāk attīstīties ādas vēzis.
  • plaukstām. Rokas dienas garumā tiek bieži mazgātas, kā rezultātā nepieciešamais aizsargslānis zūd ātrāk nekā uz citām ķermeņa daļām. Arī pēc saules aizsargkrēma uzklāšanas ķermenim, nereti rokas tiek noskalotas, lai izvairītos no lipīguma sajūtas, bet šāda darbība atņem roku ādai aizsardzību pret saules stariem. Pēc roku mazgāšanas būtu noteikti jāatjauno aizsargslānis uz plaukstām, uzklājot saules aizsargkrēmu.
  • pēdām. Vasarā, izvēloties atvērta tipa apavus vai staigājot basām kājām, arī pēdu virspusi un apakšu ir nepieciešams ieziest ar saules aizsargkrēmu. Pēdām jutīgāka ir virspuse, jo apakšējās daļas āda dabiski veidojas biezāka papildu slodzes un berzes rezultātā.
  • mugurai. Šī ķermeņa daļa ir grūtāk sasniedzama pašam un biežāk nav pasargāta tieši vīriešiem. Nelietojot saules aizsargkrēmus, var veidoties niezoši izsitumi, jutīgums un sāpes ādā, kā arī attīstīties nopietna ādas saslimšana jeb melanoma.