Sausais likums: kā pareizi žāvēt matus

Vai esi pamanījusi, ka pēc friziera apmeklējuma mati izskatās vairāk kopti nekā pēc žāvēšanas mājās ar fēnu? Āķis nav īpašas iekārtas vai speciāli kopšanas līdzekļi, kas pieejami tikai profesionāļiem. Lielāka nozīme ir matu žāvēšanas tehnikai un knifiņiem, kurus var izmantot arī mājas apstākļos.
Nevajag slapjus un mitrus matus intensīvi berzēt, jo tas bojā kutikulas, mats paliek spurains, zaudē gludumu un spīdumu. Pietiek, ja no mata noņem slapjumu. 

FOTO: Pexels.com

Nevajag slapjus un mitrus matus intensīvi berzēt, jo tas bojā kutikulas, mats paliek spurains, zaudē gludumu un spīdumu. Pietiek, ja no mata noņem slapjumu. 

Stila un modes žurnāls ELLE ir apkopojis stilistu un matu kopšanas speciālistu ieteikumus, kā pareizi virzīt fēnu un ķemmi, lai mati nekļūtu pūkaini, bet gan iegūtu kuplu apjomu un gludu struktūru. 

 

Slapjus matus žāvē pareizi

Paradokss, bet sašķēlušies matu gali ir ne tikai dēļ to sausuma, bet arī no pārlieka mitruma. Tāpēc pirmais, ko izdarīt pēc matu izmazgāšanas, ir matus kārtīgi nosusināt mīkstā, mitrumu labi absorbējošā dvielī. Ļoti labi der arī nonēsāts, mīksts kokvilnas krekliņš, kurā ietīt galvu. 


Holivudas stilisti iesaka mitrus matus slaucīt nevis ar parastajiem dvieļiem, bet ar papīra salvetēm, jo tās labāk absorbēt mitrumu un ļauj līdzekļiem, kurus uzklāj matiem pēc mazgāšanas, labāk uzsūkties. 


Nevajag slapjus un mitrus matus intensīvi berzēt, jo tas bojā kutikulas, mats paliek spurains, zaudē gludumu un spīdumu. Pietiek, ja no mata noņem slapjumu. 
 


Fēno matus uzreiz

Ir priekšstats, ka matu žāvēšana ar fēnu īsti laba nav mata izskatam. Ir labi, ja ļauj matiem izžūt pašiem. Tomēr tā gluži nav taisnība! Tāpat kā ar ādu, arī ar matu notiek līdzīgi procesi - ūdens izgarojot, paņem mitrumu un sausina matu. Tāpēc labāk to žāvēt ar fēnu uzreiz, nevis ļaut lēnām žūt pašam. Jo īsāks mata saskares laiks ar mitrumu, jo mazāk tiek bojātas kutikulas un mati mazāk šķeļas. Sausi mati ir labi, bet pārkarsēt arī nevajag. Pēc žāvēšanas ar fēna karstu gaisa plūsmu matus atstāj mazliet pavisam nedaudz mitru, pabeidzot procesu ar vēsa gaisa plūsmu.


Lasi arī: 
Noderīgi fakti, kuri jāzina par matu mazgāšanu un šampūnu izvēli

Reklāma
Reklāma

 


Aizmirsti triku ar matu žāvēšanu ar galvu uz leju

Jebkura meitene zina šo vienkāršo triku, lai piešķirtu matu saknēm apjomu - žāvējot noliecam galvu uz leju un kaltējam matus šādi. Diemžēl stilisti to darīt neiesaka, jo izrādās, ka šī metode drīzāk noved pie apjoma zuduma, jo tā padara matus pavisam gludus. Kā alternatīvu eksperti iesaka citu knifiņu - žāvē matus, pieliecot galvu te uz vienu, te uz otru pusi, ar apjoma ķemmi piešķirot vajadzīgu virzienu un formu pie matu saknēm. 
 


Izvēlies vēso gaisa plūsmu 

Matiem draudzīgāks ir fēna aukstā gaisa režīms, kas nepārkarsē un matu un nepāržāvē to. Karsts gaiss, protams, ātrāk tiks galā ar uzdevumu.  Turklāt der zināt, ka ar karstu gaisu veidota frizūra būs noturīgāka, bet nebūs laba mata veselībai. Matu kopšanā bez vajadzības karsto gaisu iesaka neizmantot. 
 


 
Izmanto “koncentratora” uzgali

Katram modernam fēnam ir pieejams šauras sprauslas formas uzgalis. Tas palīdz koncentrēt gaisa plūsmu. Vēlams to izmantot un virzīt matu augšanas virzienā.  Efektīvākais veids, kā to izmantot - sadalīt matus šķipsnās un izžāvēt katru atsevišķi, vēršot gaisu no matu saknēm uz galiem. Šī metode nodrošinās matu gludumu un spīdumu, atbrīvo no pūkainības un spurainuma, kas ir liela problēma ziemas aukstajā sezonā, kas mājokļus pārkarsē centrālā apkure. 


*Kutikula ir ārējs epidermas apvalks, kas sedz dažādus dzīvos organismus vai to daļas.